Ştafeta steagului Uniunii Europene. Simbolul Rezistenţei gălăţene colindă lumea (FOTO)

Ştafeta steagului Uniunii Europene. Simbolul Rezistenţei gălăţene colindă lumea (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

S-a născut la Galaţi, în februarie 2017. A fost la Bruxelles, la Parlamentul European, apoi a colindat Italia, de acolo a ajuns în Germania, a poposit în Marea Britanie, unde a fost purtat la două marşuri anti-Brexit şi a ajuns chiar pe prima pagină a ziarului "The Guardian". A fost în Scoţia, iar acum este din nou în Germania, de unde se pregăteşte să se reîntoarcă la Galaţi. E mai mult decât un uriaş drapel al Uniunii Europene, este simbolul protestatarilor #Rezist, al unei Românii puternice într-o Europă unită.

Nu este prima dată când scriem în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă" despre Ştafeta Steagului Uniunii Europene. Este o acţiune care, după cum am aflat de la gălăţeanca Maria Elena Vanghelatou-Dumitrescu, s-a născut la Galaţi, în luna februarie 2017, în timpul protestelor împotriva corupţiei de la nivel guvernamental şi parlamentar, împotriva abuzurilor faţă de Justiţie, împotriva incompetenţei şi aroganţei celor de la conducerea aparatului administrativ naţional şi local.

Traducător de limbă greacă şi restaurator de obiecte şi mobilă veche, Maria Elena Vanghelatou-Dumitrescu locuieşte de câţiva ani în Germania, dar, din motive personale, s-a aflat în România în perioada ianuarie-aprilie 2017, participând zilnic la proteste. "Cândva, prin luna februarie, mi-a venit ideea să facem la Galaţi un steag imens al Uniunii Europene. Le-am povestit colegilor protestatari despre această idee şi mulţi dintre ei au fost imediat de acord să o transformăm în realitate. Am pus fiecare câte zece lei sau mai mult şi s-au cumpărat materialele. O prietenă bună s-a oferit voluntar şi împreună am confecţionat cele 12 stele apoi le-am lipit şi cusut pe suprafaţa materialului albastru. Ne-a ieşit un steag mare de 10,50 metri lungime şi şapte metri lăţime, în jurul căruia - şi uneori sub care - ne-am adunat cu toţii şi am scandat ore în şir până am răguşit.
Se pare că am scandat atât de tare încât am fost auziţi până la Bruxelles! Aşa se face că şi Galaţiul - unul din cele mai roşii oraşe ale României - a fost prezent la celebrele audieri din martie 2017, care au avut loc la Parlamentul European, în faţa căruia steagul nostru a fost întins", ne-a povestit Maria Elena Vanghelatou.

"Romania calling Europe"

Lumea s-a deschis pentru drapelul UE cusut la Galaţi. A poposit în diferite oraşe ale ţării, apoi a ajuns la românii din Italia (Trieste, Roma, Bergamo, Milano, Torino), Germania (München), Marea Britanie (Birmingham, Manchester), Scoţia, iar acum se află din nou în Germania (Emmering-Bavaria). "Romania Calling Europe #strong #awake #together", bannerul care însoţeşte Steagul UE, spune clar şi răspicat că: o Europă unită este mai puternică şi mai sigură, un loc bun ca să îţi trăieşti viaţa pe acest Pământ, în această trecere - şi că şi noi, românii şi ţara noastră, vrem să facem cu adevărat parte din acest întreg. Urmează ca, în luna decembrie, ştafeta să ajungă din nou la Galaţi, iar apoi, din ianuarie 2018, să pornească din nou la drum - prima oprire fiind la românii din Franţa", am mai aflat de la Maria Elena Vanghelatou.

Mărturii din Jurnalul Ştafetei

Drapelul colindă Europa alături de un caiet/ jurnal, în care cine doreşte îşi poate mărturisi gândurile legate de ştafetă şi de ceea ce simbolizează ea. Deşi, după cum spune Maria Elena Vanghelatou, "nu se prea poate descrie în cuvinte ce se întâmplă cu oamenii când fac ceva bun împreună, transmit un mesaj, deschid un steag uriaş şi scandează în jurul lui, îşi strigă cu toţii dorinţa de unitate, dorinţa, dorul, nevoia de o lume mai bună şi mai dreaptă, percepţia că suntem unici, dar mici şi trecători în fugă prin această lume - şi de aceea, poate, emoţia copleşitoare şi toate aceste gânduri şi sentimente fac ca steagul să fie ca vrăjit de o zână bună".

