Ştafeta steagului Comunităţii Europene. Drapelul de la Galați, fluturat pe malul Mării Adriatice (FOTO)

Ştafeta steagului Comunităţii Europene. Drapelul de la Galați, fluturat pe malul Mării Adriatice (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Vreme de cinci zile, de pe 28 iunie până pe 2 iulie, imensul drapel UE croit şi cusut la Galaţi de protestatarii #Rezist, a fost expus la Trieste în locuri de o importanţă istorică şi culturală pe măsura simbolului pe care steagul îl poartă: lângă Arcul lui Riccardo, la Teatrul Roman, la Castelul San Giusto, la Podul Ponte Rosso, lângă statuia lui James Joyce şi în Piazza Unità d'Italia. Pe malul Mării Adriatice, un grup de basarabeni din Chişinău i-a ajutat pe români şi pe italieni să fluture drapelul.

Povestea „Ştafetei Steagului Comunităţii Europene” - după cum a fost numit pe Facebook acest demers - am aflat-o de la trei gălăţence, profesoare de limba engleză la Trieste: Daniela Iulia Negru, Adriana Ingrid Patriche şi Nicoleta Alexiu. Cele trei sunt membre ale Asociaţiei italo-române Danubio (Onlus - organizaţie nonguvernamentală) care, cu sprijinul familiilor, al prietenilor, dar şi al altor români şi italieni din comunitate, a inaugurat ştafeta drapelului Rezistenţei gălăţene în Italia.

Nu mai puţin de 10,5 metri lungime pe şapte metri lăţime, atât măsoară steagul Uniunii Europene pe care unii dintre protestatarii #Rezist l-au croit şi cusut în februarie 2017 la Galaţi. În martie, drapelul a fost expus la Bruxelles, pe scările Parlamentului European, de către delegaţia română invitată la dezbateri de către Comisia LIBE a PE. „În acel moment a devenit clar că acest steag avea un destin: acela de a trece prin mâinile şi inimile oamenilor, şi de a le da speranţă prin valorile pe care le exprima: uniune, libertate, democraţie, justiţie”, ne-au povestit gălăţencele de la Trieste. Şi astfel s-a născut ştafeta.

Drapelul a poposit la Bucureşti, Sibiu, Arad, Braşov, Oradea, Beiuş, Iaşi, Cluj-Napoca, Odobeşti, Constanţa, Craiova, şi Timişoara, purtând spiritul său european, apoi a luat drumul diasporei.

Cum a ajuns la Trieste

„Cum Timişoara a dorit să fie ultimul oraş #gazdasteagUE din România, în onoarea rolului avut în Revoluţia din 1989, noi din Trieste am ţinut să primim ştafeta din mâinile unei timişorence din Diaspora, doamna Cristina Mărginean-Cociş, autoarea cărţii „Zero positivo” scrisă în limba italiană. Invitată la Trieste pentru prezentarea cărţii, a tăiat şi panglica pachetului care aducea steagul la noi. Cine altcineva ar fi putut face acest gest dacă nu o timişoreancă a cărei familii a suferit de pe urma regimului comunist şi care, cu talent şi perfecţiune lingvistică, a scris o carte biografică despre experienţele sale şi despre cum amintirea tatălui a ajutat-o să treacă peste o cumplită boală, aparent incurabilă. Un adevărat exemplu pentru noi toţi”, spune Adriana Patriche.

„Coincidenţa a făcut ca steagul să fie adus la noi prin mâinile de încredere ale doamnei Gabi Lupu din Trieste, care a croit şi steagurile comunităţii de români de la noi, deci o putem numi chiar «gardiana steagurilor»”, ne-a dezvăluit Daniela Negru.

„Nu contează de unde venim”

Majoritatea participanţilor la ştafeta de la Trieste au fost români, în principal membri ai Asociaţiei italo-române Danubio, dar s-au alăturat şi italieni şi alte naţionalităţi, mesajul comun fiind: „Nu contează de unde venim, ci contează ceea ce putem face împreună. Cred că motivul pentru care au participat cu toţii a fost acela de a fi uniţi şi de a realiza ceva împreună, ceva frumos. Eu cred că am reuşit”, ne-a mărturisit Nicoleta Alexiu.

