Cu gândul şi inima acasă - Hai, România de pretutindeni!

Cu gândul şi inima acasă - Hai, România de pretutindeni!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* “Să facem ceva pentru România nu doar de 1 Decembrie!” * „Ce-am putea face azi mai bine decât ieri?” * Rugăciune pentru „Ţara mea de glorii, ţara mea de dor” * Cu inima împăcată *„Mi-e dor ziua şi noaptea” *„Nicăieri nu-i mai bine ca acasă” * „Am început să ne jenăm când auzim vorbind româneşte” * „La ceas aniversar, o îmbrăţişare oraşului parfumat de Dunăre!” * „Mă voi ruga pentru ţara mea pentru toţi românii de pretutindeni să fie sănătoşi, fericiţi şi să aibă parte de bine” * „Preţuiţi-vă ţara români, că nicăieri nu e mai bine ca acasă!” *

De departe, de la sute sau mii de kilometri, România se vede şi se simte altfel: cu dor şi cu nostalgie. Pentru că pe 30 noiembrie este Ziua Românilor de Pretutindeni, iar pe 1 Decembrie - Ziua Naţională, am lansat o invitaţie pe contul de Facebook al „Vieţii libere” pentru gălăţenii din diaspora şi i-am rugat să ne spună ce fac de Ziua României şi ce gânduri au pentru ţara lor. Iată cele mai frumoase mesaje:

Gabriela Palade (Germania): „Pe 1 Decembrie, românii din Germania se întâlnesc de regulă pentru a sărbători, iar dacă nu se poate chiar în acea zi, în preajma acestei date (se implică în organizare diferite asociaţii şi organizaţii cu participarea unor diplomaţi români sau parohiile, preoţii. Ori se întâlnesc doar prietenii, fără o organizare specială). Este drept că, pentru românii aflaţi peste graniţe, iubirea de ţară are şi o altă unitate de măsură: dorul. Această iubire nu se poate manifesta numai într-o singură zi, fie ea şi 1 Decembrie, Ziua Naţională, ci este măsura unor fapte mici care au loc tot timpul şi a unor atitudini pozitive. Românii plecaţi în străinătate fac, de câte ori au prilejul, adevărate campanii de imagine în favoarea ţării lor, printre cunoscuţi, colegi şi noile cunoştinţe, povestindu-le despre ospitalitate, invocând modul deschis de a fi al românilor şi sufletul lor mare, ademenindu-i să vadă peisajele noastre virgine şi satele de munte în care timpul s-a oprit parcă în loc de acum 100 de ani.

Jurnalul on-line www.romaningermania.ro le doreşte românilor din Diasporă să fie uniţi, iar celor din ţară să depăşească cu bine toate încercările şi să aibă multă putere şi răbdare”.

Violeta (Franţa): „Bună ziua România! Sunt gălăţeancă şi sunt plecată de trei ani în Franţa, în urma căsătoriei cu un francez. Îmi place foarte mult ziarul dumneavoastră, îl citesc în fiecare zi şi aşa mai aflu ce se mai întâmplă prin Galaţi. Din păcate, în Franţa românii nu sunt foarte bine văzuţi din cauza romilor (suntem catalogaţi ca hoţi, ţigani, femei de stradă, o naţie sălbatică şi ciudată. Încercările mele de adaptare au eşuat din cauza naţionalităţii mele, adevărul e că mă simt o străină, francezii dându-mi de înţeles că străină sunt, străina voi rămâne şi că, în plus am un accent bizar deoarece fac parte din categoria «gens de l'Est» ( naţiilor din Est ). Nu e vorba de vorbitul limbii (drept să vă spun, o vorbesc foarte bine, fiind profesor de franceză). Francezii au o mentalitate ciudată, acceptă doar anumite popoare. Negrii, arabii sunt foarte bine primiţi aici, românii sunt trataţi cu dispreţ.

Sunt mandră că sunt româncă, deşi toţi spun numai de rău de România. Le dăm clasă tuturor! Mă voi ruga pentru ţara mea pentru toţi românii de pretutindeni să fie sănătoşi, fericiţi şi să aibă parte de bine. Preţuiţi-vă ţara români, că nicăieri nu e mai bine ca acasă! LA MULŢI ANI ROMÂNIA!”.

Daniel Bordeiu (Norvegia): „Pe 1 Decembrie voi cânta, cu şi mai mult drag, gândindu-mă la cei de acasă.

Iubesc România şi am ca de obicei recunoştinţă pentru acest pământ minunat unde am văzut lumina soarelui întâia dată, iar compatrioţilor mei le doresc o sărbătoare cu multă lumină în suflete, şi înainte de a închina paharul în cinstea ţării noastre să mediteze, discret, la ce-am putea face azi mai bine decât ieri şi mâine mai bine decât azi! La Mulţi Ani, pe româneşte!”.

