BANII CARE NU MAI VIN. Fermierii gălăţeni, încă în aşteptarea SUBVENȚIILOR

BANII CARE NU MAI VIN. Fermierii gălăţeni, încă în aşteptarea SUBVENȚIILOR
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cine a intrat la controlul APIA n-a văzut încă niciun ban din subvenţie * Avansurile din toamnă au fost oricum destul de mici, în comparaţie cu nevoile din ferme * Agricultorii nici măcar nu pot estima, la acest moment, ce ar însemna să îşi primească  subvenţiile abia la toamnă


Cel mult două săptămâni ar mai fi trebuit să aştepte fermierii gălăţeni ca să-şi vadă, în cont, măcar subvenţia pe suprafaţă plătită integral, prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Acum, datele problemei s-ar putea schimba, după ce comisarul european Phil Hogan a anunţat că termenul pentru plata subvenţiilor s-ar putea prelungi până pe 15 octombrie. Cel mai probabil nu se va întâmple aşa ceva, în condiţiile în care ar fermierii ar trebuie să se gândească, în octombrie, deja la avansurile din plăţile pe anul în curs. Şi, totuşi, nimeni nu poate spune nimic cu certitudine, acum. Poate fermierul să aştepte atât de mult, în condiţiile în care are deja numeroase alte probleme? Greu de prevăzut.

Oricum, greu este deja şi pentru fermierul care trăieşte de la un an la altul, dar şi pentru cel care şi-a făcut un plan de dezvoltare pe mai mulţi ani, de la care acum trebuie să se abată. Parte dintre managerii din agricultura gălăţeană au primit avans din subvenţia pe suprafaţă, în iarnă, dar tot se bazează acum pe finalizarea plăţilor de la APIA, până la finele lunii.

"Am primit avans, dar a fost o sumă mică. Iar de bani, în ferma noastră, am avut mult mai multă nevoie până acum. Dacă aveam bani la timp, nu mai luam inputurile pe credit de la furnizori şi obţineam un discount mai mare. Aşa, cheltuielile noastre se cam încarcă. Dar, deh… să spunem că asta e! Avem nevoie de bani şi de acum încolo, dar ne bazăm pe faptul că săptămâna viitoare intrăm la recoltat orzul şi vom începe să plătim cu acei bani. Cine n-are orz în cultură, însă, cu ce o să se descurce, dacă nu vin subvenţiile? Oricum, mie parcă nici nu îmi vine să cred că nu se fac plăţile până la sfârşitul lunii. E termenul maximal. Nu sunt în temă cu ce-a spus Phil Hogan, dar nu cred că se poate întârzia până la toamnă”, ne-a spus Gheorghe Dediu, fermier din zona Folteştiului.

Robert Vieru este un fermier gălăţean care exploatează, tot la Folteşti, o suprafaţă de circa 750 de hectare de teren arabil. El spune că, fără subvenţie plătită la timp, ar trebui să facă sacrificii consistente ca să se poată descurca până la toamnă. "Ferma mea a fost inclusă în eşantioanele de control. Nu am luat niciun ban până în acest moment. Nici vorbă de avans din subvenţie! Nici măcar înştiinţarea de la APIA cu cât am de primit n-o am. Nici nu ştiu: iau o sută de euro pe hectar, iau 140… Nimic. Asta, în condiţiile în care am o linie de credit de 4,5 milioane lei, pe care am epuizat-o deja. Şi se apropie scadenţele pentru plata inputurilor. Pe data de 15 iunie, am o scadenţă. Apoi încă una pe 30 iunie. Nu ştiu cum anume vom proceda. De când fac agricultură, n-am fost niciodată printre cei care au luat banii înainte de la APIA. Dar ştiam că la finele lui iunie banii erau acolo. Era o sumă pe care mă puteam baza. Acum…. nu mai ştiu. Probabil vom vinde producţia repede, ca să ne putem acoperi datoriile la furnizori şi la bănci. Iar asta înseamnă să vindem ieftin. Ştiţi, uneori îmi vine greu să cred că cineva din afară stă să planifice o mulţime de astfel de evenimente, ca să ne aducă pe noi în sapă de lemn. Alteori, parcă mi se pare că-i singura explicaţie…", spune Robert Vieru.

