Gălăţeni care au uimit lumea - Paul Bujor

Gălăţeni care au uimit lumea - Paul Bujor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Academicianul Paul Bujor a fost unul dintre cei mai importanţi biologi români şi, în acelaşi timp, un dascăl de excepţie, care a pus formarea studenţilor săi mai presus de cariera sa ştiinţifică, considerând că acesta este singurul mod în care ţara poate progresa.

S-a născut pe 20 iulie 1862, la Bereşti, în familia lui Gavril Bujor, un modest funcţionar comunal. A făcut şcoala primară şi liceul la Bârlad, unde a fost coleg cu prozatorul Alexandru Vlahuţă. Şi-a susţinut bacalaureatul la Bucureşti, unde a urmat apoi Facultatea de Ştiinţe. În 1887 a plecat la Paris, pentru a studia biologia, iar ulterior, la Geneva, s-a specializat în morfologia animală. În Elveţia şi-a obţinut şi doctoratul în ştiinţe naturale, în 1931.

A revenit în ţară ca asistent la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, iar în 1896 a preluat catedra de morfologie animală a Universităţii din Iaşi, unde a predat până la pensionare, în 1936. Cea mai mare parte a activităţii sale din acea perioadă a fost consacrată cursurilor şi lucrărilor practice cu studenţii, precum şi studiilor ştiinţifice, acestea fiind grupate pe trei direcţii principale: morfologie descriptivă, hidrobiologie şi zoologie experimentală. Multe dintre cercetările sale - formele de viaţă din lacurile sărate, formarea nămolului din lacul Techirghiol, etc - sunt considerate premiere mondiale, fiind citate şi astăzi în literatura de specialitate.

A fost, pe parcursul mai multor legislaturi, senator şi deputat PNŢ de Iaşi, de orientare socialistă, fiind chiar preşedinte al Senatului în perioada 1918-1920.

În plan cultural, a fondat sau condus mai multe reviste literare şi ştiinţifice, printre care „Viaţa românească” şi „Analele ştiinţifice ale Universităţii din Iaşi”. În acelaşi timp, a fost şi un scriitor remarcabil, cele mai importante opere ale sale - nuvele, povestiri, memorialistică - fiind grupate, în 1951, într-un volum de „Scrieri alese”. A fost, de asemenea, un promotor al sportului, fiind fondatorul primei societăţi de sport şi muzică din Iaşi (1901).

Pentru meritele sale ştiinţifice şi didactice a fost ales, pe 12 august 1948, membru de onoare al Academiei Române.

Paul Bujor s-a stins din viaţă pe 17 mai 1952, la locuinţa sa din Bucureşti.

Citit 9358 ori Ultima modificare Joi, 07 Februarie 2013 10:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.