Emoţie şi speranţă

Participanţii la ştafetă au avut parte de reacţii interesante din partea trecătorilor, uimiţi de mărimea impresionantă a drapelului: „În toate comentariile exprimate, multe fiind înregistrate şi video şi în Jurnalul de Bord al Ştafetei, cuvântul cel mai prezent inclusiv pe buzele oamenilor care s-au oprit să admire steagul a fost speranţă – speranza - hope - espoir. Speranţă într-un viitor mai bun al fiecărei ţări şi al Europei”, ne-a spus Adriana Patriche.

De asemenea, spun gălăţencele, s-a vorbit despre România, despre integrarea imigranţilor, despre respectul cuvenit ţărilor care găzduiesc imigranţii, despre necesitatea de a lupta împotriva corupţiei şi de a o elimina din sistemul politic, despre revenirea, în această criză de identitate, la principiile de bază ale UE şi la valorile adevărate.

Mesaje către cei de-acasă

Mesajul pe care românii de la Trieste îl transmit către România este unul plin de speranţă: "Viitorul depinde de noi şi numai de noi. Trieste doreşte să lanseze şi un apel autorităţilor statului pentru ocrotirea obiectivelor istorice, arheologice, culturale, turistice. Italia are un respect deosebit faţă de cultură şi istorie, investeşte în imaginea acestora, în promovarea lor. România ar trebui să înveţe să fie mai mândră de rădăcinile sale şi să promoveze în mod constant şi cu demnitate siturile care ne reprezintă pe noi românii. Multe dintre acestea au fost abandonate fără ruşine şi conştiinţă patriotică, un mare păcat, pentru că fac parte din identitatea noastră a românilor. Străinii vin în România să ne cunoască mai bine ţara, dar de multe ori sunt dezamăgiţi".

„Sunt mult prea multe lucrurile pe care mi le doresc pentru români şi pentru ţară. În primul rând îmi doresc ca acest popor minunat din care fac parte, cu bune şi cu rele, să fie unit, să înceteze a-i mai fi ruşine că este român, încercând să devină ceea ce nu este prin adoptarea unui comportament şi a unor principii ce nu îi aparţin. Românii au fost cunoscuţi pentru demnitatea de care au dat dovadă ţi care se pare că începe să dispară din păcate cu fiecare generaţie cu care înaintăm”, spune, de la Trieste, Nicoleta Alexiu.

"Spiritul Galaţiului trăieşte şi este foarte-foarte viu la noi, la Trieste. Pentru noi este foarte important să se ştie că diaspora nu abandonează România, susţine România! Suntem aici, în Italia, dar inima noastră este împărţită în două atât alături de familiile noastre din România dar şi alături de cei de aici. Mesajul final de la noi către voi: democraţie, libertate, integrare, respect, istorie, tradiţie, cultură, viitor. Acestea sunt valorile susţinute de steagul UE la Trieste şi pe care ne dorim să le regăsim într-o Românie mai bună", ne-a transmis Adriana Patriche.

Ştafeta continuă

Ştafeta drapelului UE continuă. De la Trieste, steagul va merge mai departe în capitala Italiei, la Roma, după care va ajunge la Milano, iar de acolo la Torino şi Udine. Asociaţia italo-română Danubio şi-ar dori ca drapelul să fie expus şi la Veneţia, în Piaţa San Marco, dar, fiind o zonă turistică, nu va fi deloc uşor să fie obţinute autorizaţiile necesare. Din Italia, drapelul va pleca în Marea Britanie, apoi în Franţa şi de acolo în Spania.

Sursa foto: Asociaţia italo-română Danubio, Onlus (Trieste, Italia)

Citit 5869 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iulie 2017 14:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.