AFACEREA TA/ Investitorul din spatele obiectivului

AFACEREA TA/ Investitorul din spatele obiectivului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cine crede că ştie fotografie ca la carte, poate încerca să îşi deschidă un studio foto * E nevoie de o sumă frumuşică pentru investiţia iniţială şi de un spaţiu de cel puţin 100 de metri pătraţi şi măcar trei metri înălţime * Costă mult aparatura foto, dar şi cea de studio * Cel mai important este, însă, ca investitorul să ştie meserie şi să înţeleagă cum trebuie să lucreze cu modelele sale * Formarea profesională continuă este esenţială


Fotografia e pasiune şi artă, dar poate deveni şi meserie, iar mai apoi, carieră. Cosmin Florin Costache are 29 de ani şi a început să facă fotografii, la modul serios, în 2007. A durat vreo patru ani până când a acumulat experienţa necesară şi ceva bani pentru a-şi deschide propriul studiu. „Cosmin Florin Foto Studio” s-a deschis la începutul anului 2011 şi este o afacere care a rezistat pe piaţă chiar şi în momentele dificile ale crizei. Nu îi aduce investitorului foarte mulţi bani şi nici nu-l scuteşte de multa munca de care este nevoie pentru a le prezenta clienţilor seturile de fotografie, la calitatea pe care o cere piaţa. Este, însă, un hobby care a devenit meserie şi stil de viaţă.

Fără 5.000 de euro nu poţi începe

Cine vrea să-şi deschidă un studio foto, trebuie să ştie că fără vreo 5.000 de euro, banii jos, nu prea are şanse să-şi vadă visul cu ochii. "Îţi trebuie, în primul rând, un aparat foto DSLR (body) cu obiectiv. Ca să faci fotografii pur şi simplu, ţi-ar ajunge şi un obiectiv, dar pentru un studio ai nevoie de minim trei. Investiţia totală minimă ar fi de cam 3.000 de euro. Poţi să-ţi cumperi şi scule noi, dar vor avea performanţe slabe în aceşti bani. Se găseşte, însă, suficientă aparatură în stare foarte bună, la second-hand. Apoi, pentru studio, ai nevoie de un set de lumini profesionale, care se găsesc la cam 500 de euro setul de două. Ar trebui montate minim patru, pentru performanţe bune şi pentru a face fotografii de care clientul să fie mulţumit. Mai sunt şi stativele pentru susţinerea luminilor şi fundalurile, pe care se mai duc încă vreo câteva sute de euro. Nu în ultimul rând, pentru partea de post-procesare a fotografiilor e nevoie de un calculator cât mai performant şi mai bine calibrat ca să poţi vedea culorile realist. Mai costă, încă vreo câteva sute de euro şi licenţele programelor de procesare foto”, a apreciat Cosmin Florin Costache.

Spaţiul şi cheltuielile lunare de întreţinere

Evident, cel mai bine ar fi, ca fotograf şi proprietar de studio, să aveţi propriul spaţiu pe care să-l amenajaţi. Dacă nu dispuneţi, însă, de multe zeci de mii de euro ca să vi-l cumpăraţi, îl puteţi închiria. Un lucru e sigur: spaţiul studioului trebuie dotat cu utilităţi minime, cum ar fi grup sanitar, spaţiu de garderobă şi spaţiu pentru măcar un birou de lucru. „Camera studioului - în care se desfăşoară propriu-zis şedinţele foto - trebuie să aibă măcar trei metri înălţime, ca să ai unde să montezi luminile. Tocmai de aceea, o astfel de afacere nu poate dezvolta într-un apartament de bloc. Eu, spre exemplu, n-am avut bani să investesc într-un spaţiu generos, cu minim 60 de metri pentru perimetrul în care fotografiez şi alţi vreo 40 de metri de anexe pentru birou şi recuzită, aşa că am închiriat unul. Plătesc acum circa 200 de euro lunar pe chirie şi utilităţi - apă şi energie electrică - dar spaţiul în care lucrez este în afara oraşului. Cu cât te apropii de Galaţi, cu atât cresc şi cheltuielile de chirie, aşa că poţi ajunge să dai şi 800 de euro sau chiar 1.000 de euro pe lună. Am observat că şi în Bucureşti - unde veniturile studiourilor foto sunt mult mai mari decât la noi - proprietarii se orientează spre zone de periferie ca să îşi amenajeze studiouri, tocmai pentru a scădea cât mai mult cheltuielile lunare”, a mai spus fotograful profesionist.

