AFACEREA TA/ Investitorul din spatele obiectivului

AFACEREA TA/ Investitorul din spatele obiectivului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cine crede că ştie fotografie ca la carte, poate încerca să îşi deschidă un studio foto * E nevoie de o sumă frumuşică pentru investiţia iniţială şi de un spaţiu de cel puţin 100 de metri pătraţi şi măcar trei metri înălţime * Costă mult aparatura foto, dar şi cea de studio * Cel mai important este, însă, ca investitorul să ştie meserie şi să înţeleagă cum trebuie să lucreze cu modelele sale * Formarea profesională continuă este esenţială


Fotografia e pasiune şi artă, dar poate deveni şi meserie, iar mai apoi, carieră. Cosmin Florin Costache are 29 de ani şi a început să facă fotografii, la modul serios, în 2007. A durat vreo patru ani până când a acumulat experienţa necesară şi ceva bani pentru a-şi deschide propriul studiu. „Cosmin Florin Foto Studio” s-a deschis la începutul anului 2011 şi este o afacere care a rezistat pe piaţă chiar şi în momentele dificile ale crizei. Nu îi aduce investitorului foarte mulţi bani şi nici nu-l scuteşte de multa munca de care este nevoie pentru a le prezenta clienţilor seturile de fotografie, la calitatea pe care o cere piaţa. Este, însă, un hobby care a devenit meserie şi stil de viaţă.

Fără 5.000 de euro nu poţi începe

Cine vrea să-şi deschidă un studio foto, trebuie să ştie că fără vreo 5.000 de euro, banii jos, nu prea are şanse să-şi vadă visul cu ochii. "Îţi trebuie, în primul rând, un aparat foto DSLR (body) cu obiectiv. Ca să faci fotografii pur şi simplu, ţi-ar ajunge şi un obiectiv, dar pentru un studio ai nevoie de minim trei. Investiţia totală minimă ar fi de cam 3.000 de euro. Poţi să-ţi cumperi şi scule noi, dar vor avea performanţe slabe în aceşti bani. Se găseşte, însă, suficientă aparatură în stare foarte bună, la second-hand. Apoi, pentru studio, ai nevoie de un set de lumini profesionale, care se găsesc la cam 500 de euro setul de două. Ar trebui montate minim patru, pentru performanţe bune şi pentru a face fotografii de care clientul să fie mulţumit. Mai sunt şi stativele pentru susţinerea luminilor şi fundalurile, pe care se mai duc încă vreo câteva sute de euro. Nu în ultimul rând, pentru partea de post-procesare a fotografiilor e nevoie de un calculator cât mai performant şi mai bine calibrat ca să poţi vedea culorile realist. Mai costă, încă vreo câteva sute de euro şi licenţele programelor de procesare foto”, a apreciat Cosmin Florin Costache.

Spaţiul şi cheltuielile lunare de întreţinere

Evident, cel mai bine ar fi, ca fotograf şi proprietar de studio, să aveţi propriul spaţiu pe care să-l amenajaţi. Dacă nu dispuneţi, însă, de multe zeci de mii de euro ca să vi-l cumpăraţi, îl puteţi închiria. Un lucru e sigur: spaţiul studioului trebuie dotat cu utilităţi minime, cum ar fi grup sanitar, spaţiu de garderobă şi spaţiu pentru măcar un birou de lucru. „Camera studioului - în care se desfăşoară propriu-zis şedinţele foto - trebuie să aibă măcar trei metri înălţime, ca să ai unde să montezi luminile. Tocmai de aceea, o astfel de afacere nu poate dezvolta într-un apartament de bloc. Eu, spre exemplu, n-am avut bani să investesc într-un spaţiu generos, cu minim 60 de metri pentru perimetrul în care fotografiez şi alţi vreo 40 de metri de anexe pentru birou şi recuzită, aşa că am închiriat unul. Plătesc acum circa 200 de euro lunar pe chirie şi utilităţi - apă şi energie electrică - dar spaţiul în care lucrez este în afara oraşului. Cu cât te apropii de Galaţi, cu atât cresc şi cheltuielile de chirie, aşa că poţi ajunge să dai şi 800 de euro sau chiar 1.000 de euro pe lună. Am observat că şi în Bucureşti - unde veniturile studiourilor foto sunt mult mai mari decât la noi - proprietarii se orientează spre zone de periferie ca să îşi amenajeze studiouri, tocmai pentru a scădea cât mai mult cheltuielile lunare”, a mai spus fotograful profesionist.

