Campanie VL "Comori de patrimoniu"/ Cavoul doctorului Serfioti, MONUMENT unicat ÎN PARAGINĂ (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campanie VL "Comori de patrimoniu"/ Cavoul doctorului Serfioti, MONUMENT unicat ÎN PARAGINĂ (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Din cauza fisurilor, apa a distrus fresca unicat din interiorul monumentului * Autorităţile spun că nu pot face nimic, pentru că nu ştiu cine este proprietarul


Fără îndoială unul dintre cele mai frumoase, impunătoare şi originale monumente istorice ale Galaţiului, cavoul doctorului Aristide Serfioti zace uitat la o periferie a oraşului. Cum spectaculoasa construcţie arhitectonică este necunoscută chiar pentru o mare parte dintre gălăţeni, ideea că monumentul ar putea fi inclus într-un circuit turistic pare una utopică. 

Monumentul din spatele bisericii

Spre construcţia funerară care adăposteşte mormântul celebrului medic militar Aristide Serfioti poţi ajunge pe o porţiune de drum presărată din plin cu gropi, aflată în cartierul Fileşti. Niciun indicator de la şoseaua principală nu anunţă că la doar câteva sute de metri depărtare se află unul dintre monumentele emblemă ale Galaţiului. Cavoul se află în curtea bisericii "Sfânta Treime", ascuns în spatele turlei. De îndată ce treci însă de biserică, rămâi fără cuvinte în faţa construcţiei de o rară frumuseţe care îţi apare în faţă.

Distrus de la exterior

Cei peste o sută de ani în care intemperiile au "muşcat" neîncetat din piatra monumentului nu au reuşit încă să-i ştirbească din măreţie. Piatra adusă din Dobrogea, care la început era deschisă la culoare, s-a înnegrit pe alocuri, din cauza muşchiului de piatră. La o privire mai atentă poţi observa şi lipsa unor porţiuni din blocurile paralelipipedice. Dezastrul începe însă din momentul în care intri în camerele mortuare, aflate la demisol. Fisurile apărute de-a lungul timpului au permis apei să pătrundă până la tavan şi la pereţii interiori, distrugând în mare parte fresca care împodobeşte încăperile. În ciuda gurilor de aerisire şi a ferestrelor cu vitralii lăsate deschise, în aer pluteşte un miros înţepător de mucegai.

"Deschid zilnic uşa cavoului şi ferestrele, pentru a lăsa aerul să circule. Altfel, bucăţile de frescă rămase şi obiectele religioase s-ar deteriora mult mai repede. E păcat să vedem cum un astfel de monument se ruinează vizibil, de la un an la altul. În alte ţări ar fi fost inclus de mult în patrimoniul naţional şi restaurat corespunzător", ne-a spus preotul paroh de la "Sfânta Treime".

Citeşte şi: EXPONATUL LUNII, la Muzeul de Istorie/ A stat pe masa domnului Cuza

Misterul proprietarilor

Cum degradarea tot mai vizibilă a monumentului este o certitudine, singura speranţă ar mai fi la proprietarii acestuia. Situaţia juridică incertă nu face însă decât să scadă şi mai mult şansele unei potenţiale restaurări. Autorităţile nu pot face momentan nimic pentru oprirea degradării cavoului sau pentru restaurarea sa. "Am trimis anul trecut o adresă către preotul paroh de la Biserica "Sfânta Treime", la care nu am primit însă răspuns. În adresă arătam faptul că, fiind în curtea bisericii, ctitorită tot de către Aristide Serfioti, cavoul este în administrarea Parohiei „Sfânta Treime”. Potrivit art. 36 din Legea nr. 422 din 2001, proprietarii şi titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice au o serie de obligaţii în ceea ce priveşte protejarea acestora", susţine Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cultural (DCCPNC) Galaţi.

Întrebat despre acest aspect, preotul paroh de la "Sfânta Treime" ne-a răspuns că parohia nu poate aduce modificări monumentului, din moment ce lipsesc autorizaţiile necesare. "În mod normal, proprietarii cavoului sunt moştenitorii doctorului Serfioti. În urmă cu opt ani aceştia au venit, au făcut poze monumentului, dar de atunci nu mai ştim nimic despre ei, cu excepţia faptului că trăiesc în Grecia", a mai spus preotul.

Citeşte şi: O dezamăgire şi două revelaţii, într-un weekend la mare: Istorie, mâncare şi vinul Histriei

De la neoclasic la gotic

"Cavoul este construit în plan bazilical şi este alcătuit din două nivele: unul la demisol, iar celălalt de forma unei terase în trepte. Dispune pe laturi şi de o fortificaţie prevăzută cu metereze. Pe latura de răsărit a terasei se înalţă partea cea mai interesantă a cavoului, o adevărată bijuterie artistică cioplită în piatră. Ansamblul arhitectural de la acest nivel, construit în stil neoclasic, este alcătuit dintr-o încăpere centrală, cu deschideri spre răsărit şi apus, şi două abside laterale. În încăperea de la intrare se află mormintele confecţionate din marmură albastră ale unora dintre rudele doctorului Serfioti. În mijlocul camerei mortuare se află mormântul doctorului Aristide Serfioti, iar, alături, cel al soţiei (în memoria căreia a fost ridicat întreg ansamblul)", se arată într-o descriere a monumentului, realizată de specialiştii DCCPNC Galaţi.

Cine a fost Aristide Serfioti

Potrivit unor surse online, doctorul Aristide Serfioti s-a stabilit în Galaţi în anul 1853. Era originar din Grecia. S-a născut în localitatea Hydra, la 20 iulie 1828. În 1863, împreună cu alţi opt medici, a înfiinţat Societatea medicală din Galaţi, după modelul Societăţii medicale ştiinţifice din Bucureşti. A condus, de asemenea, Comitetul Crucii Roşii, adunând fonduri pentru îngrijirea soldaţilor români răniţi în Războiul pentru Independenţă de la 1877-1878. Încă din 1878 a cumpărat, de la membrii familiei Ghica, moşia Calica din comuna Fileşti. Aici a construit, în 1880, Biserica cu hramul „Sfânta Treime”. A murit în dimineaţa zilei de 24 iulie 1905.

Citiţi şi: Celebra MIŢA BICICLISTA a avut casă în Galaţi

Citit 7957 ori Ultima modificare Vineri, 03 Octombrie 2014 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.