De la Grădina Maicii Domnului la Grădina Marii Uniri. Prinţul Charles a ”sunat” adunarea florilor româneşti la Londra (FOTO)

De la Grădina Maicii Domnului la Grădina Marii Uniri. Prinţul Charles a ”sunat” adunarea florilor româneşti la Londra (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

"Grădina Maicii Domnului", aşa cum susţin unii că ar fi România, s-a transformat, la Londra, în "Grădina Marii Uniri", un proiect inedit, realizat de Institutul Cultural Român din capitala Marii Britanii, cu sprijinul cu sprijinul Fundaţiei Prinţului de Wales şi nu numai.

Până pe 12 iunie, în piaţa Belgrave Square, din centrul Londrei, poate fi admirată instalaţia botanico-artistică din plante şi flori ce provin din toate provinciile istorice unite în anul 1918, care reproduce forma stilizată a hărţii României Mari. Grădina Marii Uniri a fost plantată sub îndrumarea doctorului John Akeroyd, cel mai mare specialist al Marii Britanii în florai românească, botanistul Prinţului Charles.

"Florilegium" este un cuvânt latin modern, folosit acum pentru a desemna o adunare de flori sau ceea ce se întâmplă de la finele lunii mai la Institutul Cultural Român (ICR) din Londra.

Potrivit unui comunicat de presă, "Grădina Marii Uniri" este o iniţiativă multidisciplinară inedită, inclusă în programul de celebrare a Centenarului Marii Uniri, concepută şi derulată de ICR Londra şi partenerii săi. Proiectul cuprinde mai multe evenimente distincte menite să pună în valoare bogăţia şi unicitatea patrimoniului natural românesc, înţeles ca o metaforă a diversităţii României create la sfârşitul Marelui Război, dar şi ca sursă identitară şi de inspiraţie artistică.

Expoziţia

În cadrul acestui proiect, până pe 12 iunie, în Galeria "Brâncuşi" de la ICR Londra, poate fi admirată expoziţia "Recording Botanical Glory", care cuprinde reproduceri în acuarelă ale marii varietăţi de plante, multe unice, de pe teritoriul românesc, realizate de 36 de artişti din Statele Unite, Australia, Anglia, Franţa, Olanda, Japonia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Elveţia şi Turcia, cu sprijinul Fundaţiei Prinţului de Wales. Artiştii au făcut vizite de documentare şi creaţie în România, de-a lungul a şapte ani, Fundaţia Prinţului de Wales oferindu-le sprijinul pe tot parcursul cercetării şi dezvoltării proiectului. "Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales, la rândul său pasionat de botanică, a militat pentru păstrarea şi înregistrarea speciilor botanice din ţara noastră într-un album de tipul florilegium, pentru a fixa pictural bogăţia naturală a României. Dr. John Akeroyd, autoritate în domeniul plantelor europene, a selectat cele mai importante 124 de plante şi, împreună cu Helen Allen, artistă şi directoare a Şcolii de Artă Botanică din cadrul Chelsea Physic Garden, a însoţit grupul de pictori în România", precizează ICR.

Album

Tot prinţului Charles i se datorează albumul "The Transylvania Florilegium", prefaţat chiar de către Alteţa Sa Regală şi apărut la editura Addison Publications. Lansarea a avut loc tot în Galeria "Brâncuşi", unde, înconjurat de acuarele botanice, prinţul Charles a prezentat una dintre cele mai uimitoare publicaţii rafinate, dedicate României. Volumul luxos, masiv, realizat cu o abilitate tehnică rară şi un gust impecabil, îngrijit de reputatul profesor şi botanist dr. John Akeroyd, este realizat la sugestia Prinţului de Wales de Sir Nicholas şi Lady Henrietta Pearson şi echipa de experţi a acestora.

Conferinţă

"România, un paradis botanic unic", a fost subiectul conferinţei susţinute de dr. John Akeroyd, despre excepţionala biodiversitate a ţării noastre, despre patrimoniul natural românesc şi proiectele de încurajare a micilor fermieri în a-şi păstra metodele tradiţionale de agricultură, pentru ca aceste peisaje naturale să poată fi conservate.

Interes al presei britanice

Atât despre lansarea albumului "The Transylvania Florilegium", cât şi despre expoziţia "Recording Botanical Glory" de la Institutul Cultural Român din Londra au apărut articole elogioase în importante publicaţii britanice, precum cotidianul "The Guardian" sau revista de specialitate "Gardens Illustrated", care au subliniat singularitatea ecosistemului de plante rare al României, fără corespondent în alte părţi ale Europei.

Mai trebuie spus că proiectul mai include o expoziţie de fotografie digitală având ca temă parcurile din Bucureşti (prin intermediul căreia publicul britanic poate descoperi patrimoniul natural şi cultural al capitalei, precum şi atracţiile acesteia) şi o expoziţie de produse româneşti de lux, ca parte a unei demonstraţii culinare şi oenologice oferite de Restaurantul "Musiu" din Timişoara, recent inclus în prestigiosul Ghid Gault & Millau şi de Crama "Avincis" din Drăgăşani.

A doua vizită a moştenitorului coroanei britanice

Potrivit ICR, prinţul Charles a fost prezent pentru a doua oară în sediul din Londra al acestei instituţii. În 2014, Alteţa Sa Regală a participat la vernisajul unei expoziţii de peisaje transilvane, care a fost realizată, la fel ca "The Transylvania Florilegium", la propunerea şi cu sprijinul său. Cu prilejul vizitei de acum patru ani, moştenitorul coroanei britanice a păşit pentru prima dată într-o misiune diplomatică românească!

Ar mai fi de spus că proiectul "Grădina Marii Uniri" se derulează în marja celebrului festival botanic "Chelsea Flower Show", unul dintre cele mai vizibile evenimente internaţionale din capitala britanică.

Citit 3659 ori Ultima modificare Joi, 07 Iunie 2018 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.