Şefă de proiect Diaspora TV Switzerland. O gălăţeancă prezintă ştirile pentru românii din Elveţia (FOTO)

Şefă de proiect Diaspora TV Switzerland. O gălăţeancă prezintă ştirile pentru românii din Elveţia (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

"A dat Spania pentru Elveţia - o gălăţeancă, expert în achiziţii pentru 11 ţări”, aşa scriam, în urmă cu aproape doi ani, despre Camelia Ştefania Capraru. Economist de profesie, absolventă a Liceului Economic "Virgil Madgearu" din Galaţi şi a Facultăţii de Ştiinţe Economice, Camelia şi-a clădit o carieră internaţională de succes. La acel moment, scriam despre ea că lucrează la nivel european, conducând o echipă de opt persoane, şi fiind responsabilă pe 11 ţări în domeniul achiziţiilor. Nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit-o pe gălăţeanca noastră prezentând ştirile pentru românii din Elveţia şi nu numai, la Diaspora Tv. Merită să-i aflaţi povestea.

"Acum mă aflu într-o nouă etapă de definire şi căutări, la nivel personal şi spiritual mai mult, deşi nu îmi iau privirea nici de la o nouă creştere profesională. Va continua…", ne mărturisea, cu convingere, Camelia Capraru, la finalul paginii de Diaspora din 3 noiembrie 2016.

Periplul ei în străinătate a început în 2002, când a emigrat în Spania, urmându-şi perechea şi începând o nouă viaţă. După absolvirea studiilor în România, Camelia şi-a continuat formarea profesională, ajungând să deţină mai mult de 30 de diplome de specializări, de la un „Green belt” în Lean Six Sigma, până la o specializare (postgrad) la una dintre cele mai faimoase universităţi din Spania.

Iubind provocările, la începutul anului 2015 a decis o schimbare şi a cerut companiei pentru care lucra un transfer de rezidenţă în Ţara Cantoanelor – Elveţia, unde a ajuns însoţită de fiica ei, Iris, şi de câinele lor, Thor. După o campanie masivă de socializare şi de integrare în comunitatea românească din Berna, legând prietenii cu oameni de valoare şi participând activ la toate evenimentele româneşti, dar în acelaşi timp cunoscând noi culturi şi naţionalităţi, pentru o mai bună integrare. Iată că integrarea a devenit cheia unei noi provocări profesionale - Diaspora Tv.

Imigranţii, 20 la sută din populaţia Elveţiei

După cum am aflat de la Camelia Capraru, Diaspora TV Elveţia s-a născut la începuturile anului 2017. Proiectul se datorează, pe de o parte, nevoilor comunităţilor de imigranţi din Elveţia - care reprezintă mai mult de 20 la sută din populaţia ţării - de a-şi exprima şi prezenta cultura sau preocupările legate de integrare, iar pe de altă parte interesului instituţiilor responsabile cu imigranţii de a avea o platformă în care să-şi prezinte soluţiile pe care le propun în procesul de integrare a imigranţilor în societatea elveţiană.

Ştiri şi emisiuni în şase limbi

„Diaspora TV produce ştiri, informaţii, şi oferă o nouă platformă unde se pot schimba opinii prin talk-show-uri live, îmbunătăţind şi ajutând televiziunile publice din Elveţia prin a aduce audienţei programe în limba lor originară. Diaspora TV este în posesia unei licenţe de funcţionare începând cu martie 2018 din partea Biroului Federal de Comunicaţii din Elveţia şi suntem partener oficial al swissinfo.ch, ramură a Corporaţiei Elveţiene de Audio-Vizual”, ne-a declarat Camelia Capraru.

Potrivit gălăţencei noastre, programele Diaspora TV cuprind ştiri în şase limbi - engleză, franceză, spaniolă, albaneză, română şi tigrinya (o limbă semitică, vorbită de unele populaţii din Eritreea şi Etiopia, potrivit wikipedia N.red.) - dar se doreşte o extindere viitoare: „Programele care sunt pe grilă în acest moment cuprind ştiri săptămânale, emisiuni pentru copii, emisiuni culturale, emisiuni tematice despre integrare şi alte teme de interes pentru publicul nostru.

În acest moment emitem doar pe pagina noastră web www.diaspora-tv.ch, cu peste 200.000 de vizite, şi în Facebook pe pagina noastră Diaspora TV Switzerland, unde avem mai mult de 500.000 de vizionări. Suntem în negocieri cu diverse companii de cablu pentru a face postul nostru accesibil în casele din Elveţia”, ne-a spus Camelia.

