Stadioane Euro 2012

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Stadionul Olimpic Kiev

kievStadionul Olimpic din Kiev este o construcţie impresionantă şi este cea mai mare arenă pe care se vor juca meciuri la CE 2012. Arena a fost inaugurată în august 1923, însă în decursul timpului a fost renovată în mai multe rânduri. Stadionul a fost demolat în totalitate în 2008 iar reconstrucţia sa a durat aproximativ 3 ani. Presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, i-a revenit onoarea să inaugureze oficial noua arenă pe 8 octombrie 2011. Olimpiysky Stadium are o capacitate de 65.400 de locuri şi este arena oficială a naţionalei Ucrainei dar si a multiplei campioane Dinamo Kiev.

Primul meci care s-a jucat după inaugurare a fost înfruntarea dintre Ucraina şi Germania, terminată cu o remiză spectaculoasă ,3-3. Olympisky va găzdui la EURO primul meci al Ucrainei, dar si alte 2 meciuri din grupa D : Suedia-Franţa  şi Suedia - Anglia. În faza eliminatorie se vor mai juca încă două jocuri, un sfert de finală şi chiar ultimul act, care va avea loc pe frumoasa arenă din capitala Ucrainei pe 1 Iulie.


 

Metalist Stadium

harkovMetalist Stadium din Harkov este o arenă cu o capacitate de 38.633 de locuri şi care găzduieşte echipa locală Metalist, sfertfinalistă a ultimei ediţii a Europa League. A fost inaugurat pe 12 septembrie 1926 şi a intrat într-un amplu proces de finisare, încheiat în decembrie 2009.

Cele mai importante modificări au fost de ordin estetic, rezultatul fiind unul excelent, stadionul benficiind acum de încălzire proprie şi de tabele de marcaj bazate pe tehnologie LED .Costal total al renovării stadionului s-a ridicat, în final, la 68 de milioane de euro. Aici naţionala olandeză va juca cele trei meciuri  ale sale din grupa B de la EURO 2012 , spectatorii putând vedea dueluri de 5 stele,  adversarele batavilor fiind Germania, Portugalia şi Danemarca.


 

 Miejski Stadion

poznanMiejski Stadion din Poznan este arena echipelor Lech Poznan şi Warta Poznan şi are o capacitate de 43.269 de locuri. Stadionul a fost construit între 1968 şi 1980, dar între 2003 şi 2010 a fost modernizat, fiind aproape complet renovat. Este cea de-a cincea arenă ca mărime din Polonia iar redeschiderea sa după procesul de modernizare a avut loc odată cu recitalul celebrului Sting. Arena aparţine primăriei oraşului Poznan şi a costat 180 de milioane de euro.

Arena va gazdui 3 meciuri la meciuri la Campionatul European 2012, fanii squadrei azzurra putand urmări meciurile Italiei cu Irlanda şi Croatia ,dar şi jocul dintre reprezentativa lui Bilici şi “verzii” lui Trapattoni.


 

Donbass Arena

donetkDonbass Arena din Donetk  este un stadion absolut superb care are o capacitate de 51.504 locuri. A fost inaugurat în august 2009, arena apartinand clubului Şahtior Doneţk , echipa antrenată de românul Mircea Lucescu din 2004. În vara inaugurării, minerii din Donetk au prezentat pe noul stadion trofeul Cupei UEFA , cucerit in Mai 2009 la Istanbul. Proiectul finanţat de patronul clubului din Doneţk, Rinat Ahmetov , a costat 420 de milioane de dolari, construcţia demarând în anul 2006.

Arena Donbass a fost proiectată de aceeasi firmă care a creionat şi stadioanele City of Manchester din Anglia dar şi impresionantul stadion din Beijing denumit ‘Cuib de pasăre’.

Inaugurarea arenei a avut loc de ziua orasului Doneţk. Primul meci al lui Şahtior Doneţk pe noul stadion a fost o victorie în campionat  împotriva echipei FC Obolon Kiev în septembrie 2009.

Pe stadionul din Doneţk se va juca atât derbyul grupei D, Franta -Anglia cât şi alte două partide ale Ucrainei de la turneul final. Tot aici vor mai avea loc un sfert de finală şi o semifinală, pe 23 si respectiv 27 Iunie.