"Îmi doresc o Românie puternică"

"Cu mare nerăbdare, am aşteptat să pot atinge acest steag, căci mi-a adus cu el speranţe; eu sper şi îmi doresc o Românie puternică, întărită de valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Dragi români, luptaţi mai departe pentru drepturile voastre! România, te iubesc şi îţi doresc să ai parte cu adevărat de toate valorile europene şi ele să înceapă, cât mai repede, să se regăsească în viaţa de zi cu zi a fiecărui român!", mărturiseşte, în Jurnalul ştafetei steagului UE, Gabriela Stanca, datorită căreia drapelul a ajuns la "Pulse of Europe" şi la "Îngerul Păcii" din München.

"Vă doresc curaj şi dârzenie"

"După câteva săptămâni bune petrecute în Birmingham, Bristol, Manchester, Ţara Galilor şi Warwikshire, sunt gata să predau ştafeta prietenilor din Scoţia - nu înainte de a vă reaminti: Justiţia este umilită şi distrusă "la foc mic", dar constant, au trecut atâţia ani de la mineriadă şi revoluţie "fără condamnaţi", NU avem dreptul să continuăm "să ne descurcăm", este cazul să ne unim, aşa cum au făcut şi ţările europene al căror steag îl purtăm. Vă doresc, deci, curaj şi dârzenie", scrie Sorina Stallard, care a dus drapelul la două marşuri anti-Brexit, şi astfel drapelul a ajuns pe prima pagină a ziarului "The Guardian".

"Suntem români, deci ne pasă de România"

"Suntem români, deci ne pasă de România; întâmplător suntem şi gălăţeni, deci ne pasă de Galaţi. Trăim şi muncim în altă ţară, pentru că ne urmăm un ideal profesional sau personal, dar asta nu ne "descalifică" din calitatea de ROMÂN; nu ne exonerează de responsabilitatea pe care o avem faţă de România. Alături de cei din ţară, vrem ca România să rămână o democraţie modernă, un stat de drept bazat pe valorile europene şi mai ales cu o Justiţie independentă. Nu ne transformaţi în refugiaţi politici!", scrie Luoana Dulgheru Santarossa, care a purtat drapelul în Irvine, Ayrshire, Scoţia.

Citit 4231 ori Ultima modificare Vineri, 17 Noiembrie 2017 11:06

3 comentarii

 • postat de Rezistenta impotriva unei coalitii de hoti
  Joi, 23 Noiembrie 2017 08:22
  188.24.236.***
  Pentru psdistul Pixi si altii ca el :

  Adolf Hitler a fost ales cu votul majoritatii in Martie 1933 sa aduca bunastarea.

  Si a adus dictatura, abuzuri, dezastru.

  Si a fost pe drept contestat indiferent de votul din 1933

  Si distrusi in final si aruncati la groapa de gunoi a istoriei.

  La fel si coalitia PSD - ALDE, a fost aleasa sa aduca bunastarea.

  Si a adus eliberea hotilor, violatorilor, spargatorilor de apartamente criminalilor, cresterea acccizelor, cresterea preturilor, prabusirea cursului de schimb, cresterea dobanzilor, subjugarea justitiei intereselor unui parlament de talhari condus de PSD si ALDE.

  Mai nou va pregatiti sa introduceti si mugurii dictaturii prin proiectele de lege prin care vreti sa ingraditi contestarea dictaturii voastre, pedepsirea jurnalistilor care scriu de jafurile voastre si a procurorilor care va acuza ca furati.

  Contestarea actiunilor coalitiei ALDE PSD este la fel de justificata ca si contestarea oricarei guvernari odioase.

