Incredibila poveste a unui gălățean cu un picior mai scurt care aleargă în curse umanitare

Incredibila poveste a unui gălățean cu un picior mai scurt care aleargă în curse umanitare
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Alex Dan Dumitru and his incredible story – from 110 kilograms to humanitarian marathons and bearer of the Olympic torch”, aşa se intitulează articolul publicat la începutul acestui an de specialstories.eu, poveste a cărui protagonist este gălăţeanul Alex Dan Dumitru din Marea Britanie. Purtător al flăcării olimpice în 2012, cunoscut pentru participarea la zeci ce curse caritabile de maraton şi semimaraton, despre Alex aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”.

Dincolo de implicare, de voluntariat, de dorinţa şi voinţa de a-şi depăşi limitele pentru a-i ajuta pe alţii, Alex Dan Dumitru are propria sa poveste uimitoare: a reuşit să slăbească de la 110 la 86 de kilograme, să alerge în curse umanitare uriaşe, având un picior mai scurt cu cinci centimetri. A trecut, apoi, printr-o operaţie dificilă şi chinuitoare, a reînvăţat să meargă şi s-a reîntors la acţiunile umanitare prin alergat. Toate acestea sunt relatate cu emoţie şi talent în specialstories.eu de Ramona Sarac, jurnalista fiind convinsă că povestea lui Alex îi poate inspira şi pe alţii.

Galaţiul, pe harta olimpică

„Alexandru Dan Dumitru pune Galaţiul pe harta Olimpică a lumii” scriam pe 6 aprilie 2012, în primul articol publicat în „Viaţa liberă” despre singurul român din Marea Britanie care a purtat Flacăra Olimpică prin centrul oraşului Leeds. Au urmat, apoi, numeroase articole despre participările lui la curse caritabile, despre urcarea pe prima treaptă a podiumului la „Half Iron Man”, dar şi despre organizarea unor asemenea curse ale speranţei – „Români în UK Challenge”, devenit deja tradiţie.

Mintea i-a dat putere

Ştiam, în 2012, că Alex venise în Marea Britanie în 2004, împreună cu Alina, soţia lui, că au doi băieţi, Ştefan şi David, o rată şi multe speranţe. Absolvent de administraţie publică, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, lucra ca maşinist operator în Fox's Biscuits (al doilea producător de biscuiţi din Marea Britanie). „Lucrând în fabrica de biscuiţi, am ajuns la 110 kilograme - nici nu puteam urca scările până la etajul 3”, a mărturisit în specialstories.eu.

A reuşit să ajungă la 86 de kilograme respectând cu stricteţe un plan de nutriţie, unul de antrenament, cu multă documentare, toate susţinute de efort fizic şi mental. Cum a izbutit?! „Mintea ta îţi dă putere”, spune Alex. După primul său maraton umanitar au urmat alte şi alte curse, la fel de lungi, precedate de antrenamente pe măsură. Toate acestea în ciuda unei probleme medicale foarte grave. Alex avea piciorul stâng cu cinci centimetri mai scurt decât cel drept, aflăm din specialstories.eu.

Patru luni în cârje, apoi din nou în cursă

În 2018, Alex a suferit o intervenţie chirurgicală complexă, rămânând cu o tijă metalică pe femurul stâng cu cinci şuruburi, explică jurnalista Ramona Sarac.

„Mulţi dintre voi cunosc implicarea mea în acţiuni caritabile prin alergat. În ultimii opt ani am strâns mai mult de 10.000 de lire pentru diferite fundaţii de întrajutorare, mai ales pentru copii cu boli incurabile. După o operaţie grea, pe care am avut-o anul trecut, petrecând mai bine de patru luni în cârje şi «învăţând» din nou să merg, am început din nou să alerg”, ne mărturisea Alex într-un mesaj pe care ni l-a trimis la începutul lunii octombrie a anului trecut.

La acel moment se pregătea să parcurgă pentru Fundaţia Candlelighters, 38 de km, cu o diferenţa de nivel de 1.585 de metri, în mai puţin de 12 ore, competiţie cunoscută sub numele de Yorkshire 3 Peaks. Fundaţia Candlelighters este renumită pentru ajutorul acordat copiilor bolnavi de cancer sau leucemie.

În februarie 2020, Alex va participa la un nou maraton. Pentru că, după cum ne mărturisea mai demult: „Viaţa e un maraton cu urcuşuri şi coborâşuri. Unii trec mai uşor prin viaţă, alţii se mai opresc şi o iau de la capăt. Diferenţa este că maratonul se termină peste 42 kilometri, în viaţă nu se ştie unde e linia de sosire. Cel mai mult contează ce lăsăm în urma acestui maraton al vieţii. Cine va alerga un maraton, va trece mai uşor prin viaţă”.

Revelion organizat de Alex, ştire la Pro TV

Revelionul românesc organizat de Alex Dan Dumitru în Marea Britanie a constituit în primele zile ale lui ianuarie, subiect la Ştirile Pro Tv. „A fost noaptea în care au vrut să danseze, să cânte şi să mănânce româneşte şi cei plecaţi de mult din ţară. S-a strigat «La mulţi ani, România!» în toată lumea, de la Paris, Londra şi Berlin, până la Bangkok”, au spus jurnaliştii Pro Tv.

Gălăţeanul a ţinut să ne spună că imaginile difuzate de postul de televiziune „erau de la Revelionul organizat de mine la Restaurant Rio Grande în Bradford, nordul Angliei, nu din Londra, cum s-a spus în reportaj”. Şi că au fost nu mai puţin de 270 de români prezenţi.

Într-adevăr, ar fi fost greu de găsit vreo diferenţă între atmosfera de la Rio Grande şi orice salon de petreceri de pe la noi. Pereţii au vibrat de muzică populară, iar horele s-au întins de jur împrejurul meselor pline. Pentru că totul să sune cât mai autentic, lăutarul a fost adus din ţară! De altfel, după cum au mărturisit invitaţii, a fost singurul moment din an în care au putut mânca, dansa şi simţi româneşte conaţionalii care muncesc în Marea Britanie. Unii dintre aceştia sunt plecaţi de zece ani.

Citit 6059 ori Ultima modificare Vineri, 31 Ianuarie 2020 04:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.