AFACEREA TA/ Cum să faci bani din joacă de copii

AFACEREA TA/ Cum să faci bani din joacă de copii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Distracţia şi veselia copiilor dublate de spirit organizatoric, reţetă pentru petrecerea timpului liber la Sala de Joacă „Paul şi Andra” * Copiii familiei, principalii consilieri pe linie de management * De la tobogane profesioniste la trambuline, piscine cu bile şi surprize pentru prichindeii * Un business în care rămâi mereu tânăr


Cam cum ar fi să o ţii toată ziua într-o distracţie, să te joci, să cânţi, să dansezi şi să mai faci şi să mai obţii şi venituri din asta? Ei bine, asta a fost ideea de afacere a Paulinei Cujbă ce împreună cu fina ei, Cristina Rusu, au înfiinţat Sala de Joacă „Paul şi Andra”. Acum, să nu credeţi că o asemenea întreprindere e numai lapte şi miere şi că totul se face cât ai bate din palme. Uşor nu este, pentru că şi distracţia are regulile ei ce nu pot fi - mai ales dacă e vorba de copii - încălcate, iar voioşia şi buna dispoziţie trebuie dublate din partea organizatorilor de o rigoare de la care nu se poate face rabat.

A fost ideea fetelor!

La prima vedere, ideea unui loc de joacă pe post de afacere poate că pare năstruşnică, însă ea răspunde, în fapt, unei cereri apărute pe piaţă în ultimii ani. „Aceasta a fost ideea noastră, a fetelor. Băieţii - soţii, adică, Cristian şi Gabriel – au fost cam sceptici, dar când au văzut cât suntem de hotărâte, nu prea au avut încotro. Iar când au văzut că ideile nu sunt chiar atât de trăsnite, ne-au sprijinit din toată inima”, ne-a mărturisit Paulina Cujbă. Că este o afacere de familie se vede şi din numele ales pentru Sala de Joacă – „Paul şi Andra”, fiind vorba de numele primilor născuţi din familia Rusu şi, respectiv, familia Cujbă. „În fapt, de la copii a plecat totul, pentru că ne doream şi alt fel de a petrece timpul liber sau de a marca, de exemplu, o aniversare, altfel decât în copilăria noastră, cu un tortuleţ acasă şi câţiva prieteni. Un loc de joacă îţi permite să te desfăşori. Şi copiii, şi părinţii au mai multă libertate, poate veni mai multă lume şi ai mai multe opţiuni pentru a organiza un eveniment. Iar de aici până la ne gândi dacă nu am putea chiar noi să amenajăm un astfel de loc de joacă nu a mai fost decât un pas”, ne-a spus Paulina. Copiii au fost, de altfel, principalii… consilieri. Dacă lor le plăcea un lucru, atunci cu siguranţă era bine. Unde mai pui că, de când s-a deschis afacerea, în urmă cu cinci, şase ani, numărul „consilierilor” s-a mărit şi în familia Cujbă, cu mezinul Sebastian, şi în familia Rusu, cu Raul şi Mariana. „Copiii sunt foarte încântaţi, desigur, că au o „afacere” în care să-şi dea cu părerea. Mai ales acum, cei mari, care au deja 11-12 ani, vor altfel de petreceri – au trecut la karaoke, discotecă – mai puţin tobogănele şi biluţe colorate. Prin urmare, deja ne gândim să diversificăm oferta, să ţinem pasul cu noile generaţii”, ni se spune.

