Cum pot lucra cetățenii din state non-UE pe teritoriul României
Foto: arhiva „Viața liberă”

Cum pot lucra cetățenii din state non-UE pe teritoriul României
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

20 de firme gălățene care au angajați străini au primit, din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), o scrisoare informativă, întocmită în scop preventiv, cu recomandarea de a consulta şi de a respecta integral legislaţia incidentă în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Conform ITM Galați, condiţiile în care cetăţenii străini din state terţe, non-UE, pot presta activităţi lucrative în România sunt stabilite de Ordonanța de Guvern 25/2014 și Ordonanța de Urgență 194/2002.

Astfel, străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare obţinut de angajatori. Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parţial, cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi. Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară în scop de muncă, încadraţi cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pot fi încadraţi la un alt angajator, fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parţial, de maximum 4 ore pe zi. Avizul de angajare se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări, la cererea angajatorului.

În ceea ce privește detașarea cetățenilor străini, firma care beneficiază de serviciile prestate de aceștia este obligată să comunice de îndată Inspectoratului General pentru Imigrări orice modificare a situaţiei care afectează îndeplinirea condiţiilor de eliberare a avizului solicitat. Este obligatorie, de asemenea, informarea ITM despre detaşarea salariaţilor străini, în cel mult 5 zile de la data începerii activităţii acestora pe teritoriul României. Orice modificare a elementelor prevăzute în comunicare trebuie transmisă, în cel mult cinci zile de la producerea acesteia, atât la ITM, cât și la Imigrări.

Nu în ultimul rând, angajatorii care au lucrători străini sunt obligați să le asigure acestora securitatea şi sănătatea în toate aspectele legate de muncă.

Citit 2791 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Martie 2021 01:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.