COMORI DE PATRIMONIU/ Casa Macri, locul unde a concertat George Enescu

COMORI DE PATRIMONIU/ Casa Macri, locul unde a concertat George Enescu
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Pe strada Domnească, la numărul 80, a fost ridicată, în urmă cu peste un veac, una dintre cele mai frumoase clădiri din Galaţi. Imobilul nu mai impresionează acum în aceeaşi măsură în care o făcea fără îndoială în alte vremuri. Faţada de la stradă suferă de pe urma reparaţiilor făcute din zgârcenie, bucăţi întregi de perete coşcovit aflându-se într-un contrast evident cu porţiunile rămase încă intacte. Totuşi, istoria din jurul acestei clădiri este mai mult decât suficientă pentru a umple paginile unei cărţi.

De la general, la moşier

Generalul Alexandru Cernat, un cunoscut comandant militar român din timpul Războiului de Independenţă a României (1877-1878), era proprietarul unei clădiri construite, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe locul actualei case Macri. Casa ofiţerului a fost cumpărată, la 11 aprilie 1880, de Dimitrie Climis, cu suma de 29.000 de lei aur. "Proprietar al unor întinse moşii din fostul judeţ Covurlui, Dimitrie Climis a cumpărat această casă cu gândul de a-i întregi dota fiicei sale, Elena. În 1899, Elena se căsătoreşte cu doctorul Nicolae Macri, unul din cei trei copii ai doctorului Christofer Macri. Au avut împreună doi copii, pe Alexandra şi pe Christofer. Ultimul va avea o carieră diplomatică strălucită, graţie căsătoriei surorii sale cu un fost ministru al Portugaliei", se arată într-un material al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi.

Planul lui Dimitrie Climis

În timp ce soţii Macri se aflau la Constantinopol (actualul Istanbul - n.r.), unde dr. Nicolae Macri lucra ca medic voluntar, moşierul Dimitrie Climis plănuieşte construirea unei case la Galaţi, în care fiica şi ginerele său să-şi poată creşte copiii atunci când se întorc la Galaţi. Climis semnează un contract cu antreprenorii italieni Felice Denardi şi Francesco Butti, unde era stipulat ca imobilul din strada Domnească, numărul 174, să fie dărâmat şi construit altul, după planurile arhitectului italian Loizo.

"La 12 mai 1919, Serviciul Tehnic al Primăriei oraşului Galaţi elibera autorizaţia de construcţie doctorului N. Macri [...]. În poliţele de asigurare încheiate pentru casa din strada Domnească, numărul 128, după 1910, avem detalii despre noua casă. Imobilul era alcătuit din trei corpuri: corpul principal, care avea destinaţie de locuinţă, o anexă pentru centrala electrică şi garajul. Casa era construită din parter şi etaj, fiind executată din cărămidă cu var tencuit şi piatră măcinată, fiind acoperită cu tablă şi zinc", spune istoricul gălăţean Valentin Bodea, în primul volum al lucrării "Monumente istorice şi de arhitectură din oraşul Galaţi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea".

Din aceeaşi sursă aflăm că imobilul era gata în anul 1912, inaugurarea fiind făcută printr-o recepţie grandioasă. Interioarele erau decorate cu cele mai de preţ piese cumpărate de la Viena, de la Veneţia, sau comandate special pentru această locuinţă. Piesele de rezistenţă erau o oglindă înaltă de Murano şi o orgă construită la comandă.

Enescu, în concert la Galaţi

La 26 octombrie 1927, Christofer Macri este numit Consul Onorific al Portugaliei la Galaţi. Începând din acest an, în imobilul din str. Domnească a funcţionat Consulatul Portughez, unde aveau loc recepţii, întruniri sau discuţii ale reprezentanţilor consulari la Galaţi, potrivit Direcţiei de Cultură Galaţi. La unele dintre aceste evenimente era invitat şi George Enescu, muzicianul delectându-şi asistenţa prin acordurile cântate la impozanta orgă construită în 1910, în Germania, de E.F. Walcher.

"Consulatul a funcţionat până în 14 iulie 1948, când, printr-o notificare a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare România (RPR) se preciza: "Întrucât nu avem consulate pe teritoriul Portugaliei, pe bază de reciprocitate şi consulatele Portugaliei existente pe teritoriul RPR de la Bucureşti, Constanţa şi Galaţi îşi încetează activitatea". Imobilul a fost naţionalizat, în el funcţionând diverse instituţii de stat. După 1948, consulul onorific al Portugaliei la Galaţi, Christofer Macri, a fost pe rând montator de lacăte şi broaşte, ajutor de magaziner, laborant încercări betoane şi, în final, violonist la orchestra simfonică din Galaţi, de unde a ieşit la pensie. În 1988 a plecat la cele veşnice. În 1997, familia Macri devine iar proprietara imobilului, printr-un proces de revendicare imobiliară", se mai arată în materialul Direcţiei de Cultură Galaţi.

Byron şi Teresa Macri

Potrivit scriitorului şi jurnalistului Victor Cilincă, impozanta oglindă din salonul casei Macri se află acum la capătul de sus al scărilor din holul de intrare al Palatului Prefecturii Galaţi. În cartea sa, "Abecedar istoric gălăţean", Victor Cilincă a mai semnalat un fapt deosebit de interesant, în legătură cu vestita familie gălăţeană Macri. "Şi apropo de marele poet romantic englez Byron, poate istoricii gălăţeni vor descoperi legături interesante cu o familie importantă de gălăţeni, familia Macri, care a deţinut şi Grand Hotel, actualul sediul al Primăriei Galaţi, şi, tot pe strada Domnească, o frumoasă casă cu orgă, la care a cântat şi Enescu. Moştenitorul familiei, Pierre Macri, mi-a povestit că a avut un bunic medic-şef al oraşului Constantinopol. Ori, tot la Constantinopol, în casa unei familii Macri, marele poet englez s-a îndrăgostit de adolescenta… Teresa Macri, pe care a încercat, fără succes însă, să… o cumpere de la tatăl ei, cum era obiceiul vremii şi al locului".

Citit 5619 ori Ultima modificare Joi, 14 Ianuarie 2016 14:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.