Asemenea Prinţesei Diana, Regina Maria face rating în Marea Britanie (VIDEO)

Asemenea Prinţesei Diana, Regina Maria face rating în Marea Britanie (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Regina Maria a României, elogiată în cea mai urmărită emisiune matinală din Marea Britanie", a anunţat Institutul Cultural Român. Totul se datorează, în contextul celebrării a o sută de ani de la Armistiţiul din 11 noiembrie, care a încheiat Primul Război Mondial, intervenţiilor ample ale Tessei Dunlop, istoric şi realizator TV, în cadrul unor emisiuni de mare audienţă ale posturilor de televiziune şi radio: BBC One - "BBC Breakfast", BBC Radio 4 - "Woman's Hour", Channel 5 - "5 News" şi în varianta online a revistei "History Today".

Potrivit Institutului Cultural Român, la începutul lunii decembrie, va fi instalată o statuie în localitatea Ashford, în apropierea locului de naştere al prinţesei engleze care avea să devină Regina Maria a României. Un motiv numai bun pentru ca publicul britanic să afle mai multe despre personalitatea acesteia.

De altfel, în cadrul emisiunii "BBC Breakfast", care se bucură de o audienţă de 1,5 milioane de telespectatori, Tessa Dunlop chiar a fost întrebată care este motivul pentru care Regina Maria este puţin cunoscută în Marea Britanie, ţara ei natală. "Desigur, regimul comunist a ascuns realizările familiei regale, însă cred că multe motive au de-a face cu noi, aici, în Marea Britanie, cu felul în care interpretăm istoria lumii şi a războiului. Marele ei moment a fost în timpul Primului Război Mondial, când românii au fost aliaţii noştri, începând din 1916. Dar noi nu ne oprim aproape niciodată atenţia asupra frontului de est, suntem preocupaţi doar de frontul de vest şi e de înţeles, pentru că aici au pierit oamenii noştri", a explicat Tessa Dunlop.

Aceasta a reamintit publicului englez originea britanică a Reginei Maria, precum şi portretul realizat în epocă de New York Times, care o descria drept "o personalitate expresivă şi de neuitat din timpul războiului".

Destine princiare

În opinia jurnalistei britanice, precizează Institutul Cultural Român, există o paralelă între destinul Reginei Maria şi cel al Prinţesei Diana, nu doar din prisma căsătoriei cu prinţi moştenitori ai tronurilor, ci şi prin felul revoluţionar în care au gestionat relaţia cu presa. "Să porţi uniformă de asistentă medicală devenise în timpul războiului forma idealizată a condiţiei feminine şi, odată cu moartea lui Edith Cavell (asistentă medicală britanică a cărei execuţie de către armata germană în Belgia, în 1915, a fost condamnată internaţional şi prezentată in extenso în presă), se creează, dacă vreţi, un spaţiu vacant în care această martiră trebuie să se reîncarneze. Din prima zi a războiului, Regina Maria este foarte preocupată nu doar de hainele sale albe de asistentă - care, în adevărat spirit ortodox oriental, sunt lungi până la pământ, astfel încât dau senzaţia că i-ar putea aparţine unei călugăriţe, cu crucea roşie, simbolul universal al speranţei, vizibilă deasupra frunţii - dar insista ca şi fiicele ei şi toate marile doamne ale României să îi urmeze exemplul".

Curaj extraordinar

Tessa Dunlop a remarcat, în portretul făcut Reginei Maria, curajul ei extraordinar: "Îşi pierde cel mai tânăr şi mai preţuit fiu din cauza tifosului, când germanii se apropie de Bucureşti, epidemia omorând a opta parte din populaţie, incluzând şi victimele de pe front. Cu cât situaţia se înrăutăţea, cu atât mai mult pare mai nepăsătoare în faţa pericolului, atrăgând atenţia ziariştilor. De exemplu, când cei din jurul ei insistau să poarte mănuşi de cauciuc, tifosul fiind foarte contagios în special în mijlocul iernii în România, Regina le răspunde, memorabil: "Nu credeţi că soldaţii se bucură mai mult când îmi sărută mâna neacoperită?", întâmplare amintită de diplomatul francez Saint-Aulaire, în memoriile sale. Şi-a asumat riscuri considerabile".

Jurnalista britanică a menţionat eforturile diplomatice ale Reginei Maria atât la Conferinţa de Pace de la Paris, cât şi pe lângă regele George al V-lea al Marii Britanii, vărul ei, precum şi faptul că, la sfârşitul Primului Război Mondial, România devenea a cincea cea mai mare ţară din Europa.

Cine este Tessa Dunlop

ArticolExcelentă vorbitoare de limba română și o prietenă a României, Tessa Dunlop este scriitoare britanică şi realizatoare de emisiuni TV şi radio. A studiat Istorie Modernă la Oxford, a fost coprezentatoare a serialului "Coast" pe BBC Two şi a avut apariţii în programe la Channel 4, Discovery Channel, US History, Channel 5 şi UK TV. În 2005, a câştigat premiul "Royal Society Television". A publicat două cărţi de istorie, "The Bletchley Girls" şi best-sellerul "Sunday Times The Century Girls". În prezent, urmează studii doctorale la Sheffield şi lucrează la o carte despre Regina Maria.

Citit 2757 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2018 19:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.