Munca şi timpul sunt cele mai mari investiţii

E mare artă să faci fotografii? Este! Chiar dacă şedinţele foto nu durează mai mult de câte ore, munca fotografului nu se încheie odată ce modelul a părăsit studioul foto. „O şedinţă foto durează, în medie, două ore. Abia apoi începe munca de post-procesare, aşa cum este ea numită în domeniu. Indiferent ce spun fotografii amatori, nu ajunge să descarci pozele din cardul de memorie al aparatului foto şi să le dai un crop. Trebuie să prelucrezi destul de temeinic pozele respective, pentru a obţine o calitate de care să fii mulţumit şi tu, ca fotograf, şi clientul care a plătit. Dacă o şedinţă foto ţine două sau trei ore, partea de post-procesare îţi ocupă cam de două ori pe atât. Aşa că nu prea ai cum să termini treaba la o şedinţă foto în mai puţin de 10 ore”, este de părere Cosmin Florin Costache.
Fotograful nu trebuie să cunoască doar partea tehnică şi artistică a meseriei, ci şi să ştie să comunice cu modelele sale, astfel încât rezultatul şedinţei foto să fie unul cât mai bun.

Câştiguri şi amortizarea investiţiei

Un client plăteşte, de regulă, cam 200 de lei per şedinţă foto. Câştigurile studioului sunt mai mari în momentul în care "Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi"! În cadrul unui studio foto se pot crea şi locuri de muncă pentru învăţăcei, dacă situaţia financiară a afacerii o permite şi dacă se găsesc oameni care să nu creadă că aparatul foto pe care şi l-au cumpărat le acordă, din principiu, şi calitatea de fotograf. „Într-un studio îşi pot găsi locul şi asistenţii fotografi. Cei care ştiu câte ceva despre fotografie, au cunoştinţe de bază, dar vor să înveţe mai mult şi să devină profesionişti. La noi, nici piaţa nu îţi prea permite să angajezi, ce-i drept. Dar şi cei mai mulţi dintre gălăţenii care îşi cumpără aparat foto se consideră deja experţi. Or, cel puţin la început, este foarte greu să reuşeşti de unul singur, dacă nimeni nu îţi explică nimic. Ţi-ar putea lua ani de zile şi s-ar putea ca între timp să te plictiseşti sau să îţi găseşti altceva de făcut. Şi chiar după ce crezi că ştii meserie şi te poţi descurca în orice situaţie, tot trebuie să înveţi. Eu nu las să treacă o săptămână fără să citesc măcar o carte de tehnică fotografică şi, cu fiecare carte citită, văd cât de mult mai am de învăţat de la alţii. Dacă nu te perfecţionezi continuu, n-o să faci niciodată nimic”, este de părere patronul „Cosmin Florin Foto Studio”.


FIŞA AFACERII
Investitor: Cosmin Florin Costache are 29 de ani, a absolvit Academia de Studii Economice (ASE) în anul 2006, dar nu a profesat niciodată în domeniu. A devenit fotograf profesionast în 2007, a lucrat în diverse ramuri ale fotografiei, printre care şi în presă şi şi-a deschis propriul studio foto în 2011. Este căsătorit şi are un copil.
Denumirea afacerii: Cosmin Florin Foto Studio
Spaţiu necesar: minim 100 de metri pătraţi, într-o incintă înaltă de cel puţin trei metri
Investiţia iniţială: aproximativ 5.000 de euro
Sursa de finanţare: bani proprii
Acte necesare: cele curente necesare înfiinţării unei firme, care se pot obţine în circa 30 de zile
Costuri lunare de întreţinere: circa 200 de euro
Număr de angajaţi: 0

 

Citit 10916 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2016 23:17

36 comentarii

 • postat de dan
  Joi, 07 Februarie 2013 16:32
  @ octavian dimitriu

  Nu pricep de ce ai impresia ca acest articol se adreseaza fotografilor in special... in justificarea sumei minime de pornire a mentionat cele doua "articole"... ma scuzi nu sunt expert...

  numeni nu incearca sa va dea lectii pt ca oricum toti sunteti cei mai buni in felul vostru....
  0
  0
  Raportează
 • postat de octavian dimitriu
  Joi, 07 Februarie 2013 09:27
  " Ca sa faci fotografii ai nevoie de un DSLR + obiectiv " Oau !! Niciodata nu m-am gandit la asta !!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Andreea
  Marți, 05 Februarie 2013 12:14
  Pe Florin l-am cunoscut acum 2 ani si am avut ocazia sa vad cum lucreaza cu oamenii. Daca cineva si-ar dori un fotograf cu care sa poata comunica foarte bine si sa se 'acordeze' de comun acord in ceea ce priveste proiectul in sine, il recomand cu mare caldura.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gg
  Marți, 05 Februarie 2013 11:02
  @ghita Bai frate, nu mai percepem peste tot decat decat jigniri, frustrari, gasti si coterii, manarii, reclame mascate, subterfugii si bagatorii ? Chiarr nu se poate dezbate in Ro nimic, cu argumente pro si contra ? Eu am fost mai acid cu Florin si MB, am mai muiat tonul si rezultatul s-a vazut imediat de la un om bine crescut asa cum mi-a parut CFC. O critica nu inseamna desfiintare ci doar o parere, in cunostiinta sau necunostiinta de cauza. Prea multa fiere si suspiciune. Toata aprecierea pt. MB si CFC, pt. investitiile lor banesti, de materie cenusie si de timp, pt. priceperea lor in domeniu, chiar daca am si unele obiectii pe care am incercat sa le exprim liber aici.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ghita
  Marți, 05 Februarie 2013 09:24
  dl atila... cel care l-a jignit pe dl bezergheanu nu este sustinatorul fotografului din articol ci doar raspundea unui alt comentator asa cum a "putut" el...