Investiţii pentru distracţie la maxim

Ca în orice afacere, fie ea bazată şi pe multă, multă veselie, este nevoie de investiţii. Pentru că distracţia nu e distracţie fără tobogan, fără salteaua în care poţi să ţopăi fără teama că vin părinţii şi spun că strici arcurile de la canapea, dacă nu te caţeri fără frica de a dărâma biblioteca sau nu alergi în toate direcţiile fără să-i ai pe cei mari pe urmele tale, să-ţi spună să fii atent să nu te loveşti? Paulina şi Cristina - secondaţi, de voie, de nevoie şi de soţii lor – au pornit cu dreptul în afacere. Primele „utilaje” – două tobogane gonflabile, unele pentru… profesionişti – le-au luat în leasing, de la o firmă belgiană care avea reprezentanţă şi la Bucureşti, şi chiar dacă au costat destul de mult, 20.000 euro, s-au dovedit o investiţie bună. Toboganele sunt foarte rezistente şi funcţionează cu succes şi în ziua de azi. În timp s-au mai adăugat tot felul de accesorii, de la piscine cu bile sau structuri modulare până la scenă de spectacole sau trambuline. În ceea ce priveşte spaţiul, locul de joacă a funcţionat la început într-un spaţiul închiriat în Complexul Francezi, dar ulterior s-a optat pentru un spaţiu mai mare, o fostă hală industrială de la intersecţia str. Radu Negru cu str. Ştiinţei, acolo unde se află şi acum Sala de Joacă „Paul şi Andra”. „Aici spaţiul era mult mai generos – 400 mp, însă nu era nimic amenajat. Era pur şi simplu o hală goală, iar prima dată când te uitai te apuca plânsul. Totul a fost luat de zero, pas cu pas, colţişor cu colţişor”, ne mărturiseşte Paulina. Dacă te uiţi în jur, la minunăţiile de acum, mai că nu-ţi vine să crezi cum fosta hală s-a transformat într-o lume de basm, în care copiii se simt cu adevărat prinţi, prinţese sau supereroi cum numai în filme mai vezi. Dacă este vorba de organizarea unei petreceri, pentru 15-20 de copii costurile ajung undeva la 600 – 700 lei, în funcţie de varianta pentru care se optează. Cert este că, la sala de joacă este pregătit un întreg „arsenal” pentru distracţie, de la baloane şi tunuri cu confeti până la fântână de ciocolată, piniata, lasere, lumini colorate şi multe alte surprize.

Spiriduşii protectori

Animatoare costumate în spiriduşi sau zâne au grijă ca prichindeii să fie antrenaţi în tot felul de jocuri, dar deopotrivă, să fie supravegheaţi. „Ideea este că fiecare copil poate să se caţere, să alerge, să facă ce vrea, dar să fie în siguranţă”, ne spune Paulina. Într-adevăr, spiriduşii-păzitori sunt permanent la datorie, iar adesea părinţii chiar îi invidiază pentru energia şi răbdarea pe care o au faţă de copiii. „Da, într-adevăr, nu e uşor să lucrezi cu copiii. Câteodată sunt şi mai năzbâtioşi, trebuie multă răbdare şi înţelegere, pentru ca toţi să se simtă bine. În fapt, aici e secretul. Asta nu este o afacere din care să zici că te îmbogăţeşti, nici vorbă de aşa ceva. Dacă te gândeşti numai la bani nu realizezi nimic. Totul este să iubeşti copiii, să-ţi doreşti să fii cu ei. Şi chiar dacă este greu, nouă ne place ce facem. În fapt, aceasta este adevărata noastră răsplată: că facem ceea ce ne-am dorit şi că, alături de copii, parcă eşti tot timpul tânăr!”, ne mai spune Paulina. Într-adevăr, cu atâţia copii în jur cărora, vorba cântecului, „nu le este frică de Bau-Bau” şi parcă nici… economia de piaţă nu pare chiar atât de speriat. „Ideea asta de loc de joacă prinde tot mai mult, părinţii au descoperit că este o variantă de a petrece timpul liber şi apelează la ea. Ce-i drept, ca în orice afacere sunt suişuri şi coborâşuri, perioade în care cererea este mai mare, altele în care este mai mică, se mai întâmplă ca vreo firmă de catering să-ţi joace o festă şi să-ţi decaleze sau să-ţi întârzie programul, dar nu există obstacole de nedepăşit”, ne mai spune Paulina, care este de părere că în prezent în Galaţi încă mai este loc şi de alte săli de joacă. Prin urmare, cine spune că în afaceri trebuie să fim sobri? Uite că şi a da în mintea copiilor poate deveni un stil de viaţă!


Fişa afacerii

Actele: cele obişnuite pentru orice societate, însă trebuie o grijă deosebită acordată certificatelor de garanţie pentru produsele alimentare destinate copiilor

Jucării şi accesorii – aproximativ 20.000 euro, în funcţie de calitate

Spaţiul de joacă – dacă este închiriat se ajunge de obicei la 7-10 euro/mp pe lună, în funcţie de locaţie, de suprafaţă, de posibilele amenajări

Salarii – în funcţie de numărul de salariaţi, dar este nevoie de cel puţin trei persoane pentru supravegherea copiilor şi două care să asigure celelalte servicii (pregătirea mesei, mascote, muzică, foto etc.).


 

 

Citit 36150 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2016 23:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.