Europarlamentarul DAN NICA, după discuţiile cu Bruno Ribo: Fără garanţii ferme, Guvernul se va opune vânzării ArcelorMittal Galaţi

Europarlamentarul DAN NICA, după discuţiile cu Bruno Ribo: Fără garanţii ferme, Guvernul se va opune vânzării ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Membrii Comisiei de Industrie şi Servicii ai Parlamentului European vor veni în luna septembrie la ArcelorMittal Galaţi, pentru a se informa despre situaţia combinatului, a declarat europarlamentarul Dan Nica, după recenta întâlnire pe care parlamentarii PSD gălăţeni au avut-o cu conducerea unităţii siderurgice.

Decizia privind o eventuală vânzare a combinatului ArcelorMittal Galaţi este una surprinzătoare şi este posibil ca Guvernul să se opună includerii unităţii de la Galaţi pe lista de compensare avută în vedere de Grupul ArcelorMittal în schimbul preluării combinatului Ilva, din Italia, a mai declarat europarlamentarul, potrivit unui comunicat de presă al PSD Galaţi.

„Decizia vânzării combinatului gălăţean a fost surprinzătoare pentru toată lumea, pentru că se ştia că pe lista de compensare trebuia să se afle combinatul de la Marsilia şi nu Galațiul. Dl. Dan Nica a spus că această vânzare dă motive de îngrijorare, dar Comisia Europeană investighează cu foarte mare atenţie pachetul de compensare şi opinia europarlamentarului este că nu se va accepta ieşirea Galaţiului din ArcelorMittal şi intrarea în altă firmă, având în vedere necesitatea echilibrării pieţei oţelului, decât cu condiţia ca noul proprietar să dubleze capacitatea combinatului şi producţia de oţel, care în acest moment este de circa 2 milioane de tone pe an şi că acest lucru ar trebui garantat juridic şi bancar prin contract”, se precizează în comunicatul PSD Galaţi.

„Este posibil şi ca Guvernul României să nu accepte intrarea Galaţiului pe lista de compensare şi va apela la căile legale, dacă nu vor fi îndeplinite aceste condiţionalităţi. În absenţa acestor informaţii, probabil că Guvernul se va opune, pe cale legală, oricărei tranzacţii”, se mai precizează în document.

Declaraţiile europarlamentarului gălăţean vin după ce managerul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, a dat asigurări că poziţia unităţii pe care o conduce este una solidă, iar, dacă se va ajunge la vânzarea acesteia, noul proprietar va avea tot interesul să dezvolte această afacere, orice „scenariu brutal” privind slujbele angajaţilor fiind exclus.

„Oricine poate înţelege că obiectivul principal al acestuia (potenţialul cumpărător – n.r.) va fi să obţină returnarea investiţiei sale, care se poate genera numai prin dezvoltarea afacerii (…) Iar dacă evocaţi un scenariu brutal în care oamenii sunt concediaţi, nu există absolut niciun motiv pentru asta. Orice dezvoltare a afacerii va duce mai degrabă la crearea de locuri de muncă. Dar să nu ne păcălim singuri. Eforturile de îmbunătăţire a productivităţii prin eficientizare şi digitalizare vor continua, independent de proprietarul combinatului. Nu e nicio noutate aici. Acest lucru se întâmplă şi nu numai la Galaţi”, declara managerul general Bruno Ribo, în cadrul unui interviu acordat ziarului „Viaţa liberă”.

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, Grupul ArcelorMittal este dispus să renunţe la combinatul ArcelorMittal Galaţi şi la alte unităţi europene pentru ca instituţiile europene să aprobe, în baza normelor anti-trust, achiziţia combinatului Ilva, din Italia. În prezent, Comisia Europeană analizează lista de compensare propusă de ArcelorMittal, urmând ca, până pe 23 mai, să se pronunţe asupra acestei chestiuni.

CITIȚI ȘI: Europarlamentarul Dan Nica: Nu mai acceptăm dublu standard!

Citit 6481 ori Ultima modificare Luni, 22 Aprilie 2019 13:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.