Continuă negocierile salariale la ArcelorMittal

Continuă negocierile salariale la ArcelorMittal
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ajunse în cea mai spinoasă fază a lor, cea a majorărilor salariale, negocierile pentru noul contract colectiv de muncă din combinatul ArcelorMittal Galaţi au continuat, miercuri, cu o nouă rundă.

Conform reprezentanţilor sindicatului Siderurgistul AMG, administraţia combinatului insistă să negocieze noul CCM pe doi ani, să introducă sporul de condiţii grele în salariile de bază şi să „bifeze” ca majorare pentru 2018 cele 20 de procente adăugate salariilor brute pentru ca siderurgiştii să nu ia mai puţini bani în mână în contextul transferului contribuțiilor sociale la salariat începând cu 1 ianuarie 2018.

„Nu acceptăm negocierea CCM pe doi ani şi nici introducerea sporului de condiţii grele de muncă în salariul de bază”, ne-a declarat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG. „Administraţia insistă cu acele clasici creşteri ale salariului de bază brut cu 50 de lei şi cu majorarea cu câte 40 de lei a primelor. Este şi ceva nou: doreşte contract colectiv pe doi ani. Această chestiune este imposibilă, este una din chiar primele probleme puse de membrii noştri de sindicat, ca acest contract să fie semnat pe 12 luni, nu pe 24. Concluzia este că membrii comisiei de negociere din partea Siderurgistul AMG refuză oferta salarială, considerând că acest pachet al veniturilor salariale pentru anul 2018 prezentat de administraţie este unul foarte mic în comparaţie cu toţi parametrii financiari, economici şi sociali. Compania şi-a mărit cifra de afaceri cu un volum mare de sarcini şi cu riscuri multiple care au fost suportate de salariaţii noştri - din ce în ce mai puţini, de la 27.802 la 1 ianuarie 2002 (anul privatizării), la 5.500 în 2018. Ca să facem un pas, am propus să ne modificăm cererea de creştere a veniturilor şi salariilor, cu un singur scop, acela de a continua bunul mers al activităţii în ArcelorMittal. Astfel că cerem creşterea salariilor de bază ale tuturor salariaţilor, după introducerea acelui procent de 20 la sută, cu suma de 350 de lei, inclusiv pentru TESA cu studii superioare şi salariaţii care nu se regăsesc pe grila de salarizare, ceea ce reprezintă o creştere de 20-21 la sută (faţă de 25 la sută, cererea iniţială - n.red.). Celelalte puncte, printre care valoarea de 500 de lei a fiecărei din cele cinci prime, sporurile de minimum 50 la sută pentru sâmbete şi duminici şi promovările, rămân neschimbate”, ne-a mai spus Vasile Crişan.   

Următoarea întâlnire a comisiei de negociere din combinatul gălăţean are loc astăzi, 12 ianuarie, la ora 11,00.

Citit 4915 ori Ultima modificare Joi, 11 Ianuarie 2018 21:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.