  Pentru tot ce ati facut singurul loc in care meritati sa ajungeti si voi este in infern si la judecatata de apoi satanelor si din punct de vedere al amintirii voastre, la halda de gunoi a istoriei.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Pixi
  Luni, 20 Noiembrie 2017 05:05
  5.13.252.***
  Steagul Europei este plin de simboluri si ar fi trebuit sa exprime idealuri inalte si pentru Romania. Din pacate "egalitate, libertate, diversitate" raman niste idealuri pe hartie. Sa te ascunzi dupa un steag si sa te faci ca nu intelegi nimic din ce se intampla in tara ta, e un mare semn de ipocrizie. Sa vrei egalitate dar sa ignori ca Romania a devenit colonia Europei in care stapanii isi fac de cap si nu platesc taxe in tara unde profitul e maximizat, e un mare semn de "egalitate".
  Unii sunt mai egali decat altii.
  Daca ceri corectitudine si principii egale, apar instantaneu cativa " mileniali" in strada care nu voteaza, dar sunt #rezistenti si ne explica ca sunt de acord cu legile si principiile, dar sa nu li se aplice lor.
  Grupurile de activisti civili si #rezistenti sunt plutoanele de diversionisti ai securitatii ceausiste care se revolta "instantaneu" la ordin. Din pacate au fost multe "victime colaterale" care au "aderat" la aceasta diversiune, dar lumea s-a trezit si a constientizat existenta "societatii civile" fara civili.
  #Rezist a devenit simbolul Anarhiei (vor sa fie bine ca sa nu fie rau) !
  Domnilor #rezistenti, Democratia are la baza VOTUL, nu berea si mititeii cu care ati "votat" in ziua alegerilor! Mai departe, societatea moderna se bazeaza pe toleranta, reguli si principii, nu pe frustari ale une miinoritati care vrea totul, acum si aici, calcand in picioare tocmai Votul Majoritatii...
  6
  3
  Raportează
 • postat de gheorghe silvestrovici
  Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017 23:17
  188.24.244.***
  Valorile şi principiile de drept ale Europei sunt şi valorile României : democraţia, libertatea, responsabilitatea socială, respectarea drepturilor fiecărei persoane, respectarea legilor de către toţi, nimeni nu e mai presus de lege, legea e egală pentru toţi, separaţia puterilor în stat.

  Sunt ROMÂN în aceeaşi măsură în care sunt EUROPEAN şi în aceeaşi măsură sunt şi OM. Europa este leagănul civilizaţiei şi în Europa s-a construit temelia statului de drept modern. Părţile întăresc întregul. Respectăm diversitatea şi identitatea fiecărei ţări europene, pentru a mări prestigiul, autoritatea şi forţa întregii Europe. Uniţi vom fi mai puternici. Europa nu este împotriva nimănui, ci doar pentru pace şi progresul civilizaţiei.

  Ideea steagului Europei la Galaţi a izvorât tocmai din conştiinţa acestei identităţi. Numai cine a suferit dezrădăcinarea, abuzurile şi nedreptăţile sociale poate fi atât de însetat de dreptate şi de echitate socială. Din această sfâşiere şi căutare lăuntrică a venit şi ideea Ştafetei steagului Uniunii Europene. Acesta este mesajul Ştafetei : " Romania cheamă Euopa ! Hai să fim puternici, deşteptaţi împreună ! " Să luăm atitudine înaintea politicienilor şi să ne cerem drepturile !

  Dacă aş fi preşedintele României aş decora pe doamna Maria Elena Vanghelatou Dumitrescu cu cea mai mare distincţie a ţării. Dacă aş fi primar al municipiului Galaţi aş purta dialog în fiecare săptămână cu cei 10 - 20 de oameni din grupul civic #REZIST GALAŢI, care au manifestat paşnic împotriva politicienilor corupţi, zi de zi, timp de peste 200 de zile în Piaţa din faţa Prefecturii şi i-aş propune pentru a fi aleşi cetăţeni de onoare ai Galaţiului.

  Corupţie este şi în Europa. Şi în statele Europei politicienii scad salariile, cresc impozitele sau îngrădesc drepturile cetăţenilor. Cei 600 000 de oameni din România s-au revoltat în februarie 2017 împotriva politicienilor corupţi, care au vrut să-şi faca legi pentru a scăpa de justiţie. Mişcarea socială #REZIST a devenit cunoscută şi respectată în toată lumea.

  Ştafeta steagului Uniunii Europene menţine vie scânteia de conştiinţă morală a oamenilor împotriva TUTUROR POLITICIENILOR CORUPŢI, fiind pavăza şi garanţia dreptului fiecăruia de a protesta paşnic. Această Ştafetă a steagului Uniunii Europene poartă mesajul ca fiecare dintre noi să-şi facă datoria în mod corect şi să servească în mod cinstit la locul de muncă - duty and serv. Este mesajul doamnei Maria Elena pentru pace, iubire şi devotament pentru toţi, pentru întreaga lume !
  3
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.