Un inginer gălăţean din Italia trage semnalul de alarmă: TRAGEDIA DIN COLECTIV s-ar putea repeta oricând

Un inginer gălăţean din Italia trage semnalul de alarmă: TRAGEDIA DIN COLECTIV s-ar putea repeta oricând
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Tragedia din Clubul Colectiv, care continuă să semene morţi, a scos România în stradă pentru a cere schimbarea din temelii a clasei politice şi a sistemului de guvernare. Dacă, însă, nu se impun şi reguli stricte şi clare pentru construcţii şi pentru autorizarea lor, oricând o asemenea nenorocire s-ar putea repeta. Cel care trage semnalul de alarmă este inginerul gălăţean George Dobrea, un profesionist în studiul materialelor. Convins că tot ceea ce s-a întâmplat la acel concert e o coincidenţă tragică de factori, specialistul se teme că nu se ia prea în serios şi cauza care a dus la această nenorocire.

„Adio licenţă şi ani grei de puşcărie!”

„Eu trăiesc şi lucrez ca liber profesionist în Italia, culmea birocraţiei europene, unde pentru a autoriza o construcţie nouă sau una restructurată, normativele CE şi cele italiene sunt diabolic de stricte, şi nici nu se poate vorbi de mită sau aranjamente, indiferent cine ai fi. Ca sisteme antiincendiu e o altă planetă, top mondial, de la uşi care taie focul la cablaje NON propagatorii de flacără şi sisteme de stingere a incendiului automate. Aceste sisteme, noi proiectanţii, indiferent că e pentru sectorul privat sau public, trebuie să le respectăm cu stricteţe, altfel adio licenţă de funcţionare şi se la să cu ani grei de puşcărie!”, spune inginerul.

Sistemul „merge şi-aşa”

„Adevărul e că România are o integrare europeană manelistă, fără niciun criteriu, fără niciun drum bătut măcar de alţii. Ceea ce vreau să subliniez e faptul că în România, ţară membră UE, lipsesc cu desăvârşire anumite reguli de bază pentru autorizaţiile din domeniul construcţiilor civile şi industriale, şi consecinţele se văd. Fiecare se pricepe la orice, fiecare meştereşte ceva, eventual cu nea Ionică după program, şi pace! Merge şi aşa!

Aici, Primăriile au totul sub control, şi nici măcar culoarea casei nu o decizi tu! Acel plan de reguli al construcţiilor civile prevede exact cum acea casa trebuie realizată din punct de vedere structural, al instalaţiilor şi calibrarea acestora. Noi, proiectanţii, ca directori de lucrări, suntem pe deplin responsabili civil şi penal de proiect şi de execuţia acestuia. Odată validat, responsabilităţile se împart cu comisiile de certificare”, atrage atenţia specialistul gălăţean.

Scump şi foarte prost

Inginerul George Dobrea subliniază că, în Italia, nu există să ai în casă modificări structurale sau la nivel de instalaţii sanitare sau electrice fără o factură de la o firmă specializată, care lucrează în baza unui proiect întocmit de un proiectant şi aprobat de primărie! Deci, totul sub control! Desigur, asta impune costuri mari.

„Numai birocraţia costă circa 25 la sută din total, şi mai ales criteriu de calitate, materiale certificate, firme specializate, personal înalt calificat... şi... de unde toate astea în România care visează cu ochii deschişi la progres, dar nu se aplică, aşteptând ca miracolul să-l aducă cineva, de nu ştiu unde, eventual gratis! Valoarea construcţiilor din România este atât de scăzută, încât nu ar trece nici măcar 12 la sută de baremele UE! Dar avem preţuri pe metru pătrat de la 700 de euro în sus pe apartamente ceauşiste, la nivel de costuri ale unei case în Germania! Priveşte piaţa imobiliară gălăţeană, observ că un var şi o centrală termică, a se citi bombă!, ridică valoarea unui apartament ceauşist la circa 1.000 de euro pe metru pătrat! Fantastic, casa cu climă, clasa energetică A+, provincia de Trento, circa 1.200 de euro pe metru pătrat! În inima Alpilor!”, argumentează profesionistul gălăţean.

Ce ne lipseşte în „Ţara tuturor posibilităţilor”

În opinia inginerului George Dobrea, ceea ce lipseşte este o politică pe termen lung de dezvoltare, un cadru legislativ coerent şi o educaţie socială. "În România de azi e normal să lucrezi la Finanţe, să ţii contabilităţi la firme, să fii şi lichidator şi eventual şi evaluator! Fantastic! ANAF, DNA, conflict de interese?! Da de unde, doar e ţara tuturor posibilităţilor!

