Porumb… de pe altă planetă!

Porumb… de pe altă planetă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Recoltare la scenă deschisă, după gustul şi preferinţele agricultorilor *

Fermierii gălăţeni au avut ocazia să vadă pe viu, miercuri, cam care sunt rezultatele când în agricultură se face treabă „ca la carte”, graţiei lotului experimental al companiei Pioneer. Gazde au fost Jean Ionescu, managerul regional al firmei, precum şi Dieter Krampultz, director al filialei gălăţene.

Între Smârdan şi Schela, pe o suprafaţă de aproximativ zece hectare s-au cultivat 18 soiuri de hibrizi de porumb, astfel încât să înţeleagă tot omul care sunt diferenţele între ele. Într-adevăr, calitatea s-a văzut, iar porumbul cultivat pe lotul experimental părea de altă planetă, una pe care ajungi la ditamai ştiuletele urcându-te pe scară.

„Acest lot este important pentru evaluarea producţiei şi alegerea celor mai potrivite soiuri pentru o zonă sau alta. Precum acest lot de aici mai avem în jur de 500 de locaţii în ţară, atât pentru porumb, cât şi pentru floarea-soarelui şi rapiţă. Invităm fermierii, de la cel ce are o jumătate de hectar până la cel cu mii de hectare, să vadă despre ce este vorba, pentru că este cel mai bun moment, prin recoltarea publică, pentru alegerea celor mai potriviţi hibrizi pentru anul ce vine”, ne-a explicat managerul Jean Ionescu.

„Aurul verde”

Trebuie spus că este vorba despre cea mai mare companie în domeniu, care se mândreşte cu o zestre de germoplasmă - baza genetică a soiurilor obţinute - fără egal în lume. De exemplu, unul din hibrizii de floarea-soarelui propus fermierilor gălăţeni a fost obţinut din încrucişarea unor soiuri din Turcia, Egipt şi România, fapt ce-i dă o mare rezistenţă la secetă.

„Da, seceta este factorul limitativ în agricultura din această parte a ţării. De aceea şi soiurile pe care le propunem sunt dintre cele mai tolerante la secetă”, a precizat managerul.

Ca pont, am aflat că, la porumb, cel mai bine merg soiurile Ribera, Florencia, dar şi PR38A24, PR37F73 sau PR35P12.

Dacă vă interesează floarea-soarelui nu trebuie ocoliţi hibrizii Express (PR64A83, PR64E83, PR64A71, PR64E71) sau PR64A89, PR63A90.

La rapiţă am aflat că sunt recomandaţi hibrizii precum PR46W14, PR46W31, PR 46W10.

Dar trebuie subliniat că, pe lângă o sămânţă de calitate, importante sunt şi calitatea lucrărilor agricole, fertilizarea, asigurare sursei de apă.

Agricultura bate filmul

Din păcate, într-o perioadă în care 90 la sută din gospodăriile ţărăneşti sunt de subzistenţă, iar în unele zone se mai face încă agricultură cu plugul de pe vremea dacilor, pare de domeniul SF să vorbeşti de genetică, hibrizi, zonare a soiurilor şi alte asemenea.

„Din păcate, cam aşa este. Iar asta se vede, de exemplu, din faptul că doar 36 la sută din sămânţa folosită în România este certificată. Restul este sămânţă… din pătule. Aici este vorba nu numai de lipsa unei anumite educaţii agricole, dar sunt şi fermieri limitaţi de resursele financiare. Ar trebui însă înţeles că o sămânţă de calitate este o investiţie”.

„Dacă dintr-un hibrid selecţionat se scot, să spunem, zece tone de porumb, din sămânţa din pătul, care este şi mai expusă la agenţii patogeni, se scot doar şase tone. Este, deci, o diferenţă cam de 40 la sută la producţie. De altfel, în ţările europene acordarea subvenţiilor în agricultură sunt condiţionate de folosirea seminţelor certificate. Din păcate, în România nu este reglementată această chestiune”, a mai arătat reprezentantul Pioneer.

Cine a fost prezent pe lotul experimental al companiei a văzut cum arată nişte culturi „ca în filme”. Şi reprezentanţii firmei parcă vor să convingă  că viaţa bate filmul, iar culturile oricărui fermier pot ajunge demne de Cartea recordurilor.

Citit 3643 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.