Podul peste Dunăre de la Brăila va fi racordat de Galaţi

Podul peste Dunăre de la Brăila va fi racordat de Galaţi
Evaluaţi acest articol
(43 voturi)

La Ministerul Transporturilor a fost semnat ieri, 15 ianuarie, în prezenţa premierului Mihai Tudose, contractul dintre Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi asocierea Astaldi SpA (Italia) - IHI Infrastructure Systems Co. Ltd. (Japonia), privind realizarea podului peste Dunăre de la Brăila, în valoare de aproape 500 milioane de euro. Mai mult, reprezentanţii CNAIR au precizat că podul va fi racordat printr-un drum de mare viteză şi de Galaţi.

Pe lângă faptul că este cel mai important proiect de infrastructură din ultimele decenii, premierul Mihai Tudose a precizat că realizarea podului peste Dunăre reprezintă "o intrare în normalitate", pentru că "trebuie să fim o ţară normală, în care fluviul nu se mai traversează cu bacul". "Din momentul acesta, s-a intrat în linie dreaptă, este un obiectiv major şi din punct de vedere al infrastructurii rutiere, de legătură între provinciile istorice, este şi un element de siguranţă naţională", a declarat premierul, care a precizat că despre proiectului unui pod peste Dunăre se vorbeşte încă din anii ’80.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a precizat că, după ce va fi realizat, podul peste Dunăre va fi al treilea proiect de acest gen ca mărime din Europa. Potrivit conducerii CNAIR, durata de derulare a proiectului va fi de 48 de luni - 12 luni proiectarea, 36 de luni execuţia efectivă.

"Deschiderea centrală a acestui obiectiv se va face printr-o singură trecere peste Dunăre, undeva la 1.210 metri, cu două viaducte, plus infrastructura de racordare la căile de comunicaţii. Bineînţeles că s-a avut în vedere şi racordarea la drumurile de mare viteză, aici vorbesc de drumurile Focşani - Galaţi - Brăila şi Brăila - Tulcea, astfel încât acest pod să fie pus în valoare. Acest obiectiv are în vedere legăturile dintre aceste zone şi să genereze dezvoltare economică în regiune", a explicat directorul general al CNAIR, Ştefan Ioniţă.

Semnarea contractului de realizare a podului peste Dunăre vine după ce asocierea italo-japoneză a trecut printr-un război al contestaţiilor cu unul dintre competitorii pe acest proiect, un consorţiu ce avea drept lider China Communication Construction Company Ltd.

Citit 31356 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Ianuarie 2018 11:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.