În timp ce gălăţenii aşteaptă ajutoare sociale sau emigrează, PIAȚA MUNCII este invadată de vietnamezi şi pakistanezi

În timp ce gălăţenii aşteaptă ajutoare sociale sau emigrează, PIAȚA MUNCII este invadată de vietnamezi şi pakistanezi
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Creştere fulminantă a cererilor pentru permise de muncă în Galaţi, în prima jumătate a anului. Aproape 400 de străini au cerut autorităţilor să le permită angajarea în Galaţi, iar alţi 171 aşteaptă "unda verde" pentru a-şi câştiga, legal, existenţa la noi. În acest timp, în special în mediul rural, se înregistrează un refuz acut al abonaţilor la ajutoare sociale să îşi găsească un loc de muncă sau care abandonează după câteva luni.

Nu foarte încet, şi sigur, asiaticii ne invadează şi nu pentru studii sau în scop turistic, ci ca să lucreze la noi. Faptul că nu au pretenţii salariale prea mari este tentant pentru firmele româneşti în general şi cele din Galaţi în special, domeniul construcţiilor, confecţiilor sau industria navală constituind ţintele preferate de migranţii care îşi părăsesc ţările natale, aflate de mii de kilometri.

Vietnam, Sri Lanka şi Pakistan sunt statele care, în primele şase luni ale acestui an, ne-au furnizat cea mai mare parte a forţei de muncă, după cum reiese din datele centralizate de Serviciul pentru Imigrări Galaţi, 390 de avize de muncă fiind eliberate până la acest moment de autorităţile locale. Alte 171 de solicitări sunt în curs, creşterea fiind una fulminantă, conform oficialilor. "Vorbim de o creştere de peste 400 la sută faţă de primul semestru al anului 2018, când am eliberat doar 84 de avize de muncă sau detaşare pentru cetăţeni străini", ne-a precizat Ciprian Şimu, şeful Serviciului pentru Imigrări Galaţi.

În acest context, numărul controalelor făcute la firme gălăţene cu angajaţi străini şi al cazurilor de situaţii ilegale depistate şi sancţionate de autorităţi pare mic. În primele şase luni, s-au făcut verificări la nouă companii, soldate cu aplicarea a două sancţiuni pentru firmele găsite în neregulă, în valoare totală de 20.000 de lei. Alţi 20 de străini au fost depistaţi în Galaţi fără forme legale cu ocazia celor 44 de razii efectuate pe linia combateriii şederii ilegale în România, pentru 14 fiind emise decizii de reurnare, iar pentru alţi doi, decizii de returnare sub escortă.

Gălăţeanul se vinde scump

Atragerea şi acceptarea forţei de muncă din străinătate, îndeosebi din statele sărace ale Asiei, este un efect firesc al faptului că, pe de o parte, gălăţenii care au vrut să munceacsă pe salarii mari au plecat în Occident, iar cei care nu au vrut nici să emigreze, nici să se spetească cu munca, rămân dependenţi de ajutoarele sociale.

Situaţia iese mult în evidenţă în mediul rural, unde numeroşi primari s-au plâns, de-a lungul timpului, de faptul că mare parte a beneficiarilor au refuzat, din diverse motive, să se angajeze pe termen lung şi să câştige un salariu. Asta în ciuda faptului că, susţineau edilii, în comune au mai venit companii care s-au oferit să angajeze localnici pentru lucrările pe care le aveau de executat în zonă, cu posibilitatea ca ulterior aceştia să rămână sub contract, dar cu condiţia să facă naveta. Paradoxal, zonele cele mai sărace ale judeţului au fost lovite de acest blestem.

Bunăoară, în urmă cu un an, primarul din Vlădeşti, care avea pe masă 120 de dosare de ajutoare sociale cu 400 de beneficiari, se plângea că oamenii nu vor să muncească cu niciun chip, deşi salariile pe care le-ar fi putut câştiga erau şi de zece ori mai mari decât ajutorul social. "Au venit acum câţiva ani de la Şantierul naval de la Mangalia. Ne-au cerut 200 de oameni, nu conta vârsta şi calificarea, buni de muncă să fie. Li se oferea 2.500 de lei salariu, transport gratuit o dată la două săptămâni ca să vină acasă, cazare şi mâncare. S-au dus câţiva, au fost foarte încântaţi de condiţii, dar nu au rămas, pentru că munca la dublu fund, la vapoare, era grea. Apoi am aflat că au angajat vietnamezi. A mai fost un investitor care mi-a cerut oameni pentru descărcat sare. Le oferea ori bani de navetă, ori posibilitatea să stea acolo cu toate condiţiile. Nici aşa nu a mers", ne declara în primăvara anului 2018 Eracli Drujescu, primarul comunei Vlădeşti.