Realitatea dureroasă este că e nevoie de administraţie, legi clare, simple şi eficiente, eliminarea conflictelor de interese şi a acelor aşa-zişi profesionişti de doi lei - de exemplu medici ce lucrează în spitale publice racolând clienţi, a pardon, pacienţi, pentru clinici private - cod civil şi penal clar, segregare profesională a profesiilor liberale, avocat, inginer, arhitect etc, cod fiscal unic, eliminarea evaziunii fiscale şi câte altele... şi cine să le facă? De mult timp văd aceleaşi aşteptări şi în Italia, aceeaşi hoţie, aceleaşi bande de incompetenţi şi tot restul... dar măcar în limita decenţei anumite reguli sunt, unele idioate şi excesive... dar sunt, şi mulţumită lor astăzi e aproape imposibilă o tragedie tip cea de la Bucureşti. Sperăm ca măcar anumite reguli să ajungă şi în construcţii, că nu de alta, dar de la asta a plecat totul!”, punctează inginerul George Dobrea.

CV de profesionist: Cine este George Dobrea

George Dobrea s-a născut în 1979 la Galaţi, şi este inginer absolvent al Facultăţii de Metalurgie Galaţi, promoţia 2003, ulterior înscris la Masterat început la Galati şi continuat la Trento (IT), Facoltà di Ingegneria promoţia 2005, specializat în Anticorodare Industrială, profilat pe protecţia anticorozivă a cimentului – în practică chimie aplicată în construcţii.

După cum ne-a mărturisit, în Italia, unde a ajuns pentru a învăţa la nivel profesional o meserie, a înţeles că, de fapt, “facultatea era pe şantier... nu în comodele si super dotatele laboratoare unde activase” aşa că a deschis GEOPAV Sistemi Resinosi, firmă de proiectare şi realizare a sistemelor răşinoase aplicate în constructii, făcând astfel un pionierat în Provincia Autonoma de Trento.

„Astăzi suntem un actor principal la nivel provincial, şi în mare măsura lucrările publice din spitale, şcoli, grădiniţe etc sau private şi cu finanţare publică ne sunt atribuite nouă, nu pentru că suntem frumoşi, ci pentru că în spatele nostru avem forţa realizărilor noastre de până acum. Bună parte dintre clienţii noştri sunt primăriile regionale, Provincia Autonomă Trento, Azienda Sanitaria del Trentino, Grupul Melinda, Marlene, Casearia Monti Trentini, Grana Padano, Pasta Felicetti, Trento Frutta, Curia di Trento (patriarhia) şi lista poate continua. Din 2010 am intrat în galaxia BASF AG, divizia italiană profilată pe chimie aplicată în construcţii.

În Basf CC Italia Spa asigurăm consultanţă externă pe probleme de dezvoltare regională şi asistenţă la aplicarea produselor răşinoase”, ne-a povestit George Dobrea.

Povestea lui de succes o veţi putea citi într-o pagină viitoare de Diaspora.

Citit 3909 ori Ultima modificare Vineri, 13 Noiembrie 2015 12:36

5 comentarii

 • postat de Canta la alta masa .....
  Miercuri, 09 Decembrie 2015 19:55
  78.96.255.***
  Din cate se stie autostrada demolata Sibiu-Orastie , este facuta de o firma italiana , nu ?....asa incat :trage apa !
  1
  0
  Raportează
 • postat de gopo
  Marți, 17 Noiembrie 2015 15:45
  82.208.137.***
  Reguli in constructii exista, proiectantii le amintesc in partea scrisa, insa nu exista specialisti care sa verifice aplicarea lor, iar constructorul pune in opera ce este mai ieftin, adesea materiale "made in China" care nu sunt conforme decat pe hartie sau nici acolo. Cartea tehnica constructiei este oglinda care atesta cat de bine s-au executat lucrarile, ei bine in 20 de ani de lucru in constructii nu am vazut macar o singura carte a constructiei corecta si completa (nici macar pe parte de rezistenta, nu mai vorbesc de instalatii si finisaje). Cartea tehnica a constructiei trebuie sa fie la beneficiar, dupa finalizarea lucrarii, daca acesta nu o are este clar nivelul de calitate al constructiei.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Ion
  Duminică, 15 Noiembrie 2015 21:04
  5.13.176.***
  Auzi tu prostie "centrala termica=bomba". Un bou cu pretentii!
  8
  4
  Raportează
 • postat de Cip
  Duminică, 15 Noiembrie 2015 00:49
  109.98.161.***
  Da prețul e dat de cerere și oferta nu peisaje, dacă vrei casa la 50euro/mp gasesti si in Romania prin munti, si in Italia sunt cotete in orase mari, unele centrale care costa milioane bune. Toti Romanii plecati pe afara le stiu pe toate, in Italia e coruptie ca in Romania, daca nu mor in incendii vor muri de gloante la colt de strada (a se vedea Paris). Fiecare cu problema lui!
  5
  8
  Raportează
 • postat de Vali
  Vineri, 13 Noiembrie 2015 12:35
  5.13.210.***
  Bravo, George, esti un adevarat inginer, pregatit profesional si format intr-o legislatie destul de severa!
  3
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.