Arhitectura Navală, procent record la angajări

Arhitectura Navală, procent record la angajări
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Una dintre cele mai respectate facultăţi ale Universităţii „Dunărea de Jos”, şi singura din ţară, Arhitectura Navală lucrează cu motoarele în plin. Absolvenţii navalişti gălăţeni lucrează pe aproape toate meridianele, mulţi dintre ei fiind angajaţi încă de pe băncile şcolii. O dovadă în plus că România încă mai produce specialişti, numai că nu prea ştie cum să-i păstreze.

„Gradul de angajare al absolvenţilor noştri a fost, anul trecut, de 92 la sută. De fapt, cred că a mai crescut de atunci, pentru că din seria de anul trecut au mai rămas numai doi neangajaţi, din 72 de absolvenţi”, ne spune decanul Facultăţii de Arhitectură Navală, Costel Iulian Mocanu. „Jumătate dintre studenţii de anul IV sunt deja angajaţi. Patru dintre ei lucrează la GLO Marine, doi la Navyk, trei la Ship Design Group, vreo patru la ICE Engineering, mai lucrează şi la firme de arhitectură navală... Iar absolvenţii noştri sunt pe toate meridianele”, completează unul dintre profesorii facultăţii gălăţene, şef lucrări dr.ing. Eugen Găvan.

O dovadă în plus că navaliştii care se şcolesc pe băncile facultăţii gălăţene sunt la mare căutare o reprezintă bursele private pe care şantiere navale şi companii prestigioase le oferă studenţilor.  „Cam 50 la sută dintre studenţii noştri de la licenţă sunt cuprinşi într-un program de burse. Astfel de burse ne acordă Vard Tulcea, Vard Brăila, Damen Galaţi, ICE Engineering, sperăm să obţinem şi de la Shipyard ATG Giurgiu, fostul şantier naval, şi, de asemenea, de la GLO Marine”, spune decanul. În paranteză fie spus, GLO Marine, care are un birou şi în Regatul Unit, lângă Londra, este compania fondată de trei foşti absolvenţi – Alin Pohilcă, Liviu Moise şi Liviu Gălăţanu, care nu au uitat de unde au plecat. După cum aţi putut citi în ziarul nostru de ieri, Alin şi cei doi Liviu au lansat recent primul concurs de concept design, pe echipe, pentru un catamaran de agrement, concurs adresat studenţilor de anul III şi la care marele premiu este de 1.000 de euro – o premieră în istoria Facultăţii de Arhitectură Navală.

Conform lui Eugen Găvan, pe lângă bursele private, oferite de mediul economic, studenţii navalişti gălăţeni beneficiază şi de o serie de avantaje financiare din partea statului. „De la bugetul statului, studenţii noştri au burse de performanţă, în cuantum de 1.000 de lei pe lună. Avem două astfel de burse, pentru studenţii merituoşi, cu note peste 9,70-9,80. Mai avem 54 de burse de merit (800 lei pe lună) şi 36 de burse sociale (600 lei pe lună). Acestea sunt în vigoare de la 1 octombrie 2017 şi se acordă semestrial, iar la fiecare şase luni se recalculează punctajul”.

Interesant este că sunt şi studenţi care însumează trei forme de plată: o bursă de la stat, una privată, din partea unui şantier naval, şi mai şi lucrează. Este cazul unui student de anul III, care câştigă astfel 2.800 de lei net pe lună.

Citit 11377 ori Ultima modificare Vineri, 27 Aprilie 2018 00:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.