De asistaţi leneşi s-a plâns şi edilul din Fundeni, Manuel Lupu. "Nu se prea duc să îşi caute de lucru, majoritatea au pretenţia să li se ofere loc de muncă. Nu ţin cont de ce ştiu să facă. Nu mai prăşeşte nimeni în ziua de azi. Cine a vrut să muncească şi-a căutat de lucru sau a plecat, cine nu reazemă pereţii", ne declara edilul în cursul anului 2018.

De spus ar mai fi că fenomenul nu ne vizezaă doar pe noi, fiind înregistrat la nivelul întregii ţări. Inspectoratul Genetal pentru Imigrări raportează, pentru primele şase luni ale anului în curs, o triplare a numărului de avize de muncă. În intervalul 1 ianuarie - 30 iunie 2019 au fost emise 11.678 de documente pentru străinii care s-au angajat în România, comparativ cu 4.409, eliberate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citit 14762 ori Ultima modificare Luni, 12 August 2019 14:51

16 comentarii

 • Miercuri, 14 August 2019 06:15
  89.136.7.***
  am discutat despre vietnamezii din Galati, cu niste romani...... am inteles ca ei trimit acasa 700 de euro pe luna. la cursul zilei de 14 august 2019, inseamna 700 x 4,7 = 3290 de lei trimisi in Vietnam, unde cu 500 de lei/luna esti un smecher.

