UPDATE | SPECIAL. ”Cod roşu” în siderurgie - ArcelorMittal ia în calcul vânzarea combinatului de la Galaţi

UPDATE | SPECIAL. ”Cod roşu” în siderurgie - ArcelorMittal ia în calcul vânzarea combinatului de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(61 voturi)

UPDATE | Negocierile privind achiziţia de către Grupul ArcelorMittal Galaţi a combinatului Ilva, din Italia, deschid o posibilitate care i-a pus pe jar pe siderurgiştii gălăţeni. În cursul zilei de miercuri, 21 martie, pe platforma combinatului s-a răspândit zvonul potrivit căruia ArcelorMittal este dispus să vândă combinatul de la Galaţi.

Tranzacţia ar fi o concesie pe care gigantul siderurgic ar urma să o facă pentru ca instituţiile europene să aprobe, în baza regulamentelor antitrust, achiziţia combinatului siderurgic Ilva. Până în prezent, singurul lucru cert este că ArcelorMittal a fost de acord să facă o serie de concesii în negocierile cu Comisia Europeană, însă în mod oficial nu există nicio comunicare potrivit căreia combinatul siderurgic de la Galaţi ar urma să fie scos la vânzare. Legat de acest subiect, până în prezent cel puţin, conducerea ArcelorMittal Galaţi s-a abţinut de la orice comentariu. Totuşi, cum nu iese fum fără foc, să vedem de unde a plecat totul.

Afacerea Ilva

Grupul ArcelorMittal şi-a manifestat dorinţa să achiziţioneze combinatul siderurgic Ilva, din Taranto, după ce guvernul italian a lansat un proces de atragere a unui investitor strategic. În "vremurile bune", Ilva producea 9 milioane de tone de oţel, însă în 2012 compania a fost implicată într-un scandal de poluare fără precedent, în urma căruia magistraţii au sechestrat de la foştii proprietari - familia Riva - active în valoare de 8,1 miliarde de euro. În ciuda faptului că Ilva avea cea mai mare oţelărie din Europa, unitatea a intrat în picaj, cu o producţie drastic redusă, din cauza problemelor de mediu şi cu spectrul pierderii a 14.000 de locuri de muncă.

Toată această "telenovelă" industrială părea că se îndreaptă spre un final fericit când, în iunie 2017, guvernul italian - ce preluase administrarea oţelăriei Ilva - a aprobat achiziţia unităţii de către un consorţiu - Am Investco - condus de Grupul ArcelorMittal. Din consorţiu mai făceau parte italienii de la Marcegaglia, partea financiară fiind susţinută de Banca Intesa Sanpaolo. Una peste alta, oferta consorţiului pentru preluarea Ilva a fost de 1,8 miliarde de euro, plus angajamentul unor investiţii de 2,4 miliarde de euro.

Comisia Europeană intervine

Lucrurile au început să se complice în momentul în care, după notificarea tranzacţiei, în septembrie 2017, către instituţiile europene, acestea au devenit îngrijorate de faptul că, prin achiziţia Ilva, Grupul ArcelorMittal ar deveni prea puternic, iar acest lucru ar putea să afecteze competitivitatea pieţei europene a oţelului. Aşa se face că, în noiembrie 2017, Comisia Europeană a lansat o investigaţie pentru a vedea dacă tranzacţia încalcă sau nu regulamentele antitrust.

La acea vreme, comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, declara: "Oţelul este o materie primă pentru multe produse pe care le folosim zilnic, iar industriile dependente de oţel au 30 milioane de angajaţi în Europa. Aceste industrii trebuie să acceseze oţel la preţuri competitive pentru a putea concura pe pieţele globale. Acesta este motivul pentru care vom investiga cu atenţie impactul planurilor ArcelorMittal de a cumpăra Ilva în ceea ce priveşte păstrarea unui mediu concurenţial pe piaţa oţelului". Pe scurt, a apărut temerea că ArcelorMittal ar putea profita de poziţia dominantă pe piaţă pentru a creşte preţurile la o serie de produse.

În acest context, în cursul săptămânii trecute, la presiunile CE, Grupul ArcelorMittal a făcut public faptul că este dispus să facă o serie de concesii. "Am înaintat Comisiei Europene o propunere privind un pachet de măsuri de compensare, care sperăm că va satisface orice preocupare concurenţială legată de intenţia noastră de a achiziţiona Combinatul Ilva. Înţelegem că acest pachet de măsuri va face obiectul testelor de piaţă. Sperăm într-o încheiere rapidă a acestei chestiuni", se arată într-o declaraţie de presă a Grupului ArcelorMittal.

Unde dai şi unde crapă!

Ce cuprinde la modul concret "pachetul de măsuri de compensare" ştiu doar Comisia Europeană şi conducerea Grupului ArcelorMittal, până în prezent nefiind prezentate în mod oficial detalii. Însă, Reuters, de exemplu, citând surse apropiate negocierilor, relata că ArcelorMittal ar fi dispus să scoată la vânzare o serie de unităţi, pentru a răspunde regulamentelor europene antitrust.

Toată această conjunctură a dat naştere mai multor scenarii, inclusiv acela ca ArcelorMittal Galaţi să fie scos la vânzare. Pe "surse", o astfel de ipoteză este amintită de jurnaliştii italieni de la siderweb.com, alături de combinatul de la Galaţi fiind amintit şi combinatul de la Ostrava (Cehia). În acelaşi timp, se admite că "negocierile sunt în curs" şi că "preţul" impus de UE ar putea să fie prea mare pentru ca ArcelorMittal să-l accepte. Alte scenarii, vehiculate în alte medii, implică şi combinatul de la Skopje sau chiar o serie de unităţi din Franţa.

Scenariul privind Galaţiului se poate susţine dacă ţinem cont că, într-o bună măsură, pe gama de produse, Ilva şi Galaţiul sunt destul de apropiate. Pe de altă parte, pieţele lor naturale sunt diferite. În plus, combinatul de la Galaţi este în centrul unui amplu program de investiţii, de ordinul a zeci de milioane de euro. Dar chiar şi în ipoteza în care combinatul de la Galaţi va fi scos la vânzare, rămâne de văzut cine ar putea să-l cumpere, pentru că este, totuşi, una dintre cele mai mari unităţi de acest fel din Europa.

Infirmarea sau confirmarea zvonurilor privind combinatul de la Galaţi o vom avea, cel mai probabil, până cel târziu în luna mai, când Comisia Europeană are termen pentru a prezenta un punct de vedere privind propunerile ArcelorMittal. Un acord ar presupune şi prezentarea termenilor acestuia.


Zvonul că Grupul ArcelorMittal ar putea să vândă combinatul siderurgic de Galaţi s-a răspândit cu repeziciune în cursul zilei de astăzi. Potrivit unor surse de pe platforma combinatului, tranzacţia ar urma să fie o concesie pe care gigantul siderurgic ar urma să o facă pentru ca instituţiile europene să aprobe, în baza regulamentelor antitrust, achiziţia combinatului siderurgic Ilva, din Italia. Până în prezent, singurul lucru cert este că ArcelorMittal a fost de acord să facă o serie de concesii în negocierile cu Comisia Europeană, însă în mod oficial nu există nici o comunicare potrivit căreia combinatul siderurgic de la Galaţi ar urma să fie scos la vânzare. Legat de acest subiect, până în prezent cel puţin, conducerea ArcelorMittal Galaţi s-a abţinut de la orice comentariu.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 35448 ori Ultima modificare Vineri, 23 Martie 2018 10:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.