Gălăţenii şi-au cumpărat vechime în muncă de 800.000 de euro

Gălăţenii şi-au cumpărat vechime în muncă de 800.000 de euro
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Deşi iniţial se stabilise ca persoanele care pot beneficia de prevederile Legii nr. 186/2016 şi au dreptul să-şi cumpere vechime în muncă trebuie să facă acest lucru până joi, 27 aprilie, Guvernul a adoptat o nouă ordonanţă  de urgenţă, prin care termenul s-a prelungit până la sfârşitul anului.

Măsura a fost luată pentru a permite cât mai multor persoane să realizeze stagii de cotizare în baza Legii nr. 186/2016, având în vedere numeroasele solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate, se arată în comunicatul Guvernului. Prin urmare, plata contribuţiei de asigurări sociale se va efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, până pe 31 decembrie 2017.

Se pot cumpăra doar maximum cinci ani de vechime, iar suma care trebuie plătită variază în funcţie de numărul de ani pentru care se solicită acest lucru, dar şi de nivelul de asigurare pe care persoana respectivă şi-l doreşte. Suma minimă de plată se calculează la nivelul salariului minim brut pe ţară, pentru cei care vor să fie asiguraţi la nivel minim.

"La calculul sumei de plată se va ţine cont şi de coeficientul de inflaţie, dar şi de salariul minim brut pe ţară, care a variat din 2011 încoace, de la 620 de lei cât era atunci, la 1.250 de lei, cât s-a făcut din mai 2016. De asemenea, variază şi procentul care înseamnă contribuţia la asigurările sociale. Din 2011 până în septembrie 2014, s-a oprit 31,3 la sută, iar de la această dată, până în 2016, numai 26,3 la sută. Datele sunt introduse într-o platformă on-line, iar calculul se face automat. Prin urmare suma minimă de plată pentru o vechime retroactivă de cel mult cinci ani este de aproximativ 15.500 de lei", ne-a declarat directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP), Ana Denis Aramă.

Cine poate să-şi cumpere vechime

Pot beneficia de prevederile Legii nr. 186/2016 doar persoanele care au împlinit vârsta standard de pensionare, peste 65 de ani la bărbaţi, în timp ce la femei aceasta variază în funcţie de anul şi luna în care s-au născut. De asemenea, o altă condiţie este ca persoanele respective să nu beneficieze deja de pensie. Totodată, e important să se ştie că vechimea se poate cumpăra numai pentru lunile în care n-au muncit nicăieri, în perioada noiembrie 2011 - octombrie 2016.

Cei care doresc să cumpere vechime retroactiv se pot prezenta personal la ghişeele CJP, cu actele de identitate sau pot să mandateze pe altcineva, cu o procură specială, să încheie contractul de asigurare. După încheierea contractului de asigurare cu Casa de Pensii şi după plata sumei cuvenite, instituţia este obligată să certifice stagiul de cotizare al celor care achită retroactiv vechimea.

Directoarea CJP, Ana Denis Aramă, ne-a informat că, până în prezent, în judeţul Galaţi au fost încheiate 656 de contracte petru cumpărarea vechimii în muncă, iar suma colectată la bugetul asigurărilor sociale este de 3.636.408 lei (circa 800.000 de euro).        

Citit 11886 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Ianuarie 2021 01:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.