  1 RON = 5500 VND (Dong Vietnamez)... / 3290 x 5500 = 18.090.000 VND...., cam cat o insotitoare de zbor.


  Si ca sa va faceti o idee, un agent imobiliar, ca salariu, este al 10-lea in clasament, cu doar 700 de USD.
  4
  2
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Vineri, 09 August 2019 10:33
  86.34.180.***
  Pt.@Ion: ai dreptate partial. Romania are nevoie de banii vostri. Foarte importanta este insa dorinta voastra de a invata si de a munci in strainatate. Aceasta este cu adevarat cea mai importanta resursa. Dar acest lucru se poate intoarce cu maxima eficienta in folosul Tarii, doar daca va reintoarceti acasa. Altfel rezultatele vor fi doar ale dv. Pe care le meritati pe deplin.
  Daca veti ramane afara, Tara nu mai are nici un viitor. Lichelele ce o conduc spre dezastru vor face tot posibilul sa inghete totul, pt. a-si pastra si perpetuua puterea cat mai mult. Daca acest lucru va culmina cu faramitarea Romaniei, pt. ei nu conteaza nici cat o ceapa degerata. Uitati-va la casele politistilor, la masinile lor personale, priviti ce averi au cei din primarii, procurorii, jandarmii si altii ca ei. Si comparati-le cu rezultatele muncii lor. Asta ca sa se inteleaga mai bine dezastrul in care ne aflam. Fara voi, cei din diaspora, Romania va ramane coada Europei(alaturi de cealalta candidata...Bulgaria ) In 4/5 ani, tinerii care-i mai vedem inca prin orasul Galati, vor fi plecati prin lume. In urma lor nu mai sunt decat cativa copilasi, deoarece familiile prolifice au plecat in majoritate din acest oras al deznadejdii si fac copii, acolo. Trebuie facut ceva, sa indepartam de la Putere pe cei care astazi duc natiunea spre decaderea totala.
  2
  18
  Raportează
 • postat de Gălățean în Europa
  Joi, 08 August 2019 23:25
  109.123.74.***
  Când voi primi în România același salariu pe care îl primesc în vestul Europei, ma voi întoarce și eu acasă! În ritmul actual în care cresc salariile, acest lucru se va întâmpla peste cam 200 de ani. Mult success tuturor!!!
  5
  40
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 08 August 2019 17:59
  93.122.251.***
  Sa aduci forta de munca din extern nu e o solutie. Nu vad nicio actiune guvernamentala care sa incerce sa limiteze emigrarea romanilor. Eu cred ca in esenta asa se vrea, plecarea cetatenilor romani peste hotare. Guvernantii nostri stiu ca banii diasporei sunt singura metoda prin care tara asta pluteste. Altfel Romania s-ar prabusi in 6 luni. Diaspora tine in viata financiar Romania. Stiu ca multi ma vor injura dar asta e adevarul.
  7
  28
  Raportează
 • postat de rodax
  Joi, 08 August 2019 14:14
  109.103.134.***
  muncitorii straini sunt platiti ca si cei romani.nu mai e obligativitate sa aiba un anumit venit diferit de cel al autohtonilor.iar un salariu de cateva sute de euro pentru un asiatic e mana cereasca avand in vedere nivelul salariilor din tarile lor de origine.
  9
  9
  Raportează
 • postat de gynexx
  Joi, 08 August 2019 09:56
  89.136.7.***
  Mai exista o categorie: cei invatati, chiar cu studii superioare, care nu gasesc de munca chiar cu salarii mizere. Despre ei vad ca nu vorbeste nimeni.
  6
  41
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Joi, 08 August 2019 09:40
  86.34.180.***
  De ani de zile, oamenilor din Galati nu le mai place munca...De munca campului au fugit toti, la tara nu poti sa bagi un tarus in pamant ca nu ai cu cine...La bodega insa e plin peste tot. Le da bani guvernarea: sa nu moara de foame putorile si sa nu aiba cine sa-i voteze. Aici nu e vorba despre salarii, este vorba despre competenta fiecaruia dintre noi. Dupa ce ani de zile ne-am dat copiii la scoli si facultati, fara sa-i invatam ce este munca cu adevarat, nici multi dintre noi nestiind ce-i asta, ne-am trezit ca ne ingroapa realitatea. Nu stim sa muncim cu adevarat. De asta nu avem bani. De asta stau pamanturile la tara nelucrate ca lumea, de asta nu avem sosele, trotuare, parcari, canalizari, lumina, parcuri, curatenie, sanatate etc. Suntem mediocri, deoarece nu am fost educati altfel.
  In comunism s-a stricat vocatia acestui neam. Comunismul ne-a adus lenea, minciuna si datul din gura in loc de munca serioasa. Acum avem ce-am semanat. Va trebui sa ajungem la fundul sacului, apoi sa punem baze noi, in toate cele. Pana atunci sa salutam cu totii, acest proces normal de aducere si insertie in economia locala a oamenilor ce vor sa munceasca, fie ei si asiatici!
  13
  36
  Raportează
 • postat de ariciul
  Joi, 08 August 2019 08:54
  92.114.82.***
  Pai situatia alora economica,e mai naspeta ca a noastra,si ei cu salariul minim traiesc si mai trimet si acasa probabil banuti,ori decat sa moara de foame la ei ,mai bine se chinuiesc cu minim pe economie la noi.Bai nene?Am fost sunat din multe locuri de munca ,in mesaria de ajutor bucatar,Pitzar,covrigar,confectioner marochinarie,confectioner textile ,lucrator comercial,la raft ,la casa,Daaaarrrr?ia ghiciti?Salariul minim pe economie.Ma noi prostii astia,lucram pentru bani .Daca in alt loc de munca mi se ofera si bonuri de masa,Ma duc acolo fiindca e ceva in plus.daca in altul mi se ofera si procent din vanzari....e ok,acolo ma duc.Dar sunt sunat si invitat la munca,Dar ba unul nu spune;cat ai la locul de munca salariul?Atat.ba io iti dau cu atat mai mult.....vii la mine?NU.Pakistanezul si vietnamezul sunt mai buni.No problem.E un experiment de deplasare a unor mase enorme de oameni,dintr-un loc al globului in altul,si vad ca merge.Daca toti ar fi citit biblia si profetiile ar vedea ce si cum.Dar NU.Si vremurile se implinesc pana la ultima litera de lege.Si ma bucur.Inseamna ca nu sunt minciuni.E purul adevar cum e acela;Doamne?Sunt multi.Cum vor trai?Se vor fura reciproc Sfinte Petre.Si vor trai..
  24
  15
  Raportează
 • postat de Radler
  Joi, 08 August 2019 08:16
  194.105.20.***
  In ziua de azi in Romania - munca este vazuta ca o INJOSIRE ....asistati sociali de la stat in frunte cu guvernul se cred proprietari pe acesta tara......
  Cand spui cuiva ca te duci la servici ......pe unii ii apuca rasul.....se schimba vremurile .....
  13
  23
  Raportează
 • postat de dan
  Joi, 08 August 2019 07:52
  5.13.212.***
  De ce nu iese pe teren sa infrunte realitatea ? somajul real este muuult mai mare decat cel din statistici si in plus nu ajuta persoanele educate si calificate din scoli (caz personal : am cerut recalificare si nu am inceput cursul nici dupa 6 luni de zile ...motivele difereau :nu sunt profesori sunt in concediu nu sunt cursanti )
  Angajatorii doresc persoane :" nu conta vârsta şi calificarea, buni de muncă să fie"
  Si atunci intreb pentru ce avem sistem de invatamant ?
  3
  29
  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede de 81 ani
  Joi, 08 August 2019 06:15
  89.137.224.***
  ASA E , TOVARASI, DAR LEGEA CERE CA STRAINII SA FIE PLATITI CEL PUTIN CU SALARIUL MEDIU BRUT DE 5000 LEI IN PREZENT ( 50.000.000. lei vehi) SI SA LI SE OFERE TRANSPORT DIN BANII STATULUI ROMAN PANA IN TARA LOR DE ORIGINE PT CONCEDIUL DE ODIHNA, IAR ROMANILOR NU LE-ATI OKATI NICI MACAR UN SFERT DIN BANII ASTIA DACA AR MUNCI PT VOI !
  14
  23
  Raportează
 • postat de Nande
  Joi, 08 August 2019 05:30
  79.116.105.***
  Poate incetati sa le mai dati mancare asa zisilor ,,necajiti,, de pe Dogariei care pleaca mereu cu sacosele pline acasa ,dar uitand sa munceasca macar 4 ore la spatiul verde , la maturar dar tot ei se vaita ca au toate,, boliliii ,,din lume , Sant adevarat si multi puturosi preferind sa bata pietroaiele sau sa devina ,,pesti,, decat sa munceasca
  4
  44
  Raportează
 • postat de La munca nu la intins mana ...
  Joi, 08 August 2019 05:29
  108.245.201.***
  De nu reevaluati periodic pe cei asistati ,? Oferitile locurile de munca repective cu mentiunea :" Asta e locul tau de munca ca social nu mai iei , si gata" ....Incepeti cu minoritarii sa nu se simta discriminati .
  5
  39
  Raportează
 • Joi, 08 August 2019 00:44
  89.136.7.***
  1. Prostia romanilor a fost la inceputul anilor 2000, cand au plecat din ce in ce mai multi afara si treptat si-au scazut tariful si s-au canibalizat pe sistemul romanul nou care voia 1000 de euro/luna mergea si se oferea asa ieftin, iar cel ce muncea pe 2000 era dat afara.

