Negocieri mari, speranţe mici la ArcelorMittal

Negocieri mari, speranţe mici la ArcelorMittal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În numai câteva săptămâni vor demara noi negocieri ale Contractului Colectiv de Muncă de la ArcelorMittal Galaţi, data avansată până acum fiind 2 noiembrie.

Dacă în anii trecuţi discuţiile au eşuat atunci când a venit vorba despre salariile angajaţilor, ajungându-se chiar şi la grevă, de această dată aşteptările sunt mici, cu toate că lefurile siderurgiştilor nu au mai crescut de aproape doi ani.

Reprezentanţii combinatului încearcă acum să îşi asigure deja o poziţie fermă, după ce au declarat tare şi răspicat că în următoarele luni nu se poate vorbi despre măriri de salariu, asta în vreme ce sindicatele par a-şi fi pierdut busola după nenumărate frământări interne, dar şi acţiuni de protest care au rămas fără ecou.

Potrivit sindicaliştilor de la Solidaritatea, de această dată, cel mai probabil se va rediscuta structura actualului CCM, care va fi îmbunătăţită pentru 2010, însă proba de foc o va constitui negocierea drepturilor salariaţilor de la ArcelorMittal Galaţi.

„Probabil că la sfârşitul acestei săptămâni ne vom întâlni şi cu reprezentanţi ai celorlalte sindicate pentru a formula solicitări comune. Noi nu avem o problemă cu asta, nu emiterea unei cereri comune este o problemă, ci felul în care fiecare sindicat în parte înţelege să susţină aceste cereri la negocieri. Sperăm însă ca de această dată lucrurile să meargă altfel”, ne-a declarat Gheorghe Tiber, preşedintele sindicatului Solidaritatea.

Acesta a precizat însă că deocamdată, sindicatul său nu a stabilit solicitări precise în ce priveşte eventuale cereri de mărire a salariilor pe platforma siderurgică.

Reprezentanţii FSS Metarom au susţinut, la rândul lor, că vor încerca să formuleze un punct de vedere comun cu celelalte sindicate, dar că au şi un punct de plecare al acestor negocieri.

„Vom pleca de la ideea că este nevoie de cel puţin o creştere salarială echivalentă cu rata inflaţiei. Pentru că situaţia economică se prezenta într-un fel în 2008, atunci când s-au stabilit actualele salarii şi se prezintă într-un alt fel acum. Oricum, plecăm de la ideea unor solicitări rezonabile, astfel încât să obţinem o creştere a salariilor”, a declarat vicepreşedintele FSS Metarom, Nelu Macovei.

Citit 1907 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.