Piaţa LOCURILOR DE MUNCĂ, în continuare deficitară. Unde se pot ANGAJA gălăţenii

Piaţa LOCURILOR DE MUNCĂ, în continuare deficitară. Unde se pot ANGAJA gălăţenii
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

După prima jumătate a anului 2016, Galaţiul are, conform statisticilor centralizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), nici mai mult, nici mai puţin de 17.362 de şomeri, la nivel judeţean. Asta înseamnă o rată de 8,57 la sută, care ne situează tot în top 10 al judeţelor din ţară la numărul celor care nu îşi găsesc de muncă. E drept, rata şomajului actuală este mai mică cu 0,73 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când Galaţiul avea o rată a şomajului de 9,30 la sută şi aproape 19.000 de şomeri.

Cu toate că numărul şomerilor la nivel judeţean a mai scăzut în ultimul an, cel puţin pe hârtie, situaţia locurilor de muncă disponibile nu este deloc roz. Conform ultimelor date centralizate de AJOFM Galaţi, pentru şomerii gălăţeni sunt vacante 124 de locuri de muncă, cele mai multe adresându-se absolvenţilor de studii medii sau necalificaţilor. Astfel, sunt disponibile 20 de posturi de agent de securitate, opt posturi de lăcătuş confecţii metalice şi navale, cinci posturi de lucrător comercial, zece posturi de operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice, 12 locuri de sudor, 10 de strungar şi, de la o firmă la alta, câte un post de zugrav, tapiţer, tencuitor, şofer, patiser, ospătar, etc.

Nu se caută şomeri cu studii superioare 


La nivelul judeţului Galaţi există, în acest moment, aproximativ 400 de persoane cu studii superioare aflate în evidenţele AJOFM. Pe lângă aceştia, odată cu terminarea studiilor universitare, mai sunt, probabil, alte câteva sute de absolvenţi care îşi caută un loc de muncă. Oferta pentru ei este, însă, foarte slabă, astfel că mulţi se văd nevoiţi să aleagă un loc de muncă mai slab plătit sau în cu totul alt domeniu faţă de cel pentru care s-au pregătit pe băncile facultăţii.

"Din păcate, îmi este foarte greu să îmi găsesc un loc de muncă. Am terminat facultatea de litere şi, în afară de un post în învăţământ, nu ştiu pentru ce aş putea opta. Pentru a lucra ca traducător, acolo unde se caută, îmi trebuie şi o diplomă de master, ceea ce înseamnă încă doi ani pe băncile facultăţii. Salariile oferite de angajatori sunt mici, în comparaţie cu nivelul chiriilor din Galaţi şi cu nivelul traiului, în general. Din 1.000 de lei pe lună e greu să trăieşti", ne-a explicat Andreea P., o proaspătă absolventă.

Lipsa locurilor de muncă pentru  cei cu studii superioare este reflectată şi de ultima ofertă a AJOFM, în care nu se regăseşte niciun post pentru cei cu diplomă universitară. Cu toate astea, şanse la angajare au, totuşi, absolvenţii de inginerie. Atât pe site-urile de anunţuri pentru locuri de muncă, cât şi în rubrica "oferte de serviciu" a "Vieţii libere" sunt disponibile posturi pentru ingineri instalaţii, ingineri construcţii, arhitecţi, dar şi ingineri pentru pregătirea fabricaţiei. Pentru absolvenţii celorlaltor facultăţi, există întotdeauna posturi de agent vânzări, asistent manager sau operator call-center, pentru care pot opta.

"Eu am avut noroc că am făcut practică la o firmă încă din timpul facultăţii şi m-au angajat imediat ce am terminat, acum un an. În caz contrar, cine ştie, poate şi acum îmi căutam un loc de muncă, dat fiind că nu oricine are nevoie de un inginer electronist. Sau, dacă au nevoie, oferă salarii foarte mici, cu care nu se poate trăi", ne-a explicat şi Lucian, un tânăr de 25 de ani.

Atragerea investitorilor, salvarea Galaţiului


"Pentru Galaţi ar fi necesar un program pe termen lung, o listă de priorităţi de la care să nu se abată nimeni, indiferent de partidul de provenienţă. Foarte importante ar trebui să fie colaborarea cu cele două universităţi gălăţene, pentru a pune în practică programele şi ideile lor. De asemenea, ar trebui ca autorităţile locale să se pună la masa de discuţie cu cei doi coloşi ai mediului de afaceri gălăţean, Damen şi Sidex, actualmente cei mai mari angajatori, pentru a ne putea dezvolta împreună. Sunt convins că numai prin aceşti paşi ar putea fi atraşi investitori străini, dat fiind că aceşti actori din mediul de afaceri ar putea fi ambasadorii oraşului nostru", a spus directorul AJOFM Galaţi, Cezar Năstase.

Munca în străinătate, soluţia pe termen scurt


În lumina faptelor prezentate, cei mai mulţi tineri gălăţeni aleg să se angajeze în alte oraşe din ţară, mai spre vest, ori în străinătate, acolo unde salariile sunt mai mari, iar nivelul de respect al angajatorului este, de cele mai multe ori, net superior celui de aici. Tot prin intermediul AJOFM Galaţi şi a serviciului EURES, gălăţenii pot opta pentru locuri de muncă în străinătate, plătite la timp şi pentru care se încheie contracte legale, conform termenelor şi condiţiilor stabilite de Uniunea Europeană.

