Evaluaţi acest articol
(25 voturi)
9 comentarii

A colindat lumea în lung şi în lat, a vizitat ţări de pe patru continente, şi-a construit o carieră de succes în Canada, acolo unde trăieşte de 18 ani, dar Galaţiul continuă să fie povestea lui. O poveste la care tot scrie capitole…

Absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri", Lucian Vasiliu a făcut armata în timpul Revoluţiei, când a învăţat despre România, despre viaţă şi moarte, despre camaraderie, dar mai ales despre toate ungherele tenebroase ale comunismului, despre perfidie şi manipulare. "Chiar şi azi, după atâţia ani, tot mai învăţ despre comunism, pentru că sunt unii care din păcate nu vor să se oprească din a ne da lecţii...", spune cu tristeţe. În vara dintre armată şi facultate, vara lui ’90, a învăţat despre Piaţa Universităţii: "despre mândrie, principii, despre ce îmi spuneau maică-mea şi taică-meu pe şoptite în bucătărie, ani de-a rândul, şi numai cu fereastra închisă. Am învăţat despre viaţă, despre ce anume poate fi cu adevărat un ţel şi despre cât de important este să spui, întotdeauna, clar şi răspicat, respectuos, dar ferm, ce vrei". Absolvent al Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Universităţii Bucuresti, Lucian Vasiliu a început să lucreze pentru renumita companie Siemens încă din timpul masterului în convertizoare statice de putere. Astăzi, după 23 de ani, este National Manager for Sales, Automation Services (manager pe vânzări de servicii pentru automatizări industriale), adică responsabil pentru întregul business pe ţară, care se cifrează între zece şi cincisprezece milioane de dolari canadieni. În ianuarie 2017, scria, din Burlington, ON, Canada, despre "Beau-beau şi ţara lui Praz Împărat", articol preluat şi de "Viaţa liberă". Tocmai de aceea, am fost curioşi să aflăm ce-l mai leagă, după atâţia ani, de Galaţi şi de România. Şi de ce-i mai pasă? Iată-i şi răspunsul.

"Dacă nu îţi pasă, nu doare"

"România doare. Durerea este după mine cea mai sinceră exprimare de iubire, nu te doare decât dacă îţi pasă, dacă nu îţi pasă, nu doare. Mai mult, când este bine, toată lumea poate să iubească, toţi iubim când e uşor, ce, ne doare gura să o spunem!? Sau să o facem? E o plăcere! Iubirea adevărată este atunci când iubeşti ceva ce doare, asta este, da, o încercare…

România doare. Galaţiul îmi scoate aerul din plămâni şi mi-l pune într-o pungă murdară din care mă umilesc să respir - ca să trăiesc - precum aurolacii… Îmi retează picioarele puţin mai jos de pulpe, care se înmoaie de cum încep să văd în zare luminile de la combinat. Cobor din maşină direct în genunchi în faţa Dunării, aşa cum de altfel este şi normal.

Ştii cum îşi pierdea Superman puterile lângă orice bucăţică de piatră de pe Krypton, planeta lui natală? Galaţiul este Kryptonul meu, iar eu sunt Kal-el-ul lui, care a cucerit nestingherit lumile, dar care, întors acasă, e mai firav decât ghioceii de pe valea Siretului la început de ianuarie… Galaţiul ar fi putut fi orice, dar din păcate este aproape nimic, de aici poate şi iubirea asta exagerată… nenaturală…", spune gălăţeanul.

"România sunt eu"

"Practic, România sunt eu. Şi invers, şi sper să nu sune prea teatral, că nu este. Am tot spus-o, de fiecare dată când am avut ocazia: suntem ceea ce ne naştem şi murim ceea ce ne naştem, fie că ne place sau nu. Cei care admitem asta avem o şansă să ne atingem sau chiar să ne depăşim un oarecare potenţial de exprimare, care el şi numai el poate fi optimizat sau dus mai departe. Orice altceva este o adaptare, iar efortul depus poate părea facil, atâta timp cât urmăreşti pur şi simplu o integrare. În momentul în care, însă, ai alte ţeluri, în momentul în care vrei să spui ceva, orice, în momentul ăla nu o poţi face decât în limba care te-a adus pe pământ.