În acest an, subvenţia pe suprafaţă constă în plata a 79,73 euro, la care se adaugă plata redistributivă, în valoare de cinci euro per hectar (pentru fermele de unul până la cinci hectare) şi de 30 de euro per hectar (pentru fermele de 30 până la 300 de hectare). Se adaugă ajutoarele naţionale tranzitorii pentru culturile înfiinţare pe teren arabil, în valoare de 19,19 euro şi, eventual, plăta pentru înverzire, de 59,12 euro. Practic, plaţile n-au scăzut, doar că se plătesc pe pachete diferite, obligându-l pe fermier să accelereze comasarea terenurilor şi să îşi asume mai multe obligaţii privind respectarea normelor de mediu.

În zootehnie, după ce că-s puţini bani, vin şi târziu

Nemulţumiţi sunt, în acest moment, cei mai mulţi dintre crescătorii de animale. Spre exemplu, cei care cresc vaci de lapte sau de carne, reclamă mai cu seamă faptul că nu şi-au primit subvenţiile. Cel mai mare crescător din Galaţi, ing. Gavrilă Tuchiluş, sublinia deja de luni bune faptul că e nevoie de o subvenţie pe litrul de lapte, ca industria producătoare să iasă din criză. Or, la momentul de faţă nici măcar subvenţiile deja prevăzute de lege nu se plătesc la timp… Dar, cel puţin crescătorii de vaci pot spera la un cuantum ceva mai consistent al plăţilor, cuprinzând ajutoarele naţionale tranzitorii şi sprijinul cuplat. Ar fi vorba, potrivit unora dintre estimările fermierilor gălăţeni, de până la 800 lei pe cap de bovină. Alţi analişti, mult mai îndrăzneţi, de la Bucureşti, susţin că s-ar putea plăti chiar până la mai bine de 1.300 de euro pe cap de vită de carne. E realmente puţin probabil să se plătească aşa de mult, dar calcule şi presupuneri se pot face, de vreme ce banii încă nu vin. Abia din această săptămână ar trebui să înceapă plăţile, judecând după promisiunile ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.

Probleme mai mari legate de cuantumul subvenţiei au, în acest moment, crescătorii de oi. Lor le spusese ministrul Agriculturii, prin luna martie, că vor primi un sprijin cuplat de circa 16 euro. Acum, după ce că au trecut aproape trei luni şi n-au primit niciun ban promis, acelaşi ministru le spune că întregul cuantum al subvenţiei (ajutor naţional tranzitoriu, plus sprijin cuplat) nu va depăşi 10 euro. Dacă unii dintre fermieri şi-au făcut vreun calcul cu diferenţa… vor plăti din buzunar.

Inginerul Gabriel Serea, din cadrul Asociaţia Crescătorilor de Caprine şi Ovine (ACCO) Covurlui, a explicat pentru „Viaţa liberă” faptul că, pentru acordarea subvenţiilor, există o sumă fixă, care, oricât de generoasă, se împarte an de an la tot mai mulţi crescători. Scade altfel subvenţia acordată pe cap de animal, deci scad şi încasările pe care se bazează fermierii. Şi asta în condiţiile în care oricum lâna se aruncă, iar brânza ajunge greu în magazinele mari.

Directorul APIA Galaţi, ing. Alexandru Sîntion, a declarat că s-au plătit avansuri din subvenţia pe suprafaţă pentru mai bine de 80 la sută dintre fermierii gălăţeni. Adică pentru cei care n-au intrat la control. Între timp, s-ar mai fi făcut ceva plăţi, pe zone defavorizate şi motorină. Iar mai multe informaţii certe legate de datele care vor intra subvenţiile încă nu există.

Citit 3481 ori Ultima modificare Joi, 16 Iunie 2016 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.