Angajaţi mai mulţi, dar cu salarii mai mici. Efectele REVOLUȚIEI FISCALE

Angajaţi mai mulţi, dar cu salarii mai mici. Efectele REVOLUȚIEI FISCALE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Efectivul de salariaţi, la sfârşitul lunii ianuarie, era, în judeţul Galaţi, de 116.986 de persoane, în creştere faţă de luna precedentă cu 1.329 de persoane, potrivit datelor comunicate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Galaţi. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul de salariaţi din judeţul nostru a crescut cu 3.149 de persoane, precizează instituţia.

În ceea ce priveşte veniturile obţinute de angajaţi, potrivit datelor DJS Galaţi, salariul mediul nominal brut în judeţul Galaţi, în ianuarie, a fost de 3.769 lei, în creştere de la 3.320 de lei, în luna decembrie a anului trecut.

Această creştere, aparent spectaculoasă, are însă o explicaţie destul de simplă. "Conform prevederilor legislaţiei în vigoare (OUG nr. 79/2017, cu modificările şi completările ulterioare), contribuţiile de asigurări sociale, respectiv cele de asigurări sociale de sănătate care cădeau în sarcina angajatorului au fost transferate în sarcina salariatului, fiind suportate în totalitate de angajat", precizează DJS Galaţi.

Altfel spus, salariul brut a crescut doar… cu taxe şi impozite care au fost mutate dintr-un buzunar în altul, pentru ca, în final, sumele să ajungă tot la stat. Mai mult, nu toţi angajatorii au compensat mutarea contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor. Aşa se face că, deşi "pe brut" salariile au avut o creştere destul de consistentă, unii dintre angajaţi au rămas cu bani mai puţini în buzunar. Mai exact, în judeţul Galaţi, câştigul salarial mediu nominal net în luna ianuarie 2018 a fost de 2.263 lei, în scădere cu 4,7 la sută faţă de luna decembrie 2017! Singura consolare ar fi aceea că, totuşi, faţă de luna ianuarie 2017, câştigul mediu nominal net a fost în creştere cu 10,7 la sută.

Salariile, după sectorul de activitate

În funcţie de domeniul de activitate, după mutarea, la începutul anului, a contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, fluctuaţiile salariului mediu net în principalele sectoare ale economiei au fost mai mici sau mai mari, însă se constată că au fost scăderi pe toată linia. Trebuie, totuşi, ţinut cont şi de faptul că datele statistice au fost influenţate şi de primele sau o serie de bonusuri ocazionale, specifice lunii decembrie. Dincolo de aceste aspecte, cea mai mare scădere de la o lună la alta - dat fiind şi caracterul sezonier al activităţilor - a fost în agricultură, silvicultură şi pescuit, unde în luna ianuarie salariul mediul net a fost de 1.621 lei, faţă de 2.622 lei în luna decembrie, ceea ce înseamnă o scădere de nu mai puţin de 38,2 la sută. O scădere destul de consistentă a fost şi în industrie şi construcţii, unde salariul mediu net din luna ianuarie a fost de 2.018 lei, faţă de 2.193 lei cât a fost în luna precedentă (-8,0 la sută). Singurul sector care şi-a păstrat cât de cât stabilitatea a fost cel al serviciilor. De altfel, aici a fost înregistrat şi cel mai mare salariu mediu net, 2.438 lei, dar în scădere şi acesta cu 18 lei (-0,7 la sută) faţă de luna precedentă.

Am rămas mult sub salariile la nivel naţional

Un lucru mai puţin îmbucurător pentru gălăţeni este acela că, pe lângă faptul că salariul mediu net a scăzut în ianuarie, suntem cu mult sub salariul mediu net înregistrat la nivel naţional. Astfel, dacă la Galaţi, în ianuarie, salariul mediu net a fost de 2.263 lei, la nivel naţional media a fost de 2.484 lei, ceea ce înseamnă o diferenţă de nu mai puţin de 221 lei. Asta în condiţiile în care, potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în ianuarie, salariul mediu net la nivel de ţară a scăzut cu 145 lei (-5,5 la sută) faţă de luna precedentă. INS precizează că salariul brut, după trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, a ajuns la 4.143 lei.

Citit 2134 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.