Gălăţeni care au uimit lumea / Camil Ressu
Foto: Camil Ressu - "Autoportret"

Gălăţeni care au uimit lumea / Camil Ressu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Una dintre personalităţile marcante ale picturii româneşti, Camil Ressu s-a născut la Galaţi, pe 28 ianuarie 1880. Tatăl său, Constantin Ressu, jurist cu studii la Bruxelles şi primar al Galaţiului în mai multe mandate, picta în timpul liber şi şi-a îndrumat fiul spre artele plastice încă din copilărie.

Astfel, la numai şapte ani, Camil Ressu a fost înscris la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti. După ce a studiat în Capitală şi ulterior la Iaşi, a plecat în străinătate, unde în 1902 s-a înscris la Academia Julian din Paris, alături de Jean Steriade şi Nicolae Dărăscu. În Franţa, a pictat mai ales în Bretania şi, în acelaşi timp, a frecventat atelierul lui Constantin Brâncuşi.

În 1908 a revenit în ţară şi a început să publice desene satirice cu tematică socială în diverse reviste, iar doi ani mai târziu a participat la prima sa expoziţie colectivă, cu peisaje şi compoziţii rustice. Prima expoziţie personală şi-a vernisat-o în 1914, la Bucureşti. Pe timpul verii se retrăgea la ţară, într-una din aceste perioade realizând compoziţia „Cosaşi odihnindu-se”, una dintre cele mai reprezentative lucrări ale sale.

A înfiinţat în 1917, alături de un grup de sculptori şi pictori importanţi ai vremii, asociaţia „Arta Română”, iar patru ani mai târziu a pus bazele Sindicatului artiştilor plastici din România, al cărui preşedinte a fost în primii doi ani.

Camil Ressu a fost în perioada interbelică profesor şi, din 1930, rector al Academiei de Belle Arte din Bucureşti, funcţie din care a demisionat în 1941, ca semn de protest faţă de fascizarea ţării.

După 1950 a fost ales preşedinte de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici, în 1955 a devenit Artist al Poporului, iar un an mai târziu a fost acceptat ca membru al Academiei Române.

A încetat din viaţă la 1 aprilie 1962, rămând în istoria artei contemporane ca un portretist şi un peisagist desăvârşit şi un maestru al scenelor vieţii de la ţară.

Galaţiul îl omagiază dând numele său unei străzi din Micro 38, iar Liceul de Artă organizează anual concursul internaţional de pictură „Camil Ressu”.

Citit 10133 ori Ultima modificare Joi, 04 Octombrie 2012 12:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.