Mariana Stroiu (Franţa): „Suntem puţini români în zonă şi vinerea seara petrecem ceva timp împreună, fără francezi ca să vorbim doar româneşte! Nu am programat nimic special pentru joi, dar o să merg să mă rog la Dumnezeu pentru ţara mea: pentru autorităţi să le dea înţelepciunea să aducă românilor o viaţă paşnică şi liniştită şi pentru români să le dea Dumnezeu sănătate trupească şi sufletească; o să mă rog ca România să ajungă să fie aşa cum încerc să o prezint străinilor ca “ţara mea de glorii, ţara mea de dor”.

Anca Sarău (Finlanda): „De 1 Decembrie voi merge la o piesă de teatru în finlandeză.  Am primit şi o invitaţie din partea ambasadei de aici, dar din păcate, cumpărasem biletele deja, aşa încat nu pot participa,  la fel cum am făcut în alţi ani. Mă simt totuşi cu inima împăcată, deoarece miercuri pe 30 noiembrie între orele 13.00 - 14.40 voi susţine o nouă prezentare despre România – diamantul neşlefuit al Europei şi comorile ei turistice care merită vizitate”.

Valentyna Valy: „O să facem tot posibilul să ne găsim mai mulţi români şi să discutăm despre cum ar fi mai bine pentru noi, pentru familiile noastre pe care le purtăm în inimile noastre de români...  Dorul de ţară nu mă lasă, mi-e dor ziua, mi-e dor noaptea, chiar şi în somn mi-e dor şi visez că într-o zi mă voi trezi pe perna mea, acasa la mine, în ţarişoara mea cea dragă şi nu am să mai duc grija de mâine... o zi bună tuturor românilor de pretutindeni şi celor de acasă!”.

Paula Marcaris (Spania): „Niciodată nu m-am gândit că o să plec din oraşul în care am crescut, din ţara mea, dar sărăcia ne face să ne căutăm rostul în altă parte. Nu e uşor deloc să vrei să te reîntorci acasă şi să nu poţi gândindu-te că acolo mori de foame. Nu doresc nimănui să plece de acasă dacă are o situaţie cât de cât bună, pentru că nicăieri nu-i mai bine ca acasă”.

Lidia Basa: „Sărbătorim prin muncă 1 Decembrie, cu gândul la cei de acasă şi cu speranţa unei vieţi mai bune”.

Cristi Frânculescu (Italia): „Din păcate, am început să ne jenăm când auzim vorbindu-se romaneste şi asta pentru ca anumiţi "concetăţeni" fac tot ce nu şi-ar permite acasă! Până să "invadăm" occidentul, aici nu se ştia de chei de la maşină pentru a o închide repede ce ai coborât sau de antifurt la biciclete, dar acum... Şi când îi auzi pe politicienii nostri cum se ceartă toată ziua... E adevărat că avem un preşedinte... şi italienilor le era ruşine cu Berlusconi, dar ei au un alt standard de viaţă!”.

Aura Chipirliu (Italia): „Eu sunt badanta (îngrijitoare) şi pe 1 Decembrie, ca în fiecare an, o stăm mai multe românce, o să ne distrăm ori acasă, mâncând ceva bun românesc, ori ieşim la o pizza”.

Teo (Italia): „Bună ziua România şi La mulţi ani tuturor românilor de pretutindeni... Sunt gălăţeancă şi trăiesc de şase ani în Italia (Lucca). Mulţumita vouă („Viaţa liberă”) sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în oraşul meu. Sărbători fericite, distracţie plăcută gălăţenilor”.

Silvia Marcu (Spania): „Sunt o veche colaboratoare a ziarului Viaţa liberă. Simt o deosebită plăcere să salut oraşul meu, din Spania, de la Madrid. Plecată de 19 ani, din România, Spania şi-a câştigat în inima mea, un loc minunat, privilegiat. Şi totuşi, am sufletul acasă, în fiecare moment. Cred că nimeni nu se înstrăinează, cred că cei plecaţi trăiesc, pur şi simplu în vâltoarea vieţii. Dar nimeni nu uită, anii de acasă. Sunt ca un refugiu pentru minte şi suflet. La ceas aniversar, o îmbrăţişare oraşului parfumat de Dunăre!”.

Valeria (Italia): „Bună ziua România! Sunt gălăţeancă şi în fiecare zi citesc ştirile pe acest site. Acum locuiesc în Torino – Italia. De multe ori când vorbesc cu mama mea la telefon şi o întreb de câte ceva ce s-a întâmplat în Galaţi, dânsa mă întreabă mirată: «dar tu de unde ştii?» şi normal că îi răspund - din ziarul „Viaţa liberă”. Doream să vă spun că la fel de bine cum cunosc Galaţiul, cunosc şi Torino, şi sunt de mult timp aici, dar e foarte adevărat că mă simt tot o străină. Când aud câte ceva de România când aud oamenii vorbind româneşte, mi se încălzeşte sufletul, mă emoţionez, ce să spun - sunt fericită!

De sărbătoarea României nu voi face ceva în mod special. Mă voi ruga pentru ţara mea pentru toţi românii de pretutindeni să fie sănătoşi, fericiţi şi să aibă parte de bine. La mulţi ani, România! Iar românilor le spun: Nu există ţară mai frumoasă decât România, doar că unii nu ştiu să o aprecieze”.

Citit 4537 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Noiembrie 2011 16:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.