Există, însă, şi gălăţeni care aleg să plece la muncă în străinătate prin intermediul firmelor de recrutare. "Avem contracte cu mai multe companii din diferite ţări, ca Germania, Olanda, Marea Britanie, etc, care ne cer forţă de muncă din România. Se caută şoferi de tir, asistenţi medicali, îngrijitori, agenţi de vânzări. Gălăţenii care optează pentru plecarea în străinătate la muncă trebuie să aibă mare grijă unde se duc şi cine îi trimite acolo, pentru că fără contract s-ar putea duce degeaba", ne-a explicat Neta Iacomi, reprezentanta unei firme de recrutare.

Dat fiind că atât prin EURES cât şi prin majoritatea firmelor de recrutare, cele mai multe posturi oferite sunt cele din domeniul medical, disponibile în Marea Britanie, pentru mulţi gălăţeni a apărut incertitudinea. Odată cu votul pentru ieşirea din Uniunea Europeană a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, potenţialii candidaţi pentru aceste posturi au făcut un pas înapoi, neştiind dacă situaţia lor se poate schimba la un moment dat. "Pentru moment, contractele cu firmele din Marea Britanie se încheie la fel ca până acum. Nu au fost introduse acte noi, cerinţe noi, condiţii noi. Românii nu au nevoie de viză pentru a ajunge la muncă acolo, dat fiind că se duc cu contractul deja încheiat", ne-a mai explicat Neta Iacomi. Acelaşi răspuns l-am primit şi din partea reprezentanţilor AJOFM, care ne-au spus că toţi gălăţenii care vor să plece în Marea Britanie la muncă prin intermediul reţelei EURES o pot face fără probleme, exact ca şi până acum.

Până vor apărea investitorii mult aşteptaţi, însă, gălăţenii se văd nevoiţi, în continuare, să lucreze pe salarii mici sau să nu lucreze deloc, din lipsa locurilor de muncă.

Citit 6281 ori Ultima modificare Marți, 05 Iulie 2016 19:16

5 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 06 Iulie 2016 23:48
  5.13.183.***
  Orasul era mort din 2002... in 2015... a inceput sa moara din toate privintele! Discutam astazi cu o persoana, pana si intreprinderile mici si mijlocii incep as moara! Este prapad! in 2-3 ani va carapa si cosmelia indianului, desi Bio Robo pare mascota orasului slab si uscat desi are salariul de peste 12.000E fara sporuri si beneficii! Poate I se trage de la blesteme! Deci nea pucheanu... nu stiu ce ai in cap, nu stiu cum te bate pe umeri partidul cancerigen rosu... dar ACUM E TIMPUL SA FACI CEVA... eu personal nu mai cred in mos craciun nici gerila... pe ala l-am casapit de Craciun... deci nici nu mai spunem ca-n clipa aia crestinitatea acestui popor a murit cu acea data! Nu sunt un fan infocat a metodelor acelor vremuri... dar macar tinea cu tara... ASTIA CU CE TIN? CU NUMERLE DIN CONTURI! Iadul economic ne asteapta... mai ales in sudul coloniei!
  0
  7
  Raportează
 • postat de adi
  Luni, 04 Iulie 2016 23:01
  95.76.36.***
  Galatiul e in colaps. firmele se inchid una cate una, nimeni nu mai investeste aici, combinatul si damen te exploateaza pe 1000 lei, oamenii fug din oras, oraul e mort, multi aleg sa plece in strainatate, altii mor de foame prin oras, orasul e pustiu, trist, gri, nimeni nu mai cheltuie decat pentru mancare si cam atat e cu orasul galati, oras rosu, oras industrial si muncitoresc pe cale de disparitie.
  0
  8
  Raportează
 • postat de P
  Luni, 04 Iulie 2016 20:02
  24.37.177.***
  Oras mort.
  Nici un viitor.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Sine-qua-non
  Luni, 04 Iulie 2016 08:00
  188.25.249.***
  "Nu se cauta someri cu studii superioare", pai nu au studiat, le-au dat parintii bani sa-si cumpere diplome. Aia multi cu diplomele de la Spiru Haret, mai ales economistii (multi dintre ei lucreaza acum in administratiile orasului Gl) care erau saraci cu duhul rau de tot, insa datorita testelor care erau gata completate de la Casa de Cultura a Sindicatelor, unde "studentii" veneau sa le semneze simbata si duminica pentru a-si putea justifica functia cu care se pricopseau la locul lor de "munca". Cu astfel de prostani vrem noi sa evoluam, haideti sa fim seriosi, de aceea nimeni nu-i angajeaza pe restul. Prostanii "norocosi" inca angajati, prin administratii, mai ales alea portuare, au decartat lunar din retributia lor la imparatie, ca asta era regula sine qua non, doar nu credeti ca erau si competente. Intre timp, unele personaje cu ecuson pe care scrie "economist" SH mai bintuie inca pe holurile admin. pentru ca sunt "bune" zic unii, chiar daca s-au apucat de confectionat margelute, bratarele handmade, motive nationale cusute cu sirg pe iia romaneasca, economia fiind mult mai grea, nu? Si uite-asa, cu "nicolete" de-astea care iubesc folclorul romanesc, s-au pricopsit multi, foarte multi.
  1
  23
  Raportează
 • postat de Vai de voi
  Luni, 04 Iulie 2016 05:58
  108.245.201.***
  Se angajeaza la "o firma " cu indemnizatie de sclav...
  Sau la "mall" cu 2 lei si bonuri de masa ...
  Sau prin alte orase din vestul Ro cum pot sau nu
  Sau zilieri prin UE...
  Asta e in majoritate
  Vai mama voastra
  Bineinteles sunt si cei "putini" cu pile si relatii in mafia politica care sunt "bagati " mai bine
  Asta e la voi in UE
  0
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.