În Galaţi, munca la negru este încă la modă

În Galaţi, munca la negru este încă la modă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În ciuda amenzilor numeroase şi consistente pe care inspectorii de muncă gălăţeni le dau în fiecare an, fenomenul muncii fără forme legale pare să fie de neclintit. Spre exemplu, doar în primele şase luni ale anului, peste 50 de angajatori din judeţul Galaţi au fost prinşi în timp ce foloseau forţă de muncă la negru. Chiar şi aşa, fenomenul pare să fie mult mai amplu, de vină pentru acest fapt fiind înţelegerile făcute între patroni şi persoanele dispuse să lucreze în afara legii.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a depistat 55 de angajatori din judeţul Galaţi care foloseau angajaţi "la negru". În total, 88 de persoane au fost prinse în această situaţie. Amenzile contravenţionale date de inspectorii de muncă pentru aceste abateri au cumulat o valoare de aproape 1.600.000 de lei.

"67 de persoane au fost primite la muncă fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii. Alte 17 persoane au fost primite la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial. Nu în ultimul rând, patru persoane au fost primite la muncă fără transmiterea raportului de muncă în REGES, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii", se arată într-un raport al ITM Galaţi.

Drepturile angajaţilor "la negru" pot fi foarte uşor încălcate

Potrivit instituţiei citate, nu puţine au fost situaţiile în care inspectorii de muncă au întâmpinat dificultăţi în efectuarea controalelor, iar înţelegerea dintre angajat şi angajator, în urma căreia angajatul prestează munca în lipsa unui contract individual de muncă, face practic imposibilă depistarea majorităţii cazurilor de muncă "la negru".

Ceea ce par să nu înţeleagă persoanele care acceptă să lucreze fără forme legale este faptul că drepturile lor pot fi în orice moment încălcate. Anul trecut, ITM Galaţi a desfăşurat aproape 2.000 de controale privind munca fără forme legale. În cadrul verificărilor respective, inspectorii au descoperit 130 de persoane care lucrau "la negru", amenzile date depăşind valoarea totală de 1.600.000 de lei. În 2016, pe de altă parte, nu mai puţin de 652 de persoane au fost prinse lucrând "la negru", pe raza judeţului Galaţi.

Citit 8904 ori Ultima modificare Duminică, 05 August 2018 15:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.