Am avut ocazia aici în Canada să îl cunosc pe Teo Milea, un pianist şi compozitor fascinant, a cărui muzică vorbeşte. Stând împreună de vorbă odată, mi-am permis un sfat: "Teo, cântă jazz. E la modă aici şi poţi face o groază de bani". Teo m-a penalizat imediat pentru scăpare: "O fi, Lucian, da’ nu e povestea mea!"".

"Galaţiul e povestea mea"

"Galaţiul e povestea mea. Tot scriu la capitole şi sper să mă ţină şi sănătatea şi inspiraţia să scriu şi mai multe! Am colindat lumea asta în lung şi în lat, am vizitat ţări de pe patru continente. Am văzut şi am în continuare ocazia să văd, zi de zi, oameni din toate ţările de pe lumea asta, fie direct la ei acasă, fie aici în Canada, o societate cosmopolită prin definiţie, mai ales înăuntrul şi în jurul marilor oraşe. Românii nu sunt nici mai deştepţi, dar nici mai proşti decât alţii. Decât nimeni. Românii sunt normali, puţin anchilozaţi - în mişcare şi gândire - de vremuri grele, dar de altfel normali. Spiritului românesc îi trebuie puţin ca să se trezească.

De asta îmi pasă, pentru că ştiu că se poate", spune Lucian Vasiliu.

"La răscruce de drumuri"

"În condiţiile în care, în mod clar, România se află la o răscruce de drumuri, diaspora româneasca din Toronto are alte preocupări. La protestele "#rezist" din fiecare duminică, din Nathan Philip Square? În medie, patru persoane de fiecare dată. La petrecerile cu muzică, mâncare şi băutură? Sute de romani, veseli şi sănătoşi. Şi unii, şi alţii o fac pentru România. Fiecare cum înţelege. Adevărul e că procentul de implicare sociala reală din ţară este, iată, reflectat şi de diaspora. Trist.

P.S. Mulţi vor ignora textul ăsta - politica struţului, alţii se vor simţi datori să îmi explice cum se sacrifică ei pentru ţară la fiecare petrecere unde se ţipă behăind manele şi hore, cântate într-o gamă nouă. Alţii îmi vor spune că nu înţeleg nimic. Eu atâta ştiu: am fugit din ţară de un anumit tip de om, cu care nu aş fi putut să trăiesc. Am fugit însă degeaba, se urcase şi ăsta în avion lângă mine...", scrie Lucian Vasiliu, într-o recentă postare pe Facebook.

Citit 14514 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2017 23:30

9 comentarii

 • postat de gheorghe Vineri, 17 Noiembrie 2017 09:43 69.50.166.*** Link la comentariu
  2
  8

  Nu stiu daca merita promovata "greata" fata de locul in care te-ai nascut si te-ai format ca om.
  Probabil ca de la LVA provin si unii cu mentalitate inversa - ce e afara e bun... cand joci ca ei si te baga-n seama cu o functie platita mai binisor...
  Eu ma intorc in Galati ca sa imi revin la "omenie", sa prind putere ca am o provenienta, o istorie a devenirii... nu pentru a face balanta comerciala, ... crunta degradare semitica, "in rand" cu lumea.
  Nu am inteles din articol - este "intreg"? adica este casatorit?
  Terminand liceul in '89, ar avea vreo 45-46 de ani... bine ca zice de alt barbat...
  Are copii? ... ca sa aiba sens viata de OM.
  Altfel, ... ca "functioneaza", se distreaza.... NU INTERESEAZA!
  Un alt rob al banului si falsitatii vietii occidentale.
  PS: Si eu traiesc in Canada de peste 10 ani dar nu am "fugit" ci am plecat sa "caut" - si am gasit... slava Domnului!