  mult succes dl florin in afacerea lui! pana la urma daca era un fotograf rau nu avea clienti, dar se pare ca are si de aici rautatile...

  si poate cel mai bun fotograf din gl, care o fi ala, nu are studio foto...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Marți, 05 Februarie 2013 01:18
  Tinand cont de contextul economic, de faptul ca aproape nimeni nu-si mai urmeaza pasiunea, fiind interesati doar de aspectul financiar, ce face tanarul fotograf e de apreciat. Nu stiu cum sunt altii, dar pe mine fotografia ma intereseaza la fel de mult ca temperatura din dimineata asta de pe coasta de est a Australiei. Adica deloc!
  Articolul de mai sus, ca si cele despre profesorii de limba engleza ce-au deschis un after-school, si acum vor sa se extinda, cei care organizeaza nunti, sau cel despre doamna cu haine de baluri sau pt copii sunt doar povesti de succes(relativ), care arata ca daca ai putina imaginatie, initiativa, chef de munca, poti reusi. Simplu.
  Eu, ca profan, pot critica o poza doar daca am ochii rosii fara sa fi baut in prealabil. Si ma enerveaza chestia asta! Am zis asta pt ca criticile de mai sus clar nu vin din partea unora ca mine, ci foarte probabil din partea prietenilor fotografi de weekend.
  Trebuie apreciata povestea, luata ca o incurajare si motivare pt ceilalti pasionati de domeniu. Ca personajul principal n-are studii in domeniu...fas! Pasiunea bate studiile la orice ora din zi si din noapte.
  Felicitari fotografului! Sper ca datorita tie sa apara inca vreo 10 studiouri in oras. Sa fi competitie reala, nu in rubrica de comentarii a VL.
  0
  0
  Raportează
 • Marți, 05 Februarie 2013 00:24
  cred ca fotograful profesionast (asa a scris autorul articolului in delirul care l-a cuprins ) ar trebuii sa-si exprime intr-un fel parerea de rau ca ....sustinatorii lui l-au tirit pe dl Bezerghenu intr-o mizerie de pe la noi ...!
  eu cred ca nici nu ar trebuii sa ridice ochii din pamint din bun simt nu din altceva ...!
  eu nu il cunosc personal nici pe dl Costache Florin si nici pe dl Bezergheanu ..dar am convingerea ca fiecare dintre noi este responsabil pentru cuvintele si atitudinile spuse de altii in favoarea sau defavoarea noastra
  niciodata ...dar absolut niciodata nu am fost de acord cu atitudinile intransingente tip Torquemada cine nu-i cu noi e Satana ..
  referitor la articol si la cele expuse acolo nu vreau sa ma pronunt aici am facut-o pe FB cu convingerea ca experienta mea nu intereseaza pe nimeni ..
  cu prietenie si respect pentru toata lumea
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costache Florin Cosmin
  Luni, 04 Februarie 2013 23:55
  Pt. dl. "gg"
  Desi am promis sa nu mai postez niciun comentariu pentru a nu da satisfactie invidiosilor care au aruncat cu noroi in mine fara sa ma cunoasca si fara macar sa stie ce fac, doar pentru ca ma simt ca pe o amenintare. Total gresit. Nu sunt deloc o amenintare, sunteti voi prea slabi, nu eu prea bun.
  Ar fi fost o lipsa de respect sa nu-i raspund unei persoane care imi aduce o critica obiectiva si calificata. Domnule "gg" dupa modul in care vorbiti imi imaginez ca aveti un nivel de cultura si inteligenta net superior fata de trepadusii care nu stiu decat sa "latre" chiar pe dinafara subiectului.
  Dupa cum am spus si in comm-ul anterior, nu ma supar deloc sa primesc critici, mai ales atunci cand sunt critici si nu jigniri. Recunosc ca nu ma numar printre cei mai buni fotografi si am pornit fotografia de la un hobby, apoi o afacere iar abia acum incerc sa o duc usor usor la rangul de arta, desi nu e usor si dureaza ani buni aceasta tranzitie. Mai am multe de invatat si recunosc asta. Intrebarea este daca o recunosc si alti "fotografi" care au o parere foarte buna despre ei si se cred "cei mai buni", minim "foarte buni".
  Desi fotografia este prin definitie o arta, trebuie sa recunoastem ca foarte putini sunt fotografii care au pornit pe acest drum din arta (ma refer la studii de specialitate, sau sclipirea specifica unui artist). De cand au aparut aparatele digitale si oricine se crede fotograf, multi o practica strict ca pe o afacere sau in cel mai bun caz recunosc ca este doar un hobby, doar cei mai buni o practica ca si o arta si asta se recunoaste usor in lucrarile lor.
