COMORI DE PATRIMONIU/ Clădirea fostului Teatru de Păpuşi, lăsată în paragină

COMORI DE PATRIMONIU/ Clădirea fostului Teatru de Păpuşi, lăsată în paragină
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Imobilul a fost construit în urmă cu peste un secol * În ultimii patru ani, clădirea arată din ce în ce mai rău


Fiecare gălăţean, fie copil, părinte sau bunic, a râs cu poftă cel puţin o dată în sala în care, pentru câteva decenii, s-au ţinut spectacolele Teatrului de Păpuşi "Gulliver" din Galaţi. De patru ani, liniştea a pus însă stăpânire pe clădirea de pe strada Eroilor nr. 14. După ce aceasta a fost retrocedată, peste luminile scenei a căzut cortina. Teatrul de Păpuşi Gulliver şi-a găsit refugiu în clădirea fratelui mai mare, Teatrul "Fani Tardini", în vreme ce imobilul de pe Eroilor a rămas cu fantomele trecutului.

Peste un secol de istorie

Clădirea, situată pe strada care acum se cheamă Eroilor, datează din ultimul deceniu al secolului al 19-lea. Imediat după construcţie, în documentele epocii figura pe strada Codreanu, la numărul 12. Primele date despre casă apar în anul Marii Uniri, 1918. Atunci, magistratul Mihail Beştelei îi vindea imobilul comerciantului Alecu Dumitriu. "Proprietatea era alcătuită dintr-o casă de locuit, o plantaţie şi diverse îmbunătăţiri. La nord, în spatele curţii, se învecina cu proprietatea lui Gheorghe Gheorghiade", ne-a spus Marius Mitrof, consilier cultural în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi.

CITEŞTE ŞI: Fostul Aeroport Galaţi, îngropat sub betoane

La momentul vânzării, Beştelei îi înmânează lui Dumitriu actele care stabileau dreptul de proprietate. Printre documente se număra şi "Actul de veşnică vânzare, întărit prin hrisovul domnesc al domnitorului Mihail Sturza al Moldovei din 10 iunie 1837". Astfel, înaintaşii lui Beştelei au fost cei care au deţinut, pentru prima oară, imobilul.

Naţionalizat de comunişti

Undeva între 1918 şi 1929, Alecu Dumitriu moare, astfel că, în 1929, proprietară era văduva acestuia, Maria Al. Dumitriu. Acelaşi proprietar figura şi în 1941. În 1950, în urma aplicării Decretului de Naţionalizare, pe Codreanu nr. 12 figura aceeaşi Maria Al. Dumitriu. Dar, în 1952, clădirea devine primul teatru de stat din Galaţi.

CITEŞTE ŞI: Primarii din "Eternitatea" revendică o alee a lor

"Clădirea a fost concepută şi construită în mai multe etape, neavând astfel o concepţie unitară în ceea ce priveşte compartimentarea. Aceasta situaţie este cauzată şi de funcţiile pe care le-a avut imobilul în timp. Iniţial a fost casă de locuit. Apoi, se pare, Consulatul Turciei la Galaţi, prin 1897. Din nou casă de locuit în prima jumătate a secolului al 20-lea, apoi Teatru de Păpuşi, după naţionalizare", a mai spus Marius Mitrof.

Demisol, parter şi pod

Corpul clădirii este alcătuit dintr-un demisol înalt şi din parter. Deasupra se află un pod, la fel de înalt. Accesul principal în imobil se face pe latura de sud, dinspre stradă, cu ajutorul unei scări ample, cu două rampe. Uşa de la intrare este înaltă şi are, în partea superioară, un arc de cerc care se repetă şi la nivelul frontonului care marchează faţada.

CITEŞTE ŞI: Celebra MIŢA BICICLISTA a avut casă în Galaţi

Dincolo de uşă urmează un vestibul mic, după care se intră în holul principal de primire, încăpere de mari dimensiuni. Pe lateral se află mai multe camere de primire mari şi luminoase, dar şi încăperi mai mici. O scară de lemn făcea în trecut legătura cu încăperile de la demisol.

Eventualele elemente de arhitectură, dispărute

"Intervenţiile repetate au dus la îndepărtarea eventualelor elemente de arhitectură, geamuri de cristal de la unele uşi, a lămpilor de iluminat originale şi a sobelor de teracotă. Astfel de detalii mai pot fi văzute astăzi la alte clădiri din centrul oraşului, cum este imobilul care adăposteşte CAR Pensionari, sau la Casele Robescu şi Zafiratos, de pe strada Mihai Bravu", a adăugat sursa citată.

Holul de primire, transformat sală de spectacole

Între 1952 şi 2010, în clădire a funcţionat Teatrul de Păpuşi. Sala de spectacole a instituţiei a fost adaptată din holul de primire a oaspeţilor. După revendicare, proprietarii au vândut imobilul unei firme gălăţene, care plănuieşte să amenajeze aici un spaţiu administrativ. Deşi nu este un monument istoric, pentru că face parte din Ansamblul Urban Strada Eroilor, proprietarii au aceleaşi obligaţii ca deţinătorii de clădiri monumente istorice.

Între timp, în aşteptarea amenajării ca spaţiu de birouri, construcţia este tot mai afectată de la an la an. Imobilul se adaugă astfel celorlalte clădiri vechi din Galaţi care, în loc să înfrumuseţeze oraşul, îi dau o notă de târg semi-abandonat.

CITEŞTE ŞI: Cavoul doctorului Serfioti, MONUMENT unicat ÎN PARAGINĂ (FOTO)

Citit 5319 ori Ultima modificare Joi, 14 Ianuarie 2016 15:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.