O gălăţeancă îşi face doctoratul la Oxford, cu o teză despre COVID-19

O gălăţeancă îşi face doctoratul la Oxford, cu o teză despre COVID-19
Evaluaţi acest articol
(48 voturi)

Ioana Bouroş, fostă elevă a Colegiului Naţional "C. Negri", a apărut de nenumărate ori în paginile "Vieţii libere", fiind o permanentă câştigătoare de premii la concursuri naţionale şi internaţionale, în special la Matematică şi Lingvistică. Prin urmare, admiterea ei la Oxford, în urmă cu şase ani, nu a surprins pe nimeni, acesta fiind parcursul firesc pentru o tânără ambiţioasă, muncitoare şi deşteaptă. Au fost şase ani în care Ioana s-a numărat printre studenţii de top ai universităţii britanice, iar în prezent îşi susţine doctoratul într-unul dintre cele mai "fierbinţi" domenii de cercetare la ora actuală, Covid-19.

Ioana Bouroş a studiat la Oxford Matematică şi Statistică, domeniu în care a făcut şi un master, iar acum îşi susţine doctoratul. "M-am bucurat că am putut să studiez Matematica nu la nivel teoretic, cum se face de regulă în România, ci cu o parte foarte aplicată. De exemplu, tema mea de doctorat are legătură cu aplicarea Matematicii şi Statisticii în epidemiologie. Generez modele pentru evoluţia infectării cu Covid-19, modele care ajută autorităţile să aplice măsurile care trebuie, când trebuie. De exemplu, când să ia decizia pentru vaccinarea unui segment de populaţie sau când să impună lockdown. Cum cercetarea e de foarte mare interes, există chiar şi o companie farmaceutică ce finanţează o parte din ceea ce fac eu în teza mea de doctorat, povesteşte Ioana.

Tânăra recunoaşte că cei şase ani de Oxford nu au fost deloc simpli şi nici următorii trei, cât durează doctoratul, nu vor fi uşori, însă are antrenament de performer, pe care şi l-a îmbunătăţit constant: "E greu să străluceşti atunci când toţi colegii tăi sunt foarte buni, dar am făcut eforturi anual să mă aflu printre primii studenţi, cei notaţi cu "First". A fost greu, dar mama m-a susţinut constant, chiar şi de la distanţă. Am ştiut-o acolo, în colţul meu de ring, iar lucrul acesta a contat enorm pentru mine", povesteşte gălăţeanca.

După finalizarea doctoratului îşi doreşte să rămână în continuare cercetător, profesor la una dintre universităţile din Marea Britanie. Modestă, îşi dă seama că drumul ales este destul de anevoios, iar concurenţa este acerbă. Din acest motiv, nu exclude nici posibilitatea de a lucra ca cercetător în cadrul unei companii private.

Întoarcerea în România nu se numără printre planurile sale de viitor. "Cercetarea la noi în ţară se află la limita subzistenţei. Tinerii nu primesc deloc finanţare, sunt nevoiţi să muncească cu normă întreagă pentru a se putea întreţine. Ce fel de cercetare poţi face aşa? Simt că toţi aceşti ani ar fi o pierdere de timp, dacă ar trebui să mă întorc în România, unde n-aş avea ce face", spune ea franc.

Citit 13952 ori Ultima modificare Vineri, 05 Noiembrie 2021 07:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.