Poveste de succes/ Cum a ajuns o gălăţeancă doctorand la Cambridge

Poveste de succes/ Cum a ajuns o gălăţeancă doctorand la Cambridge
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

"Pasionată de medicină am fost de mică. Îmi place să ajut oamenii, să mă aplec asupra suferinţei lor. Am ales să îi ajut prin cercetare medicală care are ca scop producerea de noi terapii pentru boli", ne-a mărturisit Claudia Gabriela Mitrofan (pe care toată lumea o cunoaşte drept Gabi).

În anul III de biochimie medicinală şi genetică a obţinut o poziţie de cercetător-student la o companie farmaceutică de top pe plan mondial, GlaxoSmithKline (GSK) din Marea Britanie. A lucrat în cadrul unui grup de cercetare care avea ca temă dezvoltarea de anticorpi terapeutici pentru cancer şi boli autoimune. Acel an petrecut în industrie, făcând efectiv cercetare, i-a deschis apetitul pentru această ramură a medicinei.

Astăzi, gălăţeanca este în anul III de doctorat în medicină cardiovasculară la Universitatea Cambridge şi îşi desfăşoară activitatea într-un centru de cercetare, ataşat unui spital unde se studiază şi se tratează şi toate bolile genetice rare din lume.

Despre Claudia Gabriela Mitrofan aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, la începutul acestui an, când i-a fost acordată Menţiunea Specială pentru Excelenţă în cadrul Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Merită să-i aflaţi povestea!

Absolventă de CNVA

Claudia Gabriela Mitrofan a făcut parte din prima promoţie care a urmat gimnaziul la Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”. În 2008, absolventă a CNVA, profilul Ştiinţe ale Naturii bilingv Engleză, voia să urmeze o facultate de Medicină în România. „Am susţinut examenul de admitere, însă între timp am primit răspuns de la mai multe universităţi din Marea Britanie, care mi-au oferit burse de studiu parţiale sau integrale. Am ales Universitatea „East Anglia”, unde am studiat Biochimia Medicinală şi Genetica. Acolo, obţinusem bursă de studiu completă. În aceeaşi situaţie a fost şi verişoara şi colega mea de clasă,

Gherghişan-Filip Cristina. Am decis să plecam împreună în Marea Britanie. Ne-a atras îmbinarea perfectă între teorie şi practică şi oportunitatea de lucra un an într-o companie farmaceutică, cu posibilitatea de a pune în practică ceea ce învăţăm”, ne-a povestit Gabi.

Datorită rezultatelor, a mai primit o bursă, pentru a rămâne în timpul vacanţelor de vară să lucreze în laboratorul unui profesor, în domeniul cercetării farmacologice. Acolo a participat la dezvoltarea unui tratament inovativ bazat pe enzime pentru diabetul de tip II. A fost doar începutul…

Căutând remedii pentru boli grave

În anul III de facultate, Gabi s-a împărţit între munca de cercetare la compania GSK, dezvoltând anticorpi care să lupte cu cancerul şi bolile autoimune, şi universitate, unde urma cursuri la distanţă şi susţinea examene în weekend. „Bolile pe care le urmăream sunt atât de agresive încât niciun medicament nu ar fi reuşit să le ţintească. De aceea, strategia era să dezvoltăm anticorpi care să ajute sistemul imunitar al pacienţilor să lupte singur. Deşi orele de muncă erau lungi şi presiunea mare, satisfacţia profesională este imensă. Eram conştientă că tot ce fac eu în laboratorul de cercetare se va transforma peste ani într-un medicament biologic (anticorp) care va putea fi administrat pacienţilor pentru a le schimba viaţa în bine. Cu această ocazie am realizat şi câteva patente recunoscute şi publicate. Nu am avut niciun câştig financiar de pe urma lor, pentru că drepturile aparţin în exclusivitate companiei farmaceutice, dar sunt fericită cu gândul că am participat intelectual şi fizic la dezvoltarea unor remedii pentru boli grave”, ne-a mărturisit gălăţeanca.

