De la ruşi vine gazul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Împotmolit în incertitudine atât în ceea ce priveşte sursele de finanţare, cât şi sursele de alimentare, proiectul european al gazoductului Nabucco are şase să piardă cursa pentru energie în faţa proiectul rusesc South Stream. Un eventual eşec nu ar veni neapărat numai din tenacitatea ruşilor de a a-şi asigura preponderenţa în contractele încheiate în zona caucaziană,  cât şi din partea lipsei de consecvenţă a europenilor în susţinerea proiectului lor.

Oficialii de la Bruxelles, care păreau la un moment dat foarte determinaţi să asigure siguranţa energetică a Uniunii Europene, mai ales după cele două războaie ale gazului dintre Ucraina şi Rusia, par a fi pierdut cursa în faţa intereselor gestionate la nivel naţional. Moscova a aplicat cu succes sistemului contractelor privilegiate cu statele care, într-un fel sau altul, puteau rupe frontul comunitar. Iar aici nu e vorba chiar de oricine, ci chiar de economii puternice, precum cele ale Germaniei sau Italiei. De altfel, compania germană RWE a fost prima din concernul ce s-a format în jurul proiectului Nabucco care a pus sub semnul întrebării capacitate de realizare a proiectului.

Mai nou, şi compania ungară MOL a anunţat că doreşte să-şi vândă participaţia la proiectul Nabucco. Gurile rele pun acest gest şi pe tensiunile care, în ultima perioadă, au apărut între premierul ungar Viktor Orban şi oficialii de la Bruxelles, aceştia din urmă având serioase obiecţii atât în legătură cu democraţia originală practică la Budapesta, cât şi în legătură cu politicile economice. Şi tot ca o coincidenţă, Viktor Orban a avut, se pare, discuţii extrem de fructuoase cu reprezentanţii Gazprom. Concluzia? La o adică, proiectul rusesc South Stream „ar putea să satisfacă interesele strategice ale ambelor părţi”…

O altă lovitură a venit chiar din partea Turciei, parte a proiectului Nabucco, dar şi a Azerbaidjanului, de unde, teoretic, ar fi trebuit să provină gazele transportate. Cele două ţări au demarat proiectul unui gazoduct trans-anatolian care dublează practic pe teritoriul Turciei traseul gazoductului Nabucco! În aceste condiţii, nu este de mirare că a început să fie vehiculată ideea realizării unui gazoduct Nabucco într-o variantă mult restrânsă, acoperind doar partea vestică a traseului iniţial. Desigur, cu un South Stream în ofensivă s-ar putea, la un moment dat, să dispară chiar şi această variantă. Iar despre ce va rămâne din securitatea energetică a statelor comunitare va putea să răspundă mai degrabă Moscova decât Bruxelles-ul.

 

Citit 7624 ori Ultima modificare Marți, 01 Mai 2012 21:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.