  Raportează
 • postat de Sa-ti reaminteasca de Galati : Luni, 13 Noiembrie 2017 09:17 89.137.225.*** Link la comentariu
  0
  4

  http://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/camere-web-streaming/Galati2
  http://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/camere-web-streaming/galati
  Merge pe Google Chrom

  Raportează
 • postat de ilies andrei Duminică, 12 Noiembrie 2017 13:57 213.233.85.*** Link la comentariu
  3
  20

  Intelepciunea vine o data cu trecerea vremii, din fericire pentru noi! Caci daca ne-am naste intelepti, nu am mai trai nebuniile dulci ale tineretii si ar fi pacat!
  Avand in vedere ce experiente de viata ai trait domnule Lucian, in aceasta etapa a vietii ai avea 2 solutii:

  1. iti traiesti in continuare visul canadian si mai vii din cand in cand in concediu pe la noi; dupa ce te intorci apoi la tihna occidentala, ne trimiti din gandurile si concluziile dumitale

  2. te intorci in iubitul tau oras natal Galati, si pui umarul, daca tot zici ca iti pasa. Putin curaj iti trebuie! Iesi din starea de confort canadian. Ai scapat de anchilozarea comunista la care faci referire, hai vino si fii liderul nostru, sa facem Galatiul ce visezi ca ar putea fi! Fa-ti partid, fa-ti campanie si noi ne vom aduna in jurul tau sa te ajutam. Sau fii independent si fa-te auzit. Scrie istorie adevarata!Ei? Uite asta e provocarea! Te bagi? Sau te faci mic, iti pui coada la spinare si te urci in primul avion?

  Ce am expus mai sus sunt variante de alb si negru; intotdeauna exista insa si o varianta gri, calduta si f comoda!

  Ce alegi acum, la varsta maturitatii? Cand esti cu cateva secunde mai intelept ca la 20 de ani?Fuga e rusinoasa dar sanatoasa - un vechi proverb romanesc; aduce de toate si te scapa de greutati daca acolo unde te duci respecti legea si te incolonezi disciplinat in societate.

  Unii din noi nu ne plangem si ne facem datoria cum putem mai bine, ca asa intelegem noi ca putem ajuta tara, orasul in care traim.

  Domnule, fara sa te superi, dumneata esti Canada, dar ai optiunea sa redevii Romania, daca doresti , ca tot sustii ca iti pasa! Romania sunt cei care traiesc aici.
  Cei carora ne pasa, am ales sa nu plecam si sa ne crestem copiii aici; poate va mai dura, dar e posibil ca unul din copiii mei sa nu creasca anchilozat cum zici (ca eu ii cresc curajosi si demni) si sa schimbe ceva. Ca mine poate mai sunt si altii si poate vom reusi.

  Si daca vrei o tara ca afara, stai afara!

  #rezist? #nepasadegalati? Bune glume, a punctat mai devreme si un alt cetatean!
  La noi la Galati nu e ca afara si nu va fi prea curand ca lumea da bir cu fugitii ! Vestul tarii a evoluat mai mult, a avut mai multa vointa.

  Continua sa scrii ,exerseaza, iti dorim sanatate, inspiratie, atentie si coerenta. Iti respectam opiniile, poporul roman a luptat in 89 ca sa ti le poti expune liber si noi sa le putem citi necenzurat. Iti multumim ca iti sacrifici din timpul tau pentru a ne da sfaturi , a ne trage de urechi dar si pentru a ne amuza cateodata.

  Persevereaza, lucrurile valoroase se obtin in timp indelungat si cu multa rabdare, truda si pasiune!

  Adevarurile vin la timpul potrivit in viata, atunci cand esti pregatit sa le infrunti. Poate ca pentru dumneata, acum e timpul! Numai tu poti sti asta! Actioneaza, nu sta deoparte, daca ai ceva de spus sau infaptuit! Asteptam sa sune trambitele la lansarea cartii tale cand vei fi terminat de scris capitolele.

  Salutari! Curaj! Succes!

  Cauta pe youtube „daca vrei sa fii rege” recitat de Marcel Iures, o sa iti placa!

  Big like pentru tot ce ne impartasesti!

