„Cod roşu” în sistemele de irigaţii!

„Cod roşu” în sistemele de irigaţii!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După ce statul a băgat 23 miliarde lei vechi în repararea sistemelor de irigaţii de la OUAI Şendreni, OUAI Braniştea şi OUAI Vameş, DGFP Galaţi le scoate la vânzare pentru recuperarea unor datorii de… 5 miliarde! Fermierii se tem că instalaţiile ar putea ajunge la fier vechi * De la clădiri şi pompe până la zeci de kilometri de ţeavă, totul se vinde „la pachet” * DADR Galaţi încearcă să salveze ce se mai poate salva * Fără irigaţii, fermierii ar rămâne doar cu deşertul! * Vânătorii de fier vechi au simţit deja prada! *

După ce timp de ani de zile s-au băgat miliarde bune în repararea şi întreţinerea sistemelor de irigaţii, aceasta riscă din nou să ajungă la fier vechi din cauza datoriilor pe care Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) le au de achitat la bugetul de stat. Pe „lista neagră” a DGFP Galaţi se află OUAI Şendreni, OUAI Braniştea şi OUAI Vameş, care s-au trezit cu bunurile scoase la vânzare pentru neplata unor datorii ce totalizează 557.000 lei.

Datorii moştenite

Cum au ajuns cele trei OUAI-uri să fie scoase la mezat? Ei bine, până în urmă cu trei ani ele alcătuiau o singură organizaţie pe teritoriul fostului IAS Şendreni. Terenul a ajuns la alte societăţi sau foşti proprietari, iar sistemul de irigaţii a fost împărţit, în baza unei hotărâri de guvern, între utilizatorii din Şendreni, Vameş şi Braniştea.

„Fosta asociaţie avea datorii la bugetul statului în momentul în care s-a făcut împărţirea, dar n-a spus nimeni că trebuie preluate şi aceste datorii. Şi ne-am trezit anul acesta, după 3 ani, cu somaţie de la Finanţe că avem de plătit circa 4 miliarde de lei vechi către bugetul statului. Nu avem de unde să dăm banii ăştia. Eu nu spun că n-au fost datorii. Poate că au fost. Dar cine le-a făcut, să le plătească. Noi, după preluare am plătit tot, până la ultimul leu!”, ne-a declarat Gheorghe Boldea, de la SC Prodgrain SRL, membru în cadrul OUAI Şendreni.

Potrivit datelor furnizate de DGFP Galaţi, cele mai mari datorii le-ar avea de achitat OUAI Şendreni - 281.000 lei.

În ce priveşte OUAI Braniştea şi OUAI Vameş, acestea au de achitat 146.000 lei şi, respectiv, 130.000 lei.

Prin executarea silită s-a scos la vânzare tot, de la clădiri la staţiile de pompare, electroaparataj şi sistemul de ţevi îngropate. Cel mai mic preţ de pornire al licitaţiei este cel al OUAI Braniştea, cu bunuri evaluate la 25.369 lei.

În cazul OUAI Şendreni, bunurile acesteia au fost evaluate la 393.435 lei, din care 223.235 lei este valoarea celor peste 47 km de ţevi îngropate.

În ce priveşte OUAI Vameş, preţul de pornire al licitaţiei este de 408.530 lei, din care reţeaua de aproape 23 km de ţevi este evaluată la 365.570 lei.

Alertă la DADR Galaţi

Scoaterea sistemelor de irigaţii la vânzare a alarmat Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi. „Sunt foarte importante, pentru că asigură irigaţiile pentru toate culturile din zona Şendreniului, zonă foarte secetoasă. Dacă aceste instalaţii dispar, toate culturile ar fi compromise. Şi ar fi păcat. Abia se reuşise refacerea, inclusiv cu bani publici, a sistemelor de irigaţii distruse în anii ’90. În cazul celor trei OUAI-uri de care vorbim s-au investit în jur de 23 de miliarde lei (vechi)”, ne-a declarat Alexandru Sîntion, directorul DADR Galaţi.

„Am aflat din «Viaţa liberă»”

Acesta a precizat că instituţia pe care o conduce încercă să salveze ce se mai poate salva: „Din păcate, nici aceste organizaţii nu ne-au informat că au intrat în executare silită. Noi am aflat din «Viaţa liberă» că sistemele de irigaţii sunt scoase la vânzare!  DADR Galaţi nu se poate băga peste Ministerul de Finanţe, dar nici nu puteam accepta situaţia asta”.

„OUAI-urile sunt de utilitate publică. Am comunicat şi la Ministerul Agriculturii, şi celor de la Finanţe că sistemele acestea au fost reparate şi întreţinute, inclusiv prin sistemul de subvenţii, cu bani publici. Încercăm să deblocăm situaţia, acum le asigurăm acestor organizaţii asistenţă juridică pentru a găsi o soluţie”.

Soluţia finală

Riscul cel mai mare este ca, în urma scoaterii la vânzare, sistemele de irigaţii să ajungă, pur şi simplu, la fier vechi. „Noi sperăm că, fie şi dacă vor fi vândute, să se păstreze destinaţia acestor instalaţii. Dar, într-adevăr, există riscul ca ele să fie vândute, tăiate pe bucăţi şi date la fier vechi”, ne-a declarat directorul DADR Galaţi.

„Deja au apărut tot felul de grupuri care se arată interesate de sistemul de ţevi…”, ne-a spus la rândul său Gheorghe Boldea, de la OUAI Şendreni.

Lucrurile nu sunt însă chiar atât de simple. „Este, într-adevăr, un caz mai deosebit, unul cum nu am mai avut până acum. Dar trebuie spus că bunurile deţinute de aceste organizaţii nu se vând separat, ci trebuie achiziţionat întreg sistemul”, ne-a declarat George Marinescu, purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi. Acesta a precizat că, pe 18 septembrie, s-a desfăşurat o primă încercare de vindere la licitaţie a bunurilor deţinute de OUAI-uri, însă potenţialii cumpărători s-au arătat interesaţi doar în cumpărarea separată a clădirilor sau a instalaţiilor şi prin urmare nu s-a vândut deocamdată nimic.

La rândul lor, OUAI-urile încearcă să mai amâne vânzarea. De exemplu, OUAI Şendreni a contestat evaluarea făcută instalaţiilor aşa că s-a mai obţinut puţin timp. „Sunt unele chestiuni legate de procedură, dar probabil că licitaţia se va relua, poate chiar în această lună”, a arătat reprezentantul DGFP Galaţi.

Pentru a salva situaţia, unii dintre membrii OUAI-urilor se gândesc să achiziţioneze chiar ei sistemele de irigaţii. Gheorghe Boldea, directorul Prodgrain: „Societatea noastră este principalul beneficiar al OUAI Şendreni. Iar fără irigaţii suntem în plop. În cel mai rău caz ne gândim să facem un credit, să cumpărăm instalaţiile. Dar, eu ştiu, vom obţine, nu vom obţine creditul? Dar temerea cea mai mare asta e: că vine unul, cumpără şi bagă totul la fier vechi. Şi în urmă ce rămâne? Deşert!”

Citit 1710 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.