Master, apoi doctorat

Revenită la universitate, în anul IV, a realizat un proiect de cercetare privind detectarea stadiilor incipiente de cancer. Pe baza rezultatelor obţinute, a scris o lucrare-teză care i-a adus diploma de Master în Cercetare.

Hotărâtă să urmeze doctoratul, a aplicat la mai multe universităţi, nu doar din Marea Britanie, şi, dintre toate ofertele, a ales Cambridge. Pentru a fi acceptată, Gabi a trebuit să-şi prezinte proiectele, experienţele anterioare şi realizările obţinute, să argumenteze de ce îşi doreşte un doctorat în domeniul medicinei cardio-vasculare, dar mai ales să-şi expună propunerile inedite pentru proiecte de cercetare, documentate până în cele mai mici detalii! A susţinut două interviuri în faţa unor comisii formate din câte şase profesori universitari. Şi a reuşit!

Modestie

„Mai sunt foarte mulţi romani care fac performanţă în străinătate. Din păcate, majoritatea vor rămâne anonimi. Atât colegii cât şi prietenii mei care au rămas în ţară fac performanţă, dar tot din cauza altor preocupări şi probleme ale societăţii ei vor rămâne necunoscuţi publicului larg. Eu sper ca toţi tinerii sa fie serioşi pentru a deveni cei mai buni în ceea ce fac şi peste câţiva ani vom vedea o altă Românie, mai bună, mai prosperă”, spune cu înţelepciune şi modestie Claudia Gabriela Mitrofan.

Recunoaştere în ţară

După cum ne-a mărturisit, Menţiunea Specială pentru Excelenţă acordată în cadrul Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate o onorează pe Gabi: „Spun acestea pentru că munca şi rezultate obţinute până acum în Marea Britanie mi-au fost recunoscute şi în ţară. Este un premiu la care nu mă aşteptam, dar care mă obligă să muncesc şi mai mult, pentru a reprezenta cu demnitate şi onoare România în mediul academic britanic. Ori de câte ori mă duc la un congres, conferinţă şi cunosc oameni noi, nu ezit să menţionez că sunt româncă. Sunt mândră de acest lucru şi nu în puţine ocazii am schimbat percepţia interlocutorilor mei cu privire la români şi la România”, spune gălăţeanca.

„Sunt un produs al şcolii româneşti”

Claudia Gabriela Mitrofan este convinsă că Menţiunea pentru Excelenţă înseamnă şi o recunoaştere a învăţământului românesc: „Eu sunt un produs al şcolii româneşti. Doresc pe această cale să le mulţumesc profesorilor şi îndrumătorilor mei de până acum. Profit de aceasta oportunitate să le mulţumesc părinţilor, familiei şi rudelor mele (părinţilor, în mod special), pentru încrederea pe care au avut-o în mine, pentru încurajări, pentru suportul lor moral şi emoţional pe care mi l-au oferit necondiţionat. Nu a fost, nu este şi nici nu va fi niciodată uşor să locuieşti la o distanţă de 2.270 km de cei dragi, însă ei au fost mereu alături de mine. Şi le mulţumesc şi pentru că mă susţin, mă motivează şi mă încurajează să merg mai departe”, ne-a mărturisit Gabi.

Ce teribilă maladie vizează cercetarea ei la Cambridge, care îi sunt planurile de viitor şi mai ales ce o mai leagă de Galaţi şi de România veţi afla într-o viitoare pagină de Diaspora.

Explicaţii foto:

În robă, ţinuta obligatorie pentru anumite întâlniri cu profesorii sau şedinţe

La Gala studenţilor Romani din Străinătate imediat după ce i-a fost înmânat premiul

Alături de dr. Raed Arafat, care a felicitat-o pentru Menţiunea Specială pentru Excelenţă, şi de verişoara ei, Gherghisan-Filip Cristina, şi ea doctorandă la Institutul de Cercetare a Mâncării

Alături de preşedintele Academiei Romane, domnul Prof. Dr. Acad. Ionel Valentin Vlad

Colectivul de cercetători din care face parte Claudia Gabriela Mitrofan

Citit 10481 ori Ultima modificare Joi, 03 Martie 2016 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.