  Raportează
 • postat de Greeeeeeeeeeeeeu ! Duminică, 12 Noiembrie 2017 08:24 5.13.233.*** Link la comentariu
  1
  17

  Eu nu am plecat din tara , am ramas aici si nu pot face nimic . Trebuie sa ma aliniez trendului local . Domnule Dumitru Ionescu , si ce ati facut aici ptr oras si tara ? Spuneti-ne , ca sa facem si noi . Am dat societatii doi copii educati , scoliti , care au plecat cu lacrimi in ochi in alte lumi , cand vedeau ca repetentii din generatiile lor scot somoioage de bani din buzunare pe la crasmele si cluburile de lux . In Galati , industria cea mai tare si mai respectata e video-chatul , stiti toti asta ! Aici , si daca-ti pui in minte sa aduni TU , zilnic , gunoaiele din jurul tau , observi ca esti NEBUNUL comunitatii , ptr ca restul fac altfel , desi UE cheltuieste averi ptr proiectele noastre de ecologizare , ca la regie si teorie suntem f buni . Acesta este doar un exemplu . Aici trebuie sa fii ca cei multi , care domina comunitatea , sa intri in hora lor ! Daca unii refuza sa se educe , sa traiasca si sa-si creasca si copiii in acest mediu , ii considerati alienati ? Alienat e poporul acesta si ne place sa traim ca la ospiciu. Nu vreau sa ma gandesc cum va fi peste 50 de ani pe aici .

  Raportează
 • postat de Dumitru Ionescu Sâmbătă, 11 Noiembrie 2017 08:14 213.233.85.*** Link la comentariu
  10
  14

  Visator domnul ! Ii place sa se citeasca la gazeta ! Romania nu este reprezentata de dumnealui ( "Romania sunt eu " ) sau de cei care au plecat spre alte zari pentru bunastare , ci de cei care au ramas si incearca sa faca ceva aici , acasa !
  Stimati diasporisti , ati plecat , va e bine , v _ ati realizat pe toate planurile , sunteti multumiti de ce v _ a oferit tara de adoptie , f . bine atunci ; e timpul sa aduceti acum plusvaloare acelor tari . Implicati _ va in acele comunitati mai mult , candidati la alegeri si faceti acolo ceea ce aici nu ati putut / pt ca ati ales sa plecati !
  E usor sa critici si sa privesti de pe margine ; e greu sa faci ceva . #rezist ? Serios ?

  Raportează
 • postat de Luoana Dulgheru Santarossa Vineri, 10 Noiembrie 2017 21:16 82.132.184.*** Link la comentariu
  6
  11

  Mulțumesc d-lui Vasiliu pentru suflet, pentru gândurile spuse mai bine ca multi dintre noi.
  ..care simțim la fel.... #nepasadegalati
  .... Și suntem și foști LVA-isti!!! ❤

  Raportează
 • postat de Floridorin Nisipeanu Vineri, 10 Noiembrie 2017 17:07 178.138.96.*** Link la comentariu
  2
  15

  Eu nu vreau să-l critic pt,ca are dreptate,noi,Galatiul ne ducem la vale,populatia scade,daca nu ar mai fi Combinatul si Șantierul Naval cred că am deveni un alt Vaslui,cu sărăcie și mare șomaj,Avem Dunărea,avem doua tari afiliate UE/Ukraina si Moldova,linie CF tip estURSS lîngă noi si noi nu devenim pol comercial transfrontalier pt,ca nimeni nu facem nimic,dar nici un alt pol de dezvoltare cu Brăila nu facem in zona de est a României,dar ne lăudăm ba cu pod peste Dunăre,cu un turism inexistent,noroc cu cultura si învățământul liceal si superior ca suntem recunoscuți,altfel devenim curînd "locul unde nu s-a întîmplător NIMIC",Vae victis,vai de cei învinși ,de la romani citire,,

  Raportează
 • postat de Teo Vineri, 10 Noiembrie 2017 13:06 89.121.200.*** Link la comentariu
  22
  13

  Daca "suntem ceea ce ne naștem și murim ceea ce ne naștem", atunci, dragul meu alienat, tu te-ai ascut prost și o sa mori prost.

  Raportează
 • postat de Un cetatean Vineri, 10 Noiembrie 2017 11:19 79.116.105.*** Link la comentariu
  9
  25

  Cinste domnului Lucian Vasiliu pentru cuvintele sincere si frumoase. Orasul a pierdut multi oameni de calitate...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.