  2. Acum ne-am desteptat degeaba sau prea tarziu. E bine ca nu ne vindem ieftin dar suntem inapoiati ca stil de viata. Munca, munca si iar munca, in timp ce altii mai au si concedii. Noi trudim afara ca sclavii, suntem singura natie care face asta. Daca mergeti in colective de munca din diferite tari, veti vedea ca romanii muncesc.

  3. Toate ajutoaarele sociale ar trebui eliminate, fara discutie si exceptie. Primesti somaj o perioada si pa. Daca nu vrei sa muncesti, adio ajutor social si nu-mi pasa daca crapi de foame. Simplu ca buna seara.... Ce tot atatea invitatii si rugaminti. Esti bun de munca, ti-am gasit loc si te duci unde-ti spun. Daca nu vrei, adio ajutor.

  4. Treaba cu salariile mici, patronii romani, muncitorii straini, a fost instrumentata tot de patronii romani hrapareti, care voiau sa faca bani frumosi pe spatele romanilor, spunand ca mai au 3000 la poarta care vor pe jumate sa munceasca. EEEEEEE, uite ca nu mai este asa, iar ce-i mai nasol e ca prin Onesti a izbucnit deja un scandal cu privire la vietnamezi platiti cam cu 1000 de euro/luna + cazare + masa + transport. Despre ce vorbim?
  7
  30
  Raportează
 • postat de cristi
  Joi, 08 August 2019 00:44
  82.79.132.***
  Voua nu vi se pare ciudat faptul ca pt acelasi loc de munca un imigrant primeste aprox 2500 lei net plus casa si masa gratuite, iar romanul castiga aprox 1200-1300 lei net si nu are nici o facilitate?
  8
  47
  Raportează
 • postat de Alexuz
  Joi, 08 August 2019 00:18
  5.13.130.***
  Pe de o parte ne-am desteptat si nu ne mai vindem pe minimul pe economie. Dar sunt si putori care desi li se ofera salarii frumoase nu vor sa munceasca.
  Ce este interesant ca nu se face o statistica cati oameni a pierdut Galatiul din 2010 incoace de exemplu, rezultatele sunt catastrofale. Bine ca domnul director cu scaunul cald de la AJOFM se lauda cu scadere infima de somaj facuta din pix si tot felul de cursuri.
  Dimineata cand ma duc la munca la 07:30 bodegile sunt pline cu oameni tineri si in putere.
  Trista realitate: scoala vietii, o combinatie, o fata, bani de la parinti, etc.
  5
  71
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.