Galaţiul, în presa olandeză. Cum au ajuns 26 de refugiaţi ucraineni la Sliedrecht
Foto: Captură din www.bndestem.nl

Galaţiul, în presa olandeză. Cum au ajuns 26 de refugiaţi ucraineni la Sliedrecht
Tortul pregătit pentru micul sărbătorit al zilei
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

„Ce faci când primarul municipiului Galați din România te sună cerând ajutor în criza refugiaților provocată de războiul din Ucraina? Stefan den Breejen, de la Den Breejen Work din Sliedrecht, transformă - împreună cu angajaţii şi voluntarii săi - o clădire de birouri într-un spaţiu de cazare”. Aşa începe unul dintre cele trei articole publicate în bndestem.nl, care relatează, cu fotografii, primirea călduroasă a unui grup de 26 de refugiaţi din Ucraina. Aceştia au ajuns duminică seara la Sliedrecht, în Olanda, cu un autocar românesc, graţie unei companii din Galați care s-a implicat nu doar pentru a le asigura transportul, ci și pentru a le găsi un loc de cazare, după cum relatează presa locală olandeză, tradusă şi preluată de stiridiaspora.ro.

Autocarul Den Breejen Work face curse săptămânale între Galați și Sliedrecht, pentru a-i transporta pe profesioniștii care lucrează în Olanda. Dar de data aceasta, pasageri au fost doisprezece copii, nouă femei și cinci bărbați, toţi refugiaţi din orașul ucrainean Odessa.

„Totul a început când primarul din Galați mi-a spus despre afluxul mare de refugiați și m-a întrebat dacă putem ajuta: să ducem refugiați cu autobuzele noastre de la granița cu Ucraina la centrele de primire din România”, povesteşte antreprenorul Stefan den Breejen. Apoi s-a întrebat dacă nu poate face mai mult, deoarece şi centrele de primire a refugiaţilor s-au umplut: „Am văzut imagini cu copii refugiați într-un autobuz. Am văzut o poză cu un copil cu un ursuleț. Era tot ce mai avea acel copil. Asta îți întoarce sufletul pe dos. Așa că ne bucurăm că avem ocazia să însemnăm ceva pentru acești oameni”, a mărturisit Den Breejen.

Cu acordul primarului din Sliedrecht, au transformat în centru de refugiaţi o clădire de birouri. Totul în doar 36 de ore! Şi au făcut toate eforturile ca refugiaţii să aibă parte de o primire călduroasă, după o epuizantă călătorie de 2.300 de kilometri până în Țările de Jos.

Surpriza cea mare a constituit-o tortul şi cadourile pentru un băieţel refugiat, care a împlinit opt ani: „Astăzi este ziua lui de naștere. Îți poți imagina: să stai într-un autobuz ore în șir de ziua ta într-o țară străină? Ne dorim foarte mult ca el să aibă o aniversare fericită“, a mărturisit Stefan, relatează bndestem.nl.

Clădirea de birouri transformată în centru de cazare pentru refugiaţi poate găzdui între 100 și 150 de persoane, pentru că atunci când autobuzul a plecat din România, mai mulți oameni și-au dorit să se alăture călătoriei.

Citit 11455 ori Ultima modificare Vineri, 11 Martie 2022 09:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.