  Ce am incercat sa subliniez in acest interviu al carui nucleu este unul economic (pt. cine a avut perspicacitatea sa observe asta), nicidecum o clasificare/disputa pentru fotografii din galati. Interviul se afla in pagina ECONOMIC a ziarului si se vorbeste despre INVESTITIA in fotografie, in cazul meu intr-un studio foto. Nu vreau sa inteleaga cineva ca eu incerc sa apar ca un mare fotograf, ci doar unul care a investit intr-o astfel de afacere si pe care incearca sa o dezvolte din resurse proprii si din castigurile acumulate.
  Sunt doar un fotograf PROFESIONIST, nicidecum cel mai bun si nici macar cu pretentii de a fi in top. Pt. cine nu cunoaste definitia cuvantului "profesionist" il invit sa consulte un dex-online.
  Fotograf profesionist inseamna exact ceea ce fac eu acum, fotograf de top sau titrat sau artist fotograf sau cum vreti sa-i denumiti pe cei mai buni din aceasta ramura sunt altceva, iar eu NU AM PRETENTIA de a ma numara printre ei, cel putin nu deocamdata. Si asta o recunosc oricand fara nicio ezitare.
  Tot ce am facut pana acum, am incercat sa lucrez, sa invat de unul singur fara a interactiona prea mult cu diferiti colegi, tocmai pentru a nu dezlantui ceea ce s-a intamplat acum cu acest interviu. Si daca am deranjat pe cineva in mod real, IMI CER SCUZE.
  Si de-acum inainte o sa-mi vad in continuare de domeniul acesta cat de bine pot si imi pare rau daca dau peste cap planurile concurentilor care cred ca ale lor castiguri vor fi diminuate din cauza mea. Este o piata libera, iar potentialii clienti sunt liberi sa aleaga pe cine considera mai bun sau mai avantajos sa colaboreze.
  Daca sunt chiar asa un fotograf slab, cum ma considerati voi, nu stiu cum se face ca sunt printre putinii din Galati care au clienti reali (care platesc serviciile fotografice) si nu fac doar poze pe gratis "pt. portofoliu" asa cum faceti multi dintre voi, "fotografii" din Galati, dar va este rusine sa recunoasteti sau doar lipsa totala de curaj. Multi fotografi se cred mari artisti, dar vorba multa, fapte putine. Sunt satul de genul asta de persoane si nu am sa fac decat sa-i ignor in continuare.
  Bineinteles ca nu pot pune pe toata lumea in aceasta oala, sunt desigur si fotografi buni, recunosc MULT MAI BUNI decat mine, dar acestia nu cred ca se coboara la nivelul de a pierde vremea sa mi-o demonstreze prin jigniri aduse pe marginea acestui articol.
  In incheiere mai am 2 mici precizari:
  - acest interviu nu este o reclama mascata asa cum cred frustratii care ar dori sa fie in locul meu, ci un interviu pe o tematica strict economica in care doar SUBIECTUL este domeniul fotografic. Se refera la investitia intr-o mica afacere, nu la disputa de orgolii a fotografilor din Galati. Daca ati citi/urmari ziarul ati observa ca saptamanal sunt astfel de articole pe diferite domenii dar unora le place doar sa latre. Nu-i asa domnule intitulat "Costel" care v-ati grabit cu afirmatii de la 8 dimineata? Va scuz, probabil ca erati somnoros. Pt. cultura dvs. generala nu am lucrat niciodata la Viata-Libera, din contra am lucrat intr-o perioada la concurenta lor.
  - termenul de PROFESIONIST nu este prea bine inteles de majoritatea celor cu "creie de aluna". Consultati intai dictionarul si apoi veniti cu comentarii pe langa subiect. Repet, nu m-am considerat un fotograf de top, ci doar unul care a dezvoltat o afacere din fotografie si incerc sa o fac din ce in ce mai bine in continuare.
  O sa le multumesc celor care ma vor critica obiectiv, fara sa ma jigneasca si fara sa ma compare cu alti fotografi din categorii din care eu nu fac parte.
  Si o sa le multumesc, dar in mod ironic fotografilor, mai ales celor care ma cunosc, imi zambesc in fata iar in spatele tastaturii si a unui pseudonim nu stiu cum sa ma ingenuncheze. Mai bine puneti mana si invatati, lucrati bine si demonstrati-mi prin munca, rezultate si parerile clientilor ca sunteti mai buni ca mine, nu in felul asta miselesc. Si nu in ultimul rand, aveti macar sange in instalatie sa va dati numele sau si mai curajosi sa-mi aduceti aceste jigniri si denigrari face-to-face, ma gasiti pe Facebook,mess, puteti stabili chiar si o intalnire cu mine special pt. a primi jigniri, dar fiti barbati nu "baietei" sau "fetite". Promit ca nu o sa ma supar asa cum ar fi normal si asa cum credeti voi. Cei care ma cunosc stiu ca sunt o persoana pe care o superi foarte greu.
