Săraca limbă română. „Fortuit”

Săraca limbă română. „Fortuit”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Am un cunoștinț (să vadă și soția mea că e de genul masculin) pe care nu îl consider defel prost; în afara conduitei politicoase, a înțelegerii ordinii luării cuvântului într-o adunare dezordonată, a culturii generale, omul e și meseriaș: ofițer pe un vapor transoceanic de mărfuri. Tot respectul!

Până într-o zi când, referindu-se la riscul unei ciocniri de nave în Canalul Suez, a spus „Am făcut manevra aceea fortuit de împrejurări!” Cu alte cuvinte, în accepția sa, „forțat de împrejurări”. Mie mi s-a cam zbârlit părul pe cap și neuronii dinăuntru și nu m-am putut stăpâni să nu deschid DEX-ul și să-l corectez:

1. livresc: Venit pe neașteptate.

sinonime: accidental, incidental, inopinat, neașteptat, neprevăzut, întâmplător.

1.1. științe juridice Caz fortuit = eveniment independent de culpa debitorului, care îl împiedică să-și execute o obligație.

La început, omul s-a zbârlit și el: „Sunteți sigur?!”

Am fost nevoit să continui împăciuitor: „Ne-am întâlnit aici fortuit. Discutăm despre acest termen în mod fortuit. Nu sunteți forțat să îmi acceptați părerea. Înțelegeți diferența?”

Am primit, pe loc, calificativul „mda”. Cred că i-a rămas restul zilei să cugete dacă acest calificativ trebuia să fie, ferm, „Da!”

Citește și VORBEȘTE CORECT!

Citit 2388 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Mai 2023 09:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.