Ce are turcul cu Parisul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a folosit în campania electorală într-un mod nu tocmai onest de tema imigraţiei şi de reforma spaţiului Schengen, iată că şi contracandidatul său, socialistul Francois Hollande, se foloseşte de temele europene pentru a mai atrage ceva capital politic. De această dată este vorba de procesul de extindere a Uniunii Europene, Hollande declarând sus şi tare că, dacă va ajunge preşedinte, nu va accepta aderarea Turciei la spaţiul comunitar.

Astfel de declaraţii au afectat adesea relaţiile dintre Ankara şi Paris şi în nici un caz nu pot contribui la negocierile de aderare, chiar dacă, de principiu, ele sunt deschide de mai bine de şapte ani. Nici Sarkozy nu este un adept al aderării Turciei la UE. De altfel, în timpul actualului preşedinte s-a introdus în Constituţia franceză prevederea ca orice proces de extindere să fie aprobată prin votul direct al cetăţenilor, în cadrul unui referendum. Iar dacă vine vorba de referendum, şansele ca Turcia să primească undă verde din partea Parisului scad şi mai mult.

Nu puţini sunt francezii care consideră că aderarea la UE a unui stat cu nu mai puţin de 75 milioane de cetăţeni, majoritatea musulmani, va afecta echilibrul intern al spaţiului comunitar, şi aşa destul de încercat de valurile succesive de extindere spre ţările din Europa Centrală şi de Est. Prin urmare, oricare ar fi rezultatul alegerilor prezidenţiale din Franţa, Turcia nu se poate aştepta la progrese evidente pe calea spre aderarea la UE.

Dar aici nu este vorba numai de Franţa. Nici Austria, nici Germania nu sunt foarte entuziaste la ideea aderării Turciei, iar în cazul Berlinului cancelarul Angela Merkel nu s-a ferit la un moment dat să vorbească de un eşec al societăţii multiculturale, cu referire tocmai la faliile care există între numeroasa comunitate turcă şi restul societăţii germane. Pe de altă parte, cei ce resping ideea aderării Turciei scapă din vedere avantajele pe care UE le-ar avea printr-o eventuală extindere. Prin Turcia, Uniunea Europeană şi-ar amplifica rolul de jucător major în zona Mării Negre, Marea Caspică, zona caucaziană şi ar putea avea un cuvânt de spus chiar şi în Orientul Mijlociu.

Unii consideră, totuşi, că o asemenea influenţă nu este una neapărat controlabilă, dat fiind faptul că UE nu a fost întotdeauna capabilă să-şi găsească o voce comună în problemele de politică externă. În aceste condiţii, autorităţile turce au început deja să exploreze noi posibile sisteme de alianţe în zona asiatică şi Orientul Mijlociu. Aceasta nu pare o fi o problemă care să tulbure acum alegerile prezidenţiale din Franţa, dar apariţia unui nou bloc politic şi economic în sudul Europei ar putea fi o temă de meditaţie la… sfârşitul mandatului viitorului preşedinte francez, oricare ar fi el.

Citit 7659 ori Ultima modificare Joi, 12 Aprilie 2012 15:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.