Când mama are grijă de copii sau părinţi străini | Drepturile „badantelor” în dezbaterea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Când mama are grijă de copii sau părinţi străini | Drepturile „badantelor” în dezbaterea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Drepturile lucrătoarelor casnice care provin din Europa de Est – adică al menajerelor, îngrijitoarelor de copii, bătrâni sau persoane cu dizabilităţi, sau al badantelor, după cum sunt numite în Italia - a fost subiect de dezbatere la Paris, în cadrul reuniunii Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă a Adunării Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Potrivit Romanian Global News, raportor pe această temă a fost senatorul român Viorel Badea care a prezentat concluziile vizitei de documentare întreprinse la Organizaţia Internaţionala a Muncii de la Geneva.

Parlamentarul a trecut în revistă principalele probleme cu care se confruntă lucrătoarele casnice în statele gazdă din Europa Occidentală: munca la negru, durata excesivă a timpului de lucru şi implicit un timp de odihnă extrem de limitat (adică adevărată sclavie), lipsa asigurărilor de sănătate şi informarea precară cu privire la drepturile de care aceste persoane ar trebui sa beneficieze, în condiţiile legii. De asemenea, un cuvânt greu de spus are şi caracterul atipic al locului de muncă, exclus controlului instituţiilor de inspecţia muncii, întrucât potrivit normelor internaţionale domiciliul unei persoane este inviolabil, cu excepţia unor situaţii enumerate limitativ prin lege. De asemenea, au existat şi situaţii în care actele de identitate ale unora dintre lucrătoarele casnice au fost confiscate de aşa-zişii angajatori.

Dezbaterea pe acest subiect va continua în cadrul viitoarelor reuniuni ale Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.   

Orfanii albi ai zilelor noastre

Prezentarea raportului realizat de senatorul român Viorel Badea despre „Drepturile lucrătoarelor casnice care provin din Europa de Est” în cadrul reuniunii Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă a Adunării Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a fost urmat de audierea preşedintei Asociaţiei Femeilor Române din Italia/ Associazione Donne Romene în Italia (ADRI), Silvia Dumitrache.

Potrivit Romanian Global News, în prezentarea sa, preşedinta ADRI a relevat statutul extrem de vulnerabil al femeilor care muncesc, ca lucrătoare casnice în Italia, nevoite multe dintre ele sa îşi abandoneze copiii în România.

Conform statisticilor, circa 750.000 de copii din cele aproximativ cinci milioane de copii din România au sau au avut după 1989 cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate.

Ca o consecinţă, în Europa există, potrivit unui studiu al Comisiei Europene, circa 500.000 de copii rămaşi în ţările de origine fără părinţi - orfani albi/ orfani bianchi – ai căror părinţi îngrijesc bătrâni sau copii străini în locul celor proprii.

Şi a fost relevată necesitatea încheierii unor acorduri interguvernamentale bilaterale şi multilaterale care sa reglementeze pe piaţa muncii statutul persoanelor care prestează muncă domestică, în sensul recunoaşterii tuturor drepturilor care se cuvin oricărui angajat. Ideal ar fi ca, dincolo de teorii şi de intenţii, să se treacă la fapte cât mai curând.

Citit 4561 ori Ultima modificare Joi, 29 Septembrie 2016 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.