Lupul în blana societăţii civile

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lansarea oficială a programului electoral în cursa prezidenţială nu a fost pentru Vladimir Putin tocmai formalitatea la care se aştepta. În epoca internetului, chiar şi lideri aparent intangibili precum premierul rus pot deveni ţinta ironiilor sau protestelor cetăţenilor. Vorba se duce repede, iar mişcările de protest din decembrie, de după alegerile legislative, demonstrează că sistemul autocratic impus de Putin & comp. nu mai are aceeaşi forţă ca altădată şi nu poate să controleze chiar toate fluxurile de informaţii.

Desigur, Putin rămâne în continuare principalul favorit al cursei prezidenţiale, însă nu este exclus ca el fie nevoit să suporte „umilinţa” de a intra într-un  al doilea tur de scrutin pentru a câştiga  un nou mandat de preşedinte. Pentru un candidat care pleca de la un grad de popularitate de peste 80 la sută asta înseamnă ceva… Picajul politic al lui Vladimir Putin dă aripi opoziţie şi pentru prima dată după mulţi ani lumea chiar crede că s-ar putea face o schimbare, în ciuda controlului strict pe care autorităţile încearcă să-l impună.

Acest lucru este simţit chiar şi de atotputernicul Putin care, în programul său electoral se foloseşte de temele clasice din discursul zilnic, precum stoparea întinderii influenţei occidentului, o economie şi o politică internaţională în care Rusia să  joace un rol principal şi alte teme cu iz de Război Rece. Dar iată că în program se vorbeşte şi de „renunţarea la tendinţa de reprimare excesivă a societăţii civile”. Desigur, Putin nu explică de ce nici el, în mandatele dintre 2000 şi 2008, şi nici în timpul predecesorului său, Dmitri Medvedev, nu s-au făcut paşi mai consistenţi în sensul libertăţilor civile, respectarea drepturilor omului şi consolidarea democraţiei.

Ba mai mult, regimul lui Putin a devenit un fel de termen de comparaţie atunci când vine vorba de un regim autocratic. Ruşii nu prea par a crede în povestea cu lupul îmbrăcat în blana societăţii civile, iar Vladimir Putin a fost sancţionat de populaţie chiar pe propriul site de campanie. Propunerea ca el să se retragă din politică a devenit în decurs de câteva ore cea mai populară propunere venită din partea alegătorilor. Desigur, această glumă nu poate compensa un zel autoritar manifestat într-un nou mandat. Putin vorbeşte acum de societatea civilă, dar va avea la dispoziţie în şase ani pentru a-şi reveni în formă. Campania prezidenţială ar putea însemna doar un uşor dezgheţ pentru societatea rusă, dar asta nu înseamnă că Moscova a scăpat de asprimea gerului siberian.

Citit 7278 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2012 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.