Gălăţeni care au uimit lumea - Marian Gheorghe

Gălăţeni care au uimit lumea - Marian Gheorghe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Marian Gheorghe a plecat din Galaţi ca înotător, a câştigat o mulţime de titluri naţionale, a participat la Olimpiada de la Barcelona şi a ajuns antrenor coordonator al lotului de pentatlon modern al Guatemalei.

Marian Viorel Gheorghe s-a născut la Galaţi pe 15 aprilie 1963 şi a început sportul la Liceul cu Program Sportiv, în grupa de nataţie a profesoarei Rodica Hoştiuc. În anii junioratului şi-a trecut în palmares câteva titluri naţionale în probele de ştafetă 4x100 metri liber şi 4x100 metri mixt.

După absolvirea liceului, a plecat la Bucureşti, fiind admis la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, pe care l-a absolvit în 1987. În perioada studenţiei a schimbat nataţia pe pentatlon modern, sport în care avea să cunoască gloria. A practicat cel mai complet dintre sporturi (pentatlonul modern cuprinde probe de călărie, înot, scrimă, tir şi atletism) peste un deceniu (1982-1993), timp în care a câştigat nu mai puţin de 18 titluri naţionale (8 la individual şi 10 pe echipe). Pe plan internaţional, a fost medaliat cu bronz la echipe la Campionatul Mondial de juniori din 1984, unde la individual s-a clasat pe locul 5. La seniori, trebuie remarcată participarea meritorie la Olimpiada de la Barcelona, din 1992, unde s-a clasat în final pe locul 7, după ce a câştigat proba de călărie şi s-a aflat în lupta pentru titlu până la final. A ratat însă tirul, deşi excela de obicei în poligon, şi astfel a spus adio medaliei olimpice.

A primit titlul de maestru internaţional al sportului şi este considerat unul dintre cei mai mari pentatlonişti români, alături de Dumitru Spârlea, antrenorul său.

În timpul Olimpiadei din 1992 i s-a oferit un contract în Guatemala pe care l-a acceptat şi a antrenat acolo până în 1995, când a dat curs unei oferte din Mexic. A revenit câţiva ani mai târziu în Guatemala, iar din anul 2000 s-a stabilit definitiv în această ţară din America Centrală.

Este căsătorit cu fosta campioană de scrimă Maria Gheorghe-Stegărescu, iar fiul său îi calcă pe urme. La 25 de ani, Andrei Dan Gheorghe reprezintă Guatemala în competiţii, este deja vicecampion la Jocurile Panamericane, la Olimpiada de la Londra, de anul trecut, s-a clasat pe locul 31, iar în 2016 promite că va depăşi performanţa tatălui său de la Barcelona.

Citit 7217 ori Ultima modificare Joi, 31 Ianuarie 2013 11:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.