Există RISCUL ca puterea de cumpărare să scadă

Există RISCUL ca puterea de cumpărare să scadă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Preşedintele Klaus Iohannis a atenţionat, marţi, în cadrul unei întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă, că "pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente şi necorelate cu dinamica economică de ansamblu există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare".

"Transferul contribuţiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului şi reducerea impozitului pe salarii de la 16 la sută la 10 la sută a condus, până în prezent, la o creştere modică a salariilor nete, de aproximativ cinci la sută, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă şi această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflaţiei, care a ajuns la 4,7 la sută în februarie 2018", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei, publicat la finalul întâlnirii de la Cotroceni dintre Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă şi ministrul Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea preşedintelui, care, potrivit sursei citate, a dorit să discute, la finalul primului trimestru, "efectele aplicării legislaţiei privind salarizarea din sistemul bugetar din perspectiva principiilor şi angajamentelor în materie de politică salarială asumate anul trecut de coaliţia PSD-ALDE".

Klaus Iohannis "a atenţionat Guvernul că, după primele trei luni de aplicare, efectele noii legislaţii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că legea se află în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii de la care a emanat, în condiţiile în care s-a intervenit cu excepţii punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenţiei legislative".

În comunicatul Administraţiei prezidenţiale se arată că premierul Viorica Dăncilă a prezentat "situaţia salarială, oferind asigurări de stabilitate în privinţa resurselor financiare necesare aplicării Legii salarizării şi a majorărilor salariale asumate până în prezent". În cadrul întâlnirii, "a fost exprimată poziţia Guvernului de a menţine cadrul salarial instituit prin Legea 153/2017".

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că "suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuări salariale pentru unele categorii de personal, atât la nivel central, cât şi local, consecinţe negative pe care Guvernul nu le-a prevăzut". În plus, "deşi au fost promise majorări de 25 la sută ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creşteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor", a spus Iohannis.

Citit 1085 ori Ultima modificare Marți, 03 Aprilie 2018 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.