Cum a ajuns "pe sticlă"

„Am început colaborarea mea cu fundaţia acum mai bine de trei ani, lucrând cu ei on-line, pe partea administrativă. În momentul în care am început proiectul Diaspora TV am fost cea care a fost numită şef de proiect. Am început mai întâi să caut echipa cu care să lucrăm. Şi aşa, dacă tot eram în echipă, învăţând şi acumulând cunoştinţe despre cum funcţionează un post de televiziune, am încercat, la început, să fac reportaje pe teren, apoi emisiuni culturale cu diferiţi artişti români, şi aşa am continuat cu partea de ştiri. Când am pus pe picioare secţiunea de ştiri, am încercat să citesc ştirile în limba română pentru comunitatea noastră din Elveţia”, ne-a povestit Camelia.

Cât de dificil e în lumina reflectoarelor?

„Pentru mine, personal, depinde. Dacă e vorba de emisiuni şi interacţionezi mai mult cu oamenii, e mai greu. Eu am mai multe emoţii atunci. Dacă e vorba de ştiri, nu consider că e dificil pentru mine. Fiind o televiziune mică, eu fac totul în secţiunea mea: eu caut ştirile, eu produc materialul, eu formulez sau traduc, după caz, ştirea, eu o pun pe prompter, eu o citesc, eu editez apoi în post-producţie materialul. Producătorul şef, director în acelaşi timp la Diaspora TV, îmi zice că am mai mult merit decât marile vedete de ştiri de la marile posturi din România, explicând că multe doar citesc de pe prompter, în vreme ce eu fac tot.

Într-o zi, chiar mi-a făcut o surpriză şi a editat un material în care eu fac un “versus” cu o mare vedetă de ştiri, şi îmi zice că nu el nu vede nicio diferenţă”, ne-a relatat prezentatoarea de ştiri.

Cu accent gălăţean

Camelia Capraru îşi aminteşte că prima ediţie de ştiri nu a fost chiar un succes, şi asta pentru că a primit câteva critici la adresa stilului considerat prea lent: „Eu nu doream ca publicul să îşi dea seama de accentul meu de la Galaţi şi voiam să pronunţ perfect, fără accent! Apoi mi-am zis .... «eu vorbesc corect, accentul e accent şi mă reprezintă, dacă îmi doresc, pot citi cu viteza luminii, nu este o problemă!». Acum primesc felicitări! Desigur, întotdeauna există loc pentru mai bine”, spune cu modestie ştirista.

Model de la TVR

Am fost curioşi dacă gălăţeanca noastră şi-a ales cumva modele printre prezentatoarele de ştiri din România sau din străinătate şi dacă încearcă să înveţe din experienţa lor. „Spre norocul meu, când eram tânără am avut un idol, Anca Toader de la TVR. Poate restul tinerelor domnişoare au avut idoli în muzică, vedete de televiziune de divertisment, mie îmi plăcea de Anca Toader. Vocea ei mă impresiona şi atunci când învăţam la şcoală, şi în liceu, şi mai târziu, în facultate, citeam cu voce tare, şi încercam să o imit pe ea. Aş vrea să îi mulţumesc şi tatălui meu, care, de când eram mică, mi-a cerut ca atunci când învăţ să o fac cu voce tare. Şi aşa, pe parcursul a mai bine de 17 ani de studii, eu mereu am citit să audă toţi vecinii, şi să înveţe şi pisica tot ceea ce învăţam eu”, povesteşte cu umor gălăţeanca.

Cum i s-a schimbat viaţa

Dacă ziua ar avea 50 de ore, Camelia ar fi fericită. Pentru că timpul ei este foarte preţios şi nu se poate implica direct, pe cât şi-ar dori, în toate activităţile comunităţii româneşti. „Dar întotdeauna sprijin alţi români şi încerc să particip la multe evenimente româneşti de aici. Cred ca viaţa mea s-a schimbat puţin, am devenit cunoscută în comunitatea din Elveţia şi nu numai, am public şi în Anglia, Franţa, Italia, Spania, Germania, Belgia.

Acum, când apar la un eveniment românesc, sunt persoane care vin la mine şi mă salută şi îmi zic pe nume, iar eu nu îi cunosc şi uneori mă simt stânjenită că nu pot face la fel cu ei.

În acelaşi timp, unul dintre obiectivele mele este să fiu cat mai obiectivă din punct de vedere politic. Pentru mine, înainte, politica era ultimul subiect pe care l-aş fi abordat într-o discuţie cu cineva, iar acum face parte din viaţa mea, iar zilnic există discuţii pe tema asta, cu cineva sau altcineva. Avem multe obiective pentru viitor, de aceea orele dedicate proiectului sunt nenumărabile, sperăm ca până la sfârşitul anului 2018 să facem multe progrese, şi poate în 2019 putem adăuga încă o comunitate vorbitoare de o a şaptea limbă. Doar cu efort susţinut obiectivele vor fi mereu atinse”, ne-a spus Camelia Capraru.

Citit 7099 ori Ultima modificare Duminică, 05 August 2018 15:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.