  Le multumesc clientilor si partenerilor cu care am colaborat pe diferite proiecte si care au scris ceva cuvinte frumoase despre mine si munca mea. Imi pare rau ca nu m-au si criticat pt. ca erau indreptatiti atata timp cat au lucrat cu mine si ma cunosc si ar fi fost o critica binevenita pt. mine.
  Va salut pe toti, atat pe cei care ma apreciati, cat si pe cei care ma denigrati!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de gg
  Luni, 04 Februarie 2013 22:25
  @Costache Florin Cosmin Rau ai mai reactionat. Nu pune la inima toate criticile pasionale, caci lumea asta a fotografilor e una destul de patimasa, cu atat mai mult cu cat banii investiti nu-s la-ndemana oricui. Incearca sa te detasezi emotional si sa contraargumentezi politicos si punctual. Lipsa culturii vizuale la tine si la idolul tau, Mircea Bezergheanu e vizibila de la distanta pt. oricine a facut studii de profil. Pe de alta parte e vizibila si o anume dexteritate in a mani***fotoshop-ul, lucru deloc facil si care necesita multa experienta. Uita-te si tu la personajele idolului tau MB. Is complet...„descarnate”, lipsite de viata si de naturalete. Video-chat-uri. Vrei sa-ti dau niste link-uri de fotografi adevarati ? Am destule. Nu te supara, si eu ii ascult de multi ani pe Moise Guran, Buzdugan, Isarescu, Sima sau Daianu dar nu cred ca ar trebui sa ma supar pe tine daca-ti vei da seama usor ca-s cam...necalificat in domeniul economic. Mergeti impreuna la o facultate de profil, de arta sau de arhitectura si veti intelege ce spun. Pt. un oras ca Galati e suficient ce faceti, sunt de acord. Dar aici nivelul cultural general, al majoritatii e ff.scazut. Macar contactati ceva artisti plastici de aici, sau muzeografi si faceti discutii critice pe propriile voastre lucrari. Caci nu-s chiar un fleac acumularile voastre tehnice. Eu imi cer scuze daca te-am suparat cu unele remarci si-ti cer sa revii cu un comentariu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristina Stefania
  Luni, 04 Februarie 2013 22:05
  Pentru a fi un fotograf bun inseamna sa ai o perspectiva frumos lucrata , sa stii sa lucrezi cu modelul ,sa poti forma o legatura intre model si fotograf . Sa stii sa editezi nu tine doar de fotograf ,tine si de oameni pe care ii are in spate. Pe Florin il consider un fotograf bun , care are capacitatea de a face modelul sa se simta in largul lui sa poate intra in contact cu obiectivul cu naturalete. Eu am lucrat cu dansul, si au iesit niste fotografii frumoase,ce.i drept am contribuit la editarea lor , dar el m.a format ca model , cu sfaturi constructiva .Acum sunt cautata de fotografi pentru a lucra cu ei , pt a aparea in pictoriale fashion...dar fara ajutorul lui si sustinerea morala nu cred ca ajungeam atat de sus .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alin
  Luni, 04 Februarie 2013 21:45
  Domnilor fotografi profesionisti din Galati, tin sa intervin pentru ca il cunosc pe Florin, am lucrat cu el anul trecut la un proiect si stiu ce fel de fotograf este, cat este de dedicat meseriei. Am avut de fotografiat 15 persoane pentru un casting (copii, domnisoare, baieti) si dupa ce am prospectat piata foto din Galati am ales 3 fotografi pe care sa ii contactez deoarece se incadrau cu preturile in bugetul pe care il aveam alocat (mentionez ca am contactat pe un neica profesionistu lu peste din Galati care nici macar nu avea un studio unde sa lucreze, dar pretindea suma de 100 euro pentru a realiza 10 fotografii pe un fundal alb unei singure persoane. Ce-i drept pt. 15 persoane mi-a oferit reducere - 1000 de euro in total =)). Omul era chiar penibil cu preturile astea in romania, mai ales in Galati). In fine, dupa ce am fost la un fotograf ce avea o improvizatie de studio intr-o garsoniera si la altul in sufrageria propriului apartament, la Florin m-a incantat faptul ca locatia mai arata a studio cel putin ca marime ca la aparatura nu ma pricep. Oricum nu regret deloc alegera facuta pt. ca si-a facut treaba cu profesionalism si a stat timp de 2 zile continuu sa-mi faca toate pozele si sa ma ajute si cu transportul persoanelor si toate astea pentru o suma corecta, nu umflata de figuri si fitze de mare fotograf.
