UPDATE | BREAKING NEWS: Afacerea Ilva - CE aprobă VÂNZAREA de către ArcelorMittal a COMBINATULUI de la Galaţi

UPDATE | BREAKING NEWS: Afacerea Ilva - CE aprobă VÂNZAREA de către ArcelorMittal a COMBINATULