Poveşti de peste Ocean (2) Canada - între mit şi realitate

Poveşti de peste Ocean (2) Canada - între mit şi realitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaptarea la sistemul de valori canadian este o opţiune personală, iar Canada încurajează, prin Constituţie, multiculturalismul, ceea ce înseamnă că statul nu te obligă să adopţi anumite valori occidentale dacă nu eşti dispus să o faci. Poţi trăi aici vorbind doar limba română, există biserici româneşti, cluburi româneşti, festivaluri româneşti, spectacole, emisiuni de radio şi de televiziune în limba română. Puteţi multiplica această imagine de 174 de ori (numărul limbilor vorbite în Toronto) şi aveţi imaginea unei Canade foarte diverse şi cosmopolite.

Sunt anumite lucruri care ţin totuşi de bunul simţ şi de o minimă educaţie, iar acestea nu sunt negociabile sau opţionale. Există respect pentru lege, pentru proprietatea privată, pentru spaţiul personal, există mult respect între oameni şi un zâmbet este întotdeauna parte a procesului, oricare ar fi acesta.

Stop, trec gâşte!

Străzile sunt curate, iarba este tunsă săptămânal, gunoiul este ridicat întotdeauna la timp, la fel şi materialele reciclabile. Multe animale trăiesc pe lângă oameni şi sunt protejate... Există veveriţe, sconcşi, ratoni, gâşte, căprioare, vulpi, şi asta chiar în oraşele mari şi medii. Îmi aduc mereu aminte cât de surprins am fost prima oară când am văzut un cârd de gâşte traversând o stradă din oraş. Maşinile de pe ambele sensuri au oprit, au stat în coloană şi au aşteptat până când ultima gâscă din grup a sărit peste bordură şi a ajuns pe pajiştea de pe partea opusă. Nu au fost claxoane, nici nervi, nu a coborât nimeni din maşină, totul a fost liniştit, ca un lucru care se întâmplă firesc şi cu care eşti deja obişnuit.

Această atitudine de toleranţă se reflectă în multe aspecte ale vieţii, de la acceptarea emigranţilor până la deschiderea unui cont la bancă sau probleme mult mai serioase, precum ajutorul internaţional sau politica. (va urma)

 Sandu Sindile

 

 

Citit 2389 ori Ultima modificare Duminică, 27 Noiembrie 2011 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.