  Florine fa-ti treaba in continuare asa cum stii si nu-i baga in seama pe toti arogantii astia.
  0
  0
  Raportează
 • postat de turdepantaloninumaibundemuscat
  Luni, 04 Februarie 2013 20:54
  Am citit toate comentariile si nu pot trage decat o singura concluzie: poporul asta este ca o haita de maidanezi in care mai gasesti si caini inteligenti si blanzi, dar majoritatea trebuie vaccinati antirabic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de turdepantaloninumaibundemuscat
  Luni, 04 Februarie 2013 20:54
  Am citit toate comentariile si nu pot trage decat o singura concluzie: poporul asta este ca o haita de maidanezi in care mai gasesti si caini inteligenti si blanzi, dar majoritatea trebuie vaccinati antirabic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alt fotograf
  Luni, 04 Februarie 2013 20:19
  0
  0
  Raportează
 • postat de alt fotograf
  Luni, 04 Februarie 2013 20:18
  0
  0
  Raportează
 • postat de fotograf
  Luni, 04 Februarie 2013 20:15
  nu mai vreau nici un link le am gasit aici http://adevarul.ro/locale/galati/nunta-otilia-laurentiu---foto-florin-cosmin-costache-7_50b3567d7c42d5a663a3a2da/2_50a898857c42d5a66370d6a3.html ma retrag acum imi dau seama de ce noi fotografii profesionisti numai avem de munca...cele bune ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de un fotograf care a inceput cu 5000
  Luni, 04 Februarie 2013 19:50
  vrem si noi un link al artistului fotograf sa ne luminam , o fi vreun monstru sacru si nu stim noi !
  chiar imi doresc sa vad si eu fotografiile facute cu aparate profesionale,lumini,obiective,statie grafica,PS6 cu licenta,totul la numai 5000 de euro !
  Dl.Florin aici sta treaba fara sa te superi aici pesemne ca ai calcat multi fotografi profesionisti pe coada care au investit poate peste 20.000 de euro si nici asa nu ajung la nivelul varfurilor care au studiouri de 100.000 de euro !
  0
  0
  Raportează
 • postat de ggg
  Luni, 04 Februarie 2013 19:19
  Articolul are destul de multe greseli, de toate felurile....
  Fotograf profesionist este,din ce moment se intelege din articol ca traieste din aceasta indeletnicire.Ca a investit 5000euro sau ca prefera aparatura SH nu ar fi o problema,trebuie sa exista servicii pentru toate categoriile de pret. Problema ar fi ca articolul este o lauda la o respectiva persoana (reclama mascata).
  Curiozitatea m-a impins sa caut opera respectivului fotograf.Se afirma in articol ca citeste cate o carte sapatamanal(s-ar intelege ca au legatura cu fotografia);din pacate se gasesc opere (creatii ale unei persoane) ale respectivului, fotografii de grup, cu persoanele din fotografie pozitionate astfel incat un soare arzator de vara sa fie perpendicular direct pe ochi.Altfel spus nu prea a aplicat unul din primele sfaturi pentru fotografia de portret in lumina naturala.
  In acelasi ton cu articolul vin si 2-3 comentarii.Ori suntem cocalari pana la capat ori nu mai suntem.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Costache Florin Cosmin
  Luni, 04 Februarie 2013 19:13
  Promit ca acesta este primul si singurul comentariu pe care o sa-l fac pe marginea acestui articol deoarece nu am chef sa intru intr-o polemica interminabila cu diferite persoane ce doresc sa-si verse frustrarile prin vorbe jignitoare doar pentru ca nu sunt in stare de altceva. In aceste vorbe urate ale voastre nu vad decat mania invidiosului in neputinta sa de a avea ce si cat are altul. Sunt sigur ca cei care aduc asemenea jigniri nu sunt decat "colegi de breasla" care in fata iti zambesc, iar in spatele tastaturii arunca cu noroi. Haideti sa nu ne mai ascundem ca nishte copii, sub diverse pseudonime, macar aveti sange in instalatie sa va dati numele si sa ma jigniti fata in fata, ca nici macar nu ma supar si nicidecum nu am sa va raspund cu aceeasi moneda. Ba din contra sunt dispus sa va invit la o bere sau o cafea sa discutam si sa facem un schimb de experienta pe diverse teme foto (poate asa mai invat si eu cate ceva, ca si asa spuneti ca nu am habar de nimic si ca sunt un "pozar").