Munca şi timpul sunt cele mai mari investiţii

E mare artă să faci fotografii? Este! Chiar dacă şedinţele foto nu durează mai mult de câte ore, munca fotografului nu se încheie odată ce modelul a părăsit studioul foto. „O şedinţă foto durează, în medie, două ore. Abia apoi începe munca de post-procesare, aşa cum este ea numită în domeniu. Indiferent ce spun fotografii amatori, nu ajunge să descarci pozele din cardul de memorie al aparatului foto şi să le dai un crop. Trebuie să prelucrezi destul de temeinic pozele respective, pentru a obţine o calitate de care să fii mulţumit şi tu, ca fotograf, şi clientul care a plătit. Dacă o şedinţă foto ţine două sau trei ore, partea de post-procesare îţi ocupă cam de două ori pe atât. Aşa că nu prea ai cum să termini treaba la o şedinţă foto în mai puţin de 10 ore”, este de părere Cosmin Florin Costache.

Fotograful nu trebuie să cunoască doar partea tehnică şi artistică a meseriei, ci şi să ştie să comunice cu modelele sale, astfel încât rezultatul şedinţei foto să fie unul cât mai bun.

Câştiguri şi amortizarea investiţiei

Un client plăteşte, de regulă, cam 200 de lei per şedinţă foto. Câştigurile studioului sunt mai mari în momentul în care "Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi"! În cadrul unui studio foto se pot crea şi locuri de muncă pentru învăţăcei, dacă situaţia financiară a afacerii o permite şi dacă se găsesc oameni care să nu creadă că aparatul foto pe care şi l-au cumpărat le acordă, din principiu, şi calitatea de fotograf. „Într-un studio îşi pot găsi locul şi asistenţii fotografi. Cei care ştiu câte ceva despre fotografie, au cunoştinţe de bază, dar vor să înveţe mai mult şi să devină profesionişti. La noi, nici piaţa nu îţi prea permite să angajezi, ce-i drept. Dar şi cei mai mulţi dintre gălăţenii care îşi cumpără aparat foto se consideră deja experţi. Or, cel puţin la început, este foarte greu să reuşeşti de unul singur, dacă nimeni nu îţi explică nimic. Ţi-ar putea lua ani de zile şi s-ar putea ca între timp să te plictiseşti sau să îţi găseşti altceva de făcut. Şi chiar după ce crezi că ştii meserie şi te poţi descurca în orice situaţie, tot trebuie să înveţi. Eu nu las să treacă o săptămână fără să citesc măcar o carte de tehnică fotografică şi, cu fiecare carte citită, văd cât de mult mai am de învăţat de la alţii. Dacă nu te perfecţionezi continuu, n-o să faci niciodată nimic”, este de părere patronul „Cosmin Florin Foto Studio”.


FIŞA AFACERII

Investitor: Cosmin Florin Costache are 29 de ani, a absolvit Academia de Studii Economice (ASE) în anul 2006, dar nu a profesat niciodată în domeniu. A devenit fotograf profesionast în 2007, a lucrat în diverse ramuri ale fotografiei, printre care şi în presă şi şi-a deschis propriul studio foto în 2011. Este căsătorit şi are un copil.

Denumirea afacerii: Cosmin Florin Foto Studio

Spaţiu necesar: minim 100 de metri pătraţi, într-o incintă înaltă de cel puţin trei metri

Investiţia iniţială: aproximativ 5.000 de euro

Sursa de finanţare: bani proprii

Acte necesare: cele curente necesare înfiinţării unei firme, care se pot obţine în circa 30 de zile

Costuri lunare de întreţinere: circa 200 de euro

Număr de angajaţi: 0

 

Citit 11558 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2016 23:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.