Ştafeta steagului Uniunii Europene. Simbolul Rezistenţei gălăţene colindă lumea (FOTO)

Ştafeta steagului Uniunii Europene. Simbolul Rezistenţei gălăţene colindă lumea (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

S-a născut la Galaţi, în februarie 2017. A fost la Bruxelles, la Parlamentul European, apoi a colindat Italia, de acolo a ajuns în Germania, a poposit în Marea Britanie, unde a fost purtat la două marşuri anti-Brexit şi a ajuns chiar pe prima pagină a ziarului "The Guardian". A fost în Scoţia, iar acum este din nou în Germania, de unde se pregăteşte să se reîntoarcă la Galaţi. E mai mult decât un uriaş drapel al Uniunii Europene, este simbolul protestatarilor #Rezist, al unei Românii puternice într-o Europă unită.

Nu este prima dată când scriem în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă" despre Ştafeta Steagului Uniunii Europene. Este o acţiune care, după cum am aflat de la gălăţeanca Maria Elena Vanghelatou-Dumitrescu, s-a născut la Galaţi, în luna februarie 2017, în timpul protestelor împotriva corupţiei de la nivel guvernamental şi parlamentar, împotriva abuzurilor faţă de Justiţie, împotriva incompetenţei şi aroganţei celor de la conducerea aparatului administrativ naţional şi local.

Traducător de limbă greacă şi restaurator de obiecte şi mobilă veche, Maria Elena Vanghelatou-Dumitrescu locuieşte de câţiva ani în Germania, dar, din motive personale, s-a aflat în România în perioada ianuarie-aprilie 2017, participând zilnic la proteste. "Cândva, prin luna februarie, mi-a venit ideea să facem la Galaţi un steag imens al Uniunii Europene. Le-am povestit colegilor protestatari despre această idee şi mulţi dintre ei au fost imediat de acord să o transformăm în realitate. Am pus fiecare câte zece lei sau mai mult şi s-au cumpărat materialele. O prietenă bună s-a oferit voluntar şi împreună am confecţionat cele 12 stele apoi le-am lipit şi cusut pe suprafaţa materialului albastru. Ne-a ieşit un steag mare de 10,50 metri lungime şi şapte metri lăţime, în jurul căruia - şi uneori sub care - ne-am adunat cu toţii şi am scandat ore în şir până am răguşit.

Se pare că am scandat atât de tare încât am fost auziţi până la Bruxelles! Aşa se face că şi Galaţiul - unul din cele mai roşii oraşe ale României - a fost prezent la celebrele audieri din martie 2017, care au avut loc la Parlamentul European, în faţa căruia steagul nostru a fost întins", ne-a povestit Maria Elena Vanghelatou.

"Romania calling Europe"

Lumea s-a deschis pentru drapelul UE cusut la Galaţi. A poposit în diferite oraşe ale ţării, apoi a ajuns la românii din Italia (Trieste, Roma, Bergamo, Milano, Torino), Germania (München), Marea Britanie (Birmingham, Manchester), Scoţia, iar acum se află din nou în Germania (Emmering-Bavaria). "Romania Calling Europe #strong #awake #together", bannerul care însoţeşte Steagul UE, spune clar şi răspicat că: o Europă unită este mai puternică şi mai sigură, un loc bun ca să îţi trăieşti viaţa pe acest Pământ, în această trecere - şi că şi noi, românii şi ţara noastră, vrem să facem cu adevărat parte din acest întreg. Urmează ca, în luna decembrie, ştafeta să ajungă din nou la Galaţi, iar apoi, din ianuarie 2018, să pornească din nou la drum - prima oprire fiind la românii din Franţa", am mai aflat de la Maria Elena Vanghelatou.

Mărturii din Jurnalul Ştafetei

Drapelul colindă Europa alături de un caiet/ jurnal, în care cine doreşte îşi poate mărturisi gândurile legate de ştafetă şi de ceea ce simbolizează ea. Deşi, după cum spune Maria Elena Vanghelatou, "nu se prea poate descrie în cuvinte ce se întâmplă cu oamenii când fac ceva bun împreună, transmit un mesaj, deschid un steag uriaş şi scandează în jurul lui, îşi strigă cu toţii dorinţa de unitate, dorinţa, dorul, nevoia de o lume mai bună şi mai dreaptă, percepţia că suntem unici, dar mici şi trecători în fugă prin această lume - şi de aceea, poate, emoţia copleşitoare şi toate aceste gânduri şi sentimente fac ca steagul să fie ca vrăjit de o zână bună".

"Îmi doresc o Românie puternică"

"Cu mare nerăbdare, am aşteptat să pot atinge acest steag, căci mi-a adus cu el speranţe; eu sper şi îmi doresc o Românie puternică, întărită de valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Dragi români, luptaţi mai departe pentru drepturile voastre! România, te iubesc şi îţi doresc să ai parte cu adevărat de toate valorile europene şi ele să înceapă, cât mai repede, să se regăsească în viaţa de zi cu zi a fiecărui român!", mărturiseşte, în Jurnalul ştafetei steagului UE, Gabriela Stanca, datorită căreia drapelul a ajuns la "Pulse of Europe" şi la "Îngerul Păcii" din München.

"Vă doresc curaj şi dârzenie"

"După câteva săptămâni bune petrecute în Birmingham, Bristol, Manchester, Ţara Galilor şi Warwikshire, sunt gata să predau ştafeta prietenilor din Scoţia - nu înainte de a vă reaminti: Justiţia este umilită şi distrusă "la foc mic", dar constant, au trecut atâţia ani de la mineriadă şi revoluţie "fără condamnaţi", NU avem dreptul să continuăm "să ne descurcăm", este cazul să ne unim, aşa cum au făcut şi ţările europene al căror steag îl purtăm. Vă doresc, deci, curaj şi dârzenie", scrie Sorina Stallard, care a dus drapelul la două marşuri anti-Brexit, şi astfel drapelul a ajuns pe prima pagină a ziarului "The Guardian".

"Suntem români, deci ne pasă de România"

"Suntem români, deci ne pasă de România; întâmplător suntem şi gălăţeni, deci ne pasă de Galaţi. Trăim şi muncim în altă ţară, pentru că ne urmăm un ideal profesional sau personal, dar asta nu ne "descalifică" din calitatea de ROMÂN; nu ne exonerează de responsabilitatea pe care o avem faţă de România. Alături de cei din ţară, vrem ca România să rămână o democraţie modernă, un stat de drept bazat pe valorile europene şi mai ales cu o Justiţie independentă. Nu ne transformaţi în refugiaţi politici!", scrie Luoana Dulgheru Santarossa, care a purtat drapelul în Irvine, Ayrshire, Scoţia.

Citit 4533 ori Ultima modificare Vineri, 17 Noiembrie 2017 11:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.