ATENȚIE la escroci, când vă căutaţi de lucru în străinătate!

ATENȚIE la escroci, când vă căutaţi de lucru în străinătate!
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În cazul în care intenţionaţi să vă găsiţi un loc de muncă într-o altă ţară, prin intermediul unei agenţii de profil, este important să ştiţi ce drepturi aveţi în această situaţie şi de ce aspecte trebuie să ţineţi seama, pentru a reduce cât mai mult riscul de a cădea victimă abuzurilor şi înşelătoriilor.

În primul rând, persoana care îşi caută un loc de muncă în străinătate trebuie să verifice dacă agenţia care oferă postul în cauză este înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). În cazul judeţului nostru, acest lucru se poate face pe pagina de internet a ITM Galaţi. De asemenea, persoana trebuie să verifice cu atenţie oferta locului de muncă şi dacă angajatorul străin pentru care a optat există cu adevărat şi are o adresă fizică. Aceste lucruri pot fi verificate cu uşurinţă tot pe internet.

"Clauzele contractului de mediere trebuie citite cu grijă. O atenţie deosebită trebuie acordată anunţurilor de profil pe care le găsiţi pe internet. Aceste oferte nu trebuie acceptate cu uşurinţă, fără o verificare prealabilă. Este important de reţinut şi faptul că cetăţenii pot solicita un loc de muncă în străinătate şi Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, prin reţeaua EURES", se arată într-un document al ITM Galaţi. Detalii despre reţeaua EURES pot fi găsite pe website-ul www.eures.anofm.ro.

Nu acceptaţi achitarea unor sume nejustificate de bani

În relaţia cu firmele de mediere, nu acceptaţi achitarea unor sume de bani cu titlu de garanţii, pentru întocmirea de CV-uri, pentru traducerea documentelor, pentru procesarea actelor sau pentru consultanţă, vă sfătuiesc specialiştii ITM Galaţi. Nu acceptaţi să plecaţi la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau fără forme legale de angajare acceptate în ţara de destinaţie. Soluţionarea unor conflicte de muncă pentru nerespectarea contractului de muncă de către angajatorul străin este de competenţa instituţiilor statului respectiv.

Pentru informaţii suplimentare, potrivit legii, cetăţenii pot solicita sprijinul Ambasadei României din ţara respectivă, care îi poate îndruma cu privire la demersurile legale pe care le pot urma.

Cum verificaţi dacă firma este înregistrată

"Numărul firmelor de mediere şi plasare a forţei de muncă înregistrate în cadrul instituţiei noastre este în scădere: de la 16 firme, în anul 2016, la opt firme, în anul 2017. În prezent, mai sunt active şase firme. Pagina web a instituţiei, www.itmgalati.ro, este actualizată permanent, oferind informaţii tuturor cetăţenilor cu privire la munca în străinătate, precum şi lista societăţilor comerciale care desfăşoară activitate de selecţie şi plasare a forţei de muncă în străinătate, active, înregistrate pe raza judeţului Galaţi. Aceste informaţii pot fi consultate în secţiunea Relaţii de muncă, submeniul munca în străinătate/societăţi plasare forţă de muncă în străinătate sau accesând link-ul următor: https://www.inspectiamuncii.ro/web/itm-galati/societati-plasare-forta-de-munca-in-strainatate1", se mai arată în documentul transmis de ITM Galaţi.

Contracte de mediere între solicitant şi firma de recrutare

De asemenea, instituţia citată aminteşte şi faptul că, de la 5 martie a.c., au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 232 din 29 noiembrie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. Concret, modificările constau în faptul că firmele care mediază contractele între angajatorul din străinătate şi persoana care doreşte să obţină respectivul loc de muncă trebuie să încheie contracte de mediere cu solicitanţii acestor locuri de muncă. Activităţile de mediere şi de plasare a viitorului angajat trebuie făcute în mod gratuit, potrivit legii.

"Începând cu data de 5 martie 2018, agentul de plasare nu mai are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe. Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română", concluzionează specialiştii din cadrul ITM Galaţi.

Citit 5970 ori Ultima modificare Luni, 07 Mai 2018 16:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.