Cetăţenii, notificaţi prin SMS că le expiră paşaportul

Cetăţenii, notificaţi prin SMS că le expiră paşaportul
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Deţinătorii de paşapoarte din ţară sau din străinătate, care au comunicat la depunerea ultimei cereri un număr de telefon valabil, vor primi un SMS prin care vor fi informaţi că le expiră paşaportul, cu una până la trei luni înainte. La fel vor fi notificaţi şi cetăţenii cărora, în ultimele şase luni, le-a expirat valabilitatea paşaportului, anunţă, printr-un comunicat de presă, Ministerul Administraţiei şi Internelor.

"Anul are 12 luni, nu aştepta vara! Documentele de călătorie pot fi făcute din timp", acesta este sloganul campaniei de conştientizare a cetăţenilor cu privire la necesitatea de a-şi face paşaport din timp, pentru a evita aglomeraţia din perioada concediilor. Campania face parte din demersurile Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi Ministerului Afacerilor Externe (MAE) pentru simplificarea procedurilor de obţinere a paşaportului şi de reducere a aglomeraţiei de la structurile de paşapoarte, care se înregistrează mai ales vara.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe portalul MAI, va deveni funcţional sistemul de notificare a cetăţenilor români cu privire la faptul că urmează să le expire paşaportul. "Astfel, deţinătorii de paşapoarte, care au comunicat la depunerea ultimei cereri un număr de telefon valabil, vor primi un SMS prin care vor fi informaţi că le expiră paşaportul, cu una până la trei luni înainte. Prin acelaşi mesaj, cetăţenii vor fi încurajaţi să se programeze din timp pentru a evita timpii mari de aşteptare din perioada de vară", se arată în comunicat.

Textul mesajului va fi: "Paşaportul dvs. va expira în curând. Pentru reînnoire, programaţi-vă online pe epasapoarte.ro (România) sau econsulat.ro (străinătate)".

Pentru SMS-urile transmise la nivel naţional, va figura ca semnatar D.G. Paşapoarte, iar în străinătate, Departamentul Consular. Mesajele vor fi trimise de la numărul scurt 1813, la eticheta de expeditor figurând termenul PAŞAPOARTE. De asemenea, din luna martie, vor primi un SMS de notificare cetăţenii cărora le-a expirat paşaportul în ultimele şase luni. Sistemul informatic a fost pus la dispoziţie de integratorul proiectului Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Călătorie - E-Pass, Compania Naţională Imprimeria Naţională, în urma unei proceduri de achiziţie derulată prin SEAP.

Ziua Paşaportului Românesc

Paşaportul românesc a împlinit luni, 19 martie, 106 ani de existenţă. Este data la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită "Lege asupra paşapoartelor", potrivit căreia documentele "se emit în numele regelui şi se liberează de ministerul de interne şi de prefecţii de judeţe şi de poliţie în condiţiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi", notează site-ul www.pasapoarte.mai.gov.ro.

Paşapoartele, emise în numele regelui, erau de forma unei cărţi mici, de dimensiunile 9/13 cm, fiind "compuse din 20 de pagini numerotate". Fiecare pagină a paşaportului avea un fond încadrat, compus cu motive naţionale, în culoarea liliacului deschis, făcând să iasă în aparenţă stema ţării şi cuvântul "ROMÂNIA", iar dedesubt cuvântul "PASPORT".

Cu toate că paşapoartele erau documente individuale de călătorie în străinătate, acestea cuprindeau şi o rubrică dedicată însoţitorilor, în care puteau figura, pe lângă titular, soţia, soţul şi copiii minori.

Potrivit Agerpres, documentul de călătorie românesc a fost menţionat, pentru prima dată, în 1830, în Regulamentul Organic în Principatele Române, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste graniţele Dunării şi ale Imperiului Habsburgic.

Citit 3918 ori Ultima modificare Vineri, 23 Martie 2018 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.