  Cat despre jignirile care ii sunt aduse lui Mircea Bezergheanu, nu doresc sa fiu partas la astfel de vorbe urate aduse unui fotograf atat de important pe care eu personal il respect dpdv profesional, la fel ca si pe altii atat din GL cat si din tara si care sunt constient ca sunt mult mai buni ca mine. Nici macar nu indraznesc in momentul de fata sa ma compar profesional vorbind cu Mircea Bezergheanu, asa ca nu stiu de ce faceti voi astfel de comparatii idioate si lipsite de sens.
  In acest interviu nici macar nu am sugerat ca as fi un super-fotograf, ci doar ca am facut o afacere din aceasta pasiune si doresc sa urc cat mai sus. Este cunoscut faptul ca orice lucru bine facut naste invidie, barfa si chiar piedici din partea celor care nu sunt in stare sa treaca de un nivel minim.
  Inchei prin a dori mult succes celor care se ocupa de domeniul foto, iar pt. cei care doresc sa ma jigneasca in continuare din diferite motive le-as sugera sa o faca face-to-face sau sa se abtina.
  "Lumina buna" pt. cei care stiu ce au de facut cand au un aparat foto in mana si o sursa de lumina, pt. restu.......mai puneti burta pe carte si dupaia comentati aiurea!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anonimus
  Luni, 04 Februarie 2013 19:10
  Calitatea fotografiilor D-lui din articol e sub orice critica, nici nu merita discutat. Cat despre Mircea Bezergheanu, trebuie mentinut ca fotografiile lui sunt impecabile din punct de vedere tehnic (saturatia e o chestie de gust, si nicidecum greseala in cazul lui), dar fara nici o valoare din punct de vedere artistic. De aceea nu merita nici el popularitatea si aprecierea pe care o are, fiindca exista in Romania fotografi mult mai buni.
  0
  1
  Raportează
 • postat de gg
  Luni, 04 Februarie 2013 18:46
  @Mircea Bezergheanu Retrag cele spuse , mult prea critice. Din pacate nu prea vad personaje umane in pozele tale, stiut fiind ca astea-s piatra de-ncercare pt. orice artist vizual.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gg
  Luni, 04 Februarie 2013 18:42
  @Mircea Bezergheanu Retrag cele spuse , mult prea critice. Din pacate nu prea vad personaje umane in pozele tale, stiut fiind ca astea-s piatra de-ncercare pt. orice artist vizual.
  0
  0
  Raportează
 • postat de florin salam
  Luni, 04 Februarie 2013 18:32
  Oameni buni sa ma scuzati ca intervin si creez valuri insa :
  1.sa afirmi ca iti ajung sa deschizi un studio foto cu 5000 de euro
  2.sa te contrazici imediat in urmatoarea fraza ca numai pe obiective dai 3000 de euro (sic) cand doar un 24-70 costa cam 1700 de euro la f64
  3.cand luminile profesionale foto si nu ma refer aici la branduri de renume care ajung numai setup de inceput la peste 5000 de euro
  4.numai insist deoarece mi se pare foarte trist ca unul care se vrea fotograf profesionist poate sa afirme ca poate sa dezvolte acest bussines cu 5000 de euro de inceput ii amintesc ca numai un body ff costa cam 6000/7000 de euro !
  5.mi se pare ca suntem luati peste picior si nu vad acest articol decat ca o reclama ascunsa la Florin Cosmin Studio !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Laur Doha
  Luni, 04 Februarie 2013 18:13
  comparati chestiile astea http:// adevarul.ro/locale /galati / nunta-otilia-laurentiu---foto-florin-cosmin-costache-7_50b3567d7c42d5a663a3a2da/2_50a8988b7c42d5a66370d72f.html#photo-head cu ce gasiti sub umele Bezerghean si dati-va cu parerea...... fara alte comentarii...
  0
  0
  Raportează
 • postat de M
  Luni, 04 Februarie 2013 18:05
  Sincer sa fiu, daca e sa vorbim de partea artistica, nu gasesc nimic artistic in fotografiile domnului Florin, nici macar profesionist nu mi se pare avand in vedere in ce mod dezastruos foloseste programele de editare.Nu cred ca cei de la VL ar trebui sa prmoveze astfel de personaje care efectiv fac de rusine fotografii din galati prin modul dezmatat de a fotografia tinere domnisoare. Daca dansul se imbata cu apa rece cu privire la acest articol , este problema lui, dar sunt persoane in orasul acesta care fac fotografii spectaculoase cu aparatura de mai putin de 400 de euro.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Laur Doha
  Luni, 04 Februarie 2013 17:58
