Principiul asiatic al celor patru S. O gălăţeancă ne dezvăluie ce înseamnă să studiezi în China (FOTO)

Principiul asiatic al celor patru S. O gălăţeancă ne dezvăluie ce înseamnă să studiezi în China (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

„Îmi era destinat să mă «aşez» şi să frământ făina de orez cu apă”, spune gălăţeanca Bianca Drujescu, fostă elevă a Colegiului Naţional „Costache Negri”, în prezent bursieră la United World College (UWC), Changshu, China. Fascinată de tenacitatea şi respectul pentru cultul muncii în China, de nivelul HITech şi de grija pentru tânăra generaţie manifestată de autorităţile chineze, Bianca a acceptat să ne povestească ce înseamnă să studiezi în această ţară.

Bianca Drujescu va împlini 18 ani abia pe 4 noiembrie. Graţie unei burse pe care a câştigat-o când avea doar 16 ani, din august anul trecut trăieşte şi studiază la mii de kilometri de ţara natală, de părinţii care o susţin cu nesfârşită iubire şi încredere. Pentru că astăzi este 1 Iunie, am ales să scriem despre Bianca, un copil român devenit internaţional prin preocupări, educaţie şi implicare.

Alegerile Biancăi

Aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, când a aflat despre bursele UWC, Bianca era deja acceptată într-un alt program academic IB, şi urma să aleagă doar destinaţia: Oxford sau New York. Când a descoperit că UWC nu este un simplu colegiu, ci o organizaţie educaţională fondată în anul 1962 de către pedagogul german Kurt Hahn, ultimul cancelar Imperial al Germaniei, care oferă tinerilor talentaţi din peste 155 de tari un program de doi ani de învăţământ preuniversitar, finalizat printr-un examen de bacalaureat internaţional recunoscut la nivel mondial, n-a stat pe gânduri. A aplicat şi, în urma procedurilor de selecţie, a fost desemnată câştigătoare a bursei UWC Changshu China (Program IB - bursă parţială oferită de Davis Shelby).

Putea să aleagă să studieze în Italia şi Bosnia Herţegovina, dar a ales China! La fel cum a optat ca timp de doi ani (2015 – 2017) să fie eleva Colegiului „Costache Negri”, secţia Ştiinţe Sociale bilingv engleză, deşi fusese acceptată într-un program internaţional.

Disciplină şi organizare

Limba şi literatura engleză, economie şi filozofie – nivel înalt, matematică, sisteme de mediu şi societate şi limba spaniolă – nivel standard, activităţile CAS (creativity, activity, service), ore de gândire critică, chineză conversaţională plus alte 90 de activităţi care îţi permit să alegi să studiezi tot ceea ce îţi doreşti, cam aşa arată „orarul” Biancăi. Evident pentru a face faţă e nevoie de foarte multă muncă, foarte multe ore de studiu, dozarea orelor de somn, iar toate acestea nu se pot face fără disciplină şi organizare!

„Am învăţat foarte multe lucruri alături de colegii mei chinezi şi internaţionali! Şi cum Dumnezeu a fost darnic cu mine, am privilegiul şi onoarea să împart camera cu două eleve din China, Yixuan Liu-Anna şi Xiang Chong-Sharleen şi una din Malaezia, Chuah Yueh Qi, de la care am învăţat principiul celor 4 S - studiu, somn, sport şi socializare. Statul chinez manifestă o grijă deosebită faţă de educaţie şi tânăra generaţie, investind anual în burse şi programe de pregătire. Sper ca în viitorul nu prea îndepărtat să se producă şi la noi un declic şi educaţia şi tânăra generaţie să aibă parte de acelaşi tratament deosebit”, ne-a mărturisit, cu modestie, gălăţeanca.

Planuri de viitor

Unii ar spune că viitoarea carieră a Biancăi este diplomaţia, alţii, că e vorba de cercetare diplomatică şi studii aplicate, iar cei din urmă înclină balanţa către studiile de securitate şi apărare. Cert este că Bianca îşi doreşte o carieră care să se nască dintr-o cauză şi să întrunească tot ceea ce îi place: să îmbunătăţească viaţa oamenilor şi să găsească măsuri pentru a dezamorsa conflicte, pentru a le preveni sau ajuta la medierea lor. E sigură că jobul ei va fi unul al viitorului, aşa că deocamdată trăieşte momentul şi se bucură de ceea ce îi oferă viaţa urmându-şi întocmai îndemnul cuprins în viitoarea sa carte, „Extensii”: „Curăţă-ţi inima, ca să dobândeşti gânduri clare. Înghite-ţi vorbele, din înţelepciune. Deschide-ţi ochii, ca sa cuprinzi neînţelesul. Renunţă la tot ceea ce crezi că eşti, ca să te desăvârşeşti. Fă-ţi prieteni oameni cultivaţi, ca să-ţi îmbogăţeşti spiritul. Şi oferă-ţi timp!”.

Cine este Bianca Drujescu/ Pasiuni şi preocupări

Despre Bianca Drujescu aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă" încă din octombrie 2015, când, la iniţiativa ei, la Colegiul Naţional "Costache Negri" avea loc deschiderea oficială a "CNCN Peacebuilding Club", primul club de pace din România, eleva obţinând certificarea virtuală ca peacebuilder din partea United States Institute of Peace. Datorită ei, Excelenţa Sa doamna Marjorie Stern, ataşat cultural al Ambasadei USA în România, a fost prezentă în şcoală de două ori.

Cultura asiatică şi studiul kanji, teatrul, muzica, pictura şi dactilopictura se numără printre pasiunile Biancăi alături de preocuparea pentru studiul matematicii şi sport.

Programe educaţionale

Bianca Drujescu are deja un CV impresionant, grație numeroaselor programe educaţionale la care a participat. De pildă, în iulie - august 2017, a fost cea mai tânără aplicantă acceptată în programul Euro Atlantic Diplomacy Society, având ca domeniu de studiu- Apărare şi Dialog în Europa de Est.

La Institutul MUN din cadrul Harvard University a învăţat despre cele mai mari provocări ale lumii, de la războiul civil şi sărăcia extremă până la drepturile omului şi schimbările climatice. După cum ne-a povestit, aici elevii intră în subordinea diplomaţilor ONU, reprezintă ţări diferite şi susţin punctul de vedere al ţării pe care o reprezintă şi lucrează împreună pentru a vedea dacă, în ciuda diferenţelor dintre ei, pot colabora în spiritul diplomaţiei şi pot găsi soluţii comune la problemele globale.

Ambasada Regatului Haşemit al Iordaniei în România i-a oferit posibilitatea efectuării unui stagiu de practică cu acumulare de cunoştinţe în domenii ca relaţiile internaţionale, comunicare publică, servicii consulare etc.

Trei proiecte în lucru

Despre oamenii frumoşi pe care i-a cunoscut, despre poveştile de viaţă extraordinare pe care le-a aflat, despre lecţiile de istorie, plaiul strămoșesc și patriotismul românesc, Bianca va vorbi în prima sa carte, “Extensii”. În lucru mai are alte trei proiecte ample, unul de cercetare care primează celui literar şi un proiect de carte etnografică minunat, în colaborare cu artista fotograf Simona Andrei.

Explicaţie foto: Bianca Drujescu spune că Programul Scholars Davis Shelby UWC face ca educaţia să fie o forţă care să unească oamenii, naţiunile şi culturile pentru pace şi un viitor durabil.

Citit 9730 ori Ultima modificare Vineri, 01 Iunie 2018 01:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.