 

Wroclaw

wroclawStadionul Municipal din Wroclaw are o capacitate de 42.771 de locuri pe scaune. Pe această arenă îşi dispută meciurile de acasă echipa Slask Wroclaw, care a stabilit şi recordul de asistenţă al arenei în toamna anului trecut  la un meci din prima liga poloneză împotriva rivalilor de la Wisla Cracovia.  Stadionul a fost inaugurat pe 10 septembrie cu ocazia meciului de box dintre campionul polonez Tomasz Adamek şi ucrainianul Vitali Klitschko, iar prima partida de fotbal s-a disputat între Slask şi Lechia Gdansk o lună mai târziu.

Municipalul din Wroclaw are o formă aparte iar în exterior pereţii stadionului sunt luminaţi şi au un desen inovator, fiind acoperiţi de fibre de sticlă şi teflon. Conceptul arhitectonic al stadionului cuprinde şi o promenadă  numită “esplanada” care garantează intrarea în stadion din direcţii diferite. Mario Balotelli şi Giampaolo Pazzini au marcat primele goluri într-un meci internaţional pe această arenă, Italia învingând Polonia cu 2-0 într-un joc amical jucat în noiembrie anul trecut. Stadionul va găzdui 3 meciuri,toate pe care naţionala Cehiei le va juca la EURO 2012 în Grupa A, împotriva Rusiei, Greciei şi a ţării gazdă, Polonia.


 

PGE Arena Gdansk

gdanskPGE Arena Gdansk este un stadion cu o capacitate de 43.615 locuri inaugurat in anul 2011. Construcţia stadionului a început în anul 2008 şi a durat trei ani de zile,  primul meci al naţionalei poloneze având loc aici în Septembrie 2011 cu ocazia partidei dintre reprezentativele Poloniei şi Germaniei. Recordul de spectatori dateaza însă din 14 august 2011 de la partida Lechia Gdansk – MKS Cracovia, din prima ligă poloneză, meci care a adunat 34.444 de spectatori.

Arena este destinata exclusiv meciurilor de fotbal, nu are pistă de atletism iar structura acoperişului este impresionantă şi acopera o arie de 44.000 m2.  Pe perioada Campionatului European, din motive de securitate, capacitatea arenei va fi redusă la 40.000 de locuri. PGE Arena Gdansk va găzdui meciuri din cadrul Grupei C a Campionatului European de Fotbal. Aici va putea fi urmarită Campioana Europeană şi Mondială Spania in partidele cu Italia, Irlanda şi Croaţia dar şi unul dintre sferturile de finală.


 

National Stadium din Varsovia

varsoviaNational Stadium din Varsovia este o arenă impresionantă cu o capacitate de 58.000 de spectatori pe care îşi desfăşoară meciurile naţionala Poloniei. Construcţia a costat 500 de milioane de euro, a început în 2008 şi s-a încheiat în Noembrie 2011. Arena a fost inaugurată în februarie cu ocazia meciului pe care naţionala leşilor l-a jucat în compania Portugaliei. La Varsovia  se va  juca, printre altele, meciul de deschidere de la EURO, şocul Polonia-Rusia , dar şi un sfert de finală şi o semifinală. Stadionul beneficiază de un acoperiş retractabil care poate acoperi suprafaţa de joc, similar cu cel de pe Commerzbank Arena din Frankfurt. Dupa demolarea fostului Stadion Dziesieciolecia, lucrările la Arena Naţională din Varşovia au început odată cu îngroparea unei ”capsule a timpului” care conţinea steagul Poloniei şi al UE dar şi câteva artefacte ale oraşului, printre care monezi sau articole din ziare.


 

Lvov Arena

lvovLvov Arena  are o capacitate de 34.915 locuri şi găzduieşte meciurile echipei locale Karpaty. Stadionul a fost dat în folosinţă în anul 2011 după trei ani de lucrări. Primarul oraşului Lvov a anunţat că arena va căpăta un nume nou după ce vor fi finalizate negocierile cu una dintre companiile interesate să cumpere publicitate pe noul stadion al oraşului.

Stadionul a fost deschis publicului în octombrie 2011, iar pe 15 noiembrie anul trecut s-a jucat primul meci international,Ucraina – Austria. Arena conţine un sector VIP, un sector impresionant rezervat mass media, birouri administrative, restaurante, dar şi câteva centre de pregătire.

La Lvov se vor juca trei dintre derby-urile din grupa B, Portugalia, Danemarca şi Germania urmand a juca meciurile directe pe frumoasa arenă a Ucrainei.

 


 

Citit 9253 ori Ultima modificare Vineri, 08 Iunie 2012 20:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.