  Faceti stimabililor diferenta intre pozar (precum subiectul articolului de reclama de mai sus) si artist in fotografie (precum blamatul Mircea Bezerghean, Bezman etc). In afara de laudatum pe baza preturilor aparaturii (intre noi fie vorba eu am adunat in 2 ani aparatura de vreo 15000EUR fara sa am pretentia ca am scos 1 imagine la 10% din nivelul unui Bezerghean ) cu ce mai iese in frunte musiu pozarul din articol? Ca nu am vazut ni'ca publicat in numele lui. Si mai ales, nu ca noi astia, chibitii am fi de prisos, dar ne puteti spune pe unde a vandut o poza alde Costache asta? Ca de Bezerghean a auzit si Enciclopedia Britanica si Nikon si cate unul ca National Geografic..., E adevarat , nu-i niciunul peste cu video chat. GG sau FF sau cum te-o chema, ramai la poza cu aifonu' in oglinda de la baie ca aia ti se potriveste......P.S. zi-ne ala cu fete la produs, cam ce indicatii da mesterul: ridica cracu' mai sus, baga jucaria mai adanc...?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ff
  Luni, 04 Februarie 2013 17:28
  Hmm... nu e departe de adevar gg... M-am uitat putin pe pozele lui Mircea. Da, suprasaturate, gagici mista, contrast super, inspiratie zero. Nu o lua ca pe o critica negativa, Mircea, ia-o doar ca pe un sut in fund. Poate data viitoare te gandesti si la partea artistica a fotografiei, nu doar cea tehnica. Dar de fapt ma insel. Poate nu te intereseaza partea asta si atunci vorbesc degeaba.
  0
  0
  Raportează
 • Luni, 04 Februarie 2013 17:08
  Uite cum aflu si eu ca sunt un putoi de bani gata!!!!!!!!!!!
  Cat despre ce face un putoi, gasiti pe http://www.bezergheanu.com
  0
  1
  Raportează
 • postat de criss
  Luni, 04 Februarie 2013 16:30
  Un fotograf profesionist..si o persoana joviala..cu kre iti face placere sa pozezi..cu toata increderea!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de criss
  Luni, 04 Februarie 2013 16:28
  Un fotograf profesionist ...si o persoana agreabila cu care iti face placere sa pozezi...!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nedelcu Cosmina Eliza
  Luni, 04 Februarie 2013 16:01
  Atat munca cat si rezultatele tale sunt la superlativ,asa ca dupa parerea mea .. un sigur cuvant te defineste : Superlativ! Felicitari!
  0
  0
  Raportează
 • postat de george
  Luni, 04 Februarie 2013 12:49
  sunt proprietarul unui studio de videochat si le fac aproape lunar poze modelelor mele la Florin. Ma declar foarte multumit atat de calitatea pozelor cat si de pretul pe care il platesc. Pana sa-l cunosc am mai colaborat cu 2 fotografi din GL care mi-au dat niste porcarii de poze la preturi astronomice. Florin chiar stie sa faca poze sexy foarte bune si le da indicatii permanent modelelor. tine-o tot asa FLorineee!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de x
  Luni, 04 Februarie 2013 12:27
  Si uite si atitudinea astuia ce se vrea....interesanta. A facut cariera pozitia asta . Absolvent de ASE, ce mai vrei.....si acum mare fotograf.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Andrei
  Luni, 04 Februarie 2013 12:05
  E meserias omul!!!Mi-e mi-a facut niste poze absolut superbe!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de gg
  Luni, 04 Februarie 2013 11:45
  Mai lasati-ne cu cel Bezergheanu, un putoi de bani gata, arogant si atat. Ati vazut poze ceva mai acatarii facute de el ? Doar niste suprasaturate si ciudat prelucrate. Faptul ca jongleaza tehnic cu cele mai scumpe aparate nu-i acopera si lipsa creativa. Eu cunosc in oras cel putin unul care ii poate da clasa la foto, nu si la cele mai noi si performante device-uri aparute pe piata. Insa cand orasul are nevoie de legende si le creaza si din piatra seaca.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costel
  Luni, 04 Februarie 2013 08:42
  Fratilor! Va faceti reclama la proprii angajati? Chiar nu reuseste sa mai prosteasca lumea cu rebuturile pe care le ofera?? Voi vorbiti serios cand spuneti ca acest domn e fotograf profesionist?
  Chiar credeti ca ceva aparatura "mare si neagra" il face profesionist? Ori cateva lumini intr-un studio? Ati vorbit si cu cativa fosti clienti ai domniei sale sa-i ascultati si sa va minunati auzind ca au primit poze neclare/nefocalizate sau prost expuse??
  Doriti exemple de fotografi cu adevarat profesionisti? Uite aci: Bezergheanu Mircea, Iordache Laurentiu .. care chiar stiu ce inseamna fotografia oricand si oriunde. Aaa .. si mai au si o tinuta profesionista.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.