„Zilele Culturii Române la Reykjavik” / Violonist gălăţean pe scena Operei Naţionale islandeze

„Zilele Culturii Române la Reykjavik” / Violonist gălăţean pe scena Operei Naţionale islandeze
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Violonistul Remus Azoiţei, originar din Galaţi, şi pianistul Eduard Stan, au fost vedetele concertului de gală cu care s-au deschis, ieri, „Zilele Culturii Române la Reykjavik”. Potrivit Institutului Cultural Român Londra, concertul, un tribut dedicat marelui compozitor român George Enescu şi profesorului său Gabriel Fauré, a fost primit cu entuziasm de un public cald şi receptiv, evenimentul fiind găzduit de superba clădire a Operei Naţionale, HARPA - o spectaculoasă structură de oţel acoperită cu plăci de sticlă de diverse culori, decupate geometric.

Despre violonistul Remus Azoiţei, profesor de vioară la Academia Regală de Muzică din Londra şi director artistic al Societăţii Enescu din Marea Britanie, aţi mai putut citi în rubrica „Gălăţeni care au uimit lumea” din ziarul nostru. Născut la Galaţi, pe 6 septembrie 1971, Remus Azoiţei a început studiul viorii la 5 ani, iar la numai 8 ani a debutat pe scenă, alături de orchestra simfonică din oraşul natal. A urmat liceul de muzică în Galaţi, iar în 1995 a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti, la clasa lui Daniel Podlovski. Imediat după aceea, a beneficiat de o bursă la celebra Juilliard School din New York, la finalul căreia a primit titlul de Master of Music. În 2001, la doar 30 de ani, a devenit profesor la celebra academie londoneză, fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de aproape 300 de ani a instituţiei. Alături de pianistul Eduard Stan, Azoiţei a înregistrat prima integrală mondială George Enescu pentru vioară şi pian.

Concertul a dat startul primului mare program românesc desfăşurat în Islanda - „Zilele Culturii Române la Reykjavik”. Gândit ca un festival al descoperirii şi adresându-se tuturor, programul, organizat de Institutul Cultural Român din Londra, va continua până pe 13 octombrie. În tot acest timp. se vor derula, pe marile scene culturale ale capitalei Reykjavik, recitaluri de muzică clasică şi contemporană, proiecţii de filme recente, de ficţiune şi documentare, lecturi literare, dezbateri academice, dar şi prezentări turistice, degustări de vinuri şi bucate tradiţionale gătite în manieră fusion cu bucătăria nordică.

Citit 1661 ori Ultima modificare Joi, 10 Octombrie 2013 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.