ITM verifică desfăşurarea activităţilor cu articole pirotehnice

ITM verifică desfăşurarea activităţilor cu articole pirotehnice
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi desfăşoară, luna aceasta, o campanie de verificare a respectării prevederilor legale în privinţa securităţii şi sănătăţii în muncă la desfăşurarea activităţilor cu articole pirotehnice.

Concret, inspectorii gălăţeni de muncă verifică dacă agenţii economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice respectă prevederile legale. „Această acţiune este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori în ţară şi în străinătate, incidente care s-au soldat cu explozii şi cu incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice. Respectivele depozite au fost distruse în totalitate. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale şi chiar victime, repercusiunile făcându-se simţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite”, se arată într-un material al ITM Galaţi. 

Un alt motiv care stă la baza acestei campanii este acela că, în perioada sărbătorilor de iarnă, se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice, Victime ale acestor accidente sunt în special copiii şi adolescenţii.

Cum pot fi deţinute, transportate şi vândute aceste articole

Comercializarea articolelor pirotehnice se poate face doar în condiţiile respectării prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările şi completările ulterioare.

Iată principalele reglementări în acest domeniu, conform ITM Galaţi: articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole numai după obţinerea autorizaţiei de a le deţine şi comercializa din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean în a căror rază de competenţă funcţionează agentul economic; articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română: categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor, iar aceste informaţii să fie puse la dispoziţia utilizatorilor.

Citit 11972 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Decembrie 2019 00:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.