Fiica unui gălăţean, actriţă într-un film nominalizat la Premiile César 2017

Fiica unui gălăţean, actriţă într-un film nominalizat la Premiile César 2017
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Filmul „Bacalaureat”, a cărui protagonistă este Maria Drăguş, o actriţă internaţională cu origini gălăţene, a fost nominalizat la categoria "Cel mai bun film străin" la Premiile César 2017, prestigioasele trofee ale cinematografiei franceze.

În vara anului trecut, gălăţenii au fost răsfăţaţi cu două proiecţii de gală ale filmului „Bacalaureat”, la Cinema 3D "Ioan Manole". Eroii principali ai filmului "Bacalaureat", Maria Drăguş şi Adrian Titieni, alături de regizorul Cristian Mungiu, au coborât în sală pentru a le răspunde la întrebări.

Aşa cum aţi mai putut citi pagina de „Diaspora” a ziarului "Viaţa liberă", filmul „Bacalaureat” a avut premiera mondială anul trecut, în luna mai, în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, unde Cristian Mungiu a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună regie. Alături de celebrul regizor s-a aflat tânăra actriţă Maria Drăguş, fiica pecheanului Nicolae-Silviu Drăguş, violoncelist la Filarmonica Saxoniei Mijlocii. Pentru artista care poartă numele bunicii sale, fostă educatoare în comuna Pechea, a fost o revenire la Cannes, după ce filmul care a consacrat-o în lumea cinematografiei, la vârsta de doar 14 ani, „Das Weisse Band” („Banda alba”), a fost premiat cu Palme d’Or în 2009.

Acţiunea

În ambele producţii cinematografice, Maria Drăguş a jucat rolul unei fiice. Dacă în „Banda alba” a fost Klara, fiica mare a pastorului, familie în jurul căreia se desfăşoară acţiunea filmului, în „Bacalaureat” o joacă pe Eliza, personajul cheie. Visul tatălui ei, Romeo, interpretat de Adrian Titieni, ca Eliza să studieze în străinătate, este pe cale să se împlinească: fata a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia, şi nu mai trebuie decât să-şi ia bacalaureatul cu o notă mare, o formalitate pentru o elevă sclipitoare ca ea. Numai că, în preziua primei teze scrise, fata este agresată sexual, incident care pune în pericol planurile de viitor ale lui Romeo. Care acţionează în cel mai pur stil românesc, încercând să-i „aranjeze” fiicei examenul.

Un film de cinci stele

„Un strălucit studiu românesc despre josnicul compromis birocratic din România, un film complex, magistral prin subtilitatea psihologică şi morală”, aşa vorbeşte „The Guardian” despre „Bacalaureat”, în vreme ce „Huffington Post” consideră că „filmul este la fel de tensionat ca un thriller”. Dincolo de cronici, vorbesc însă premiile şi nominalizările. Cristian Mungiu a primit două nominalizări la premiile Academiei de Film Europene (EFA), la categoria ”cel mai bun scenariu” şi ”regizorul european al anului 2016”, pentru ”Bacalaureat”. De asemenea, lungmetrajul "Bacalaureat" a fost recompensat, la Festivalul de film de la Chicago, cu Silver Plaque pentru scenariul lui Cristian Mungiu şi cu Silver Hugo pentru cel mai bun actor (Adrian Titieni). La "Oscarurile franceze" cum li se mai spune Premiilor Cesar, bătălia nu va fi uşoară! Selecţia este realizată de membri ai Académie des Arts et Techniques du Cinéma. La categoria ”Cel mai bun film străin” au mai fost nominalizate: ”Aquarius”, de Kleber Mendoca Filho (Portugalia),”La fille inconue”, de Jean-Pierre şi Luc Dardenne (Belgia), ”Manchester by the Sea”, de Kenenth Lonergan (Marea Britanie), ”I, Daniel Blake”, de Ken Loach (Marea Britanie), şi ”Toni Erdmann”, de Maren Ade (Germania-Austria-România). Cine va câştiga vom afla la Gala de pe 24 februarie, când va fi omagiat, pentru întreaga carieră,  actorul francez Jean Paul Belmondo, în vârstă de 83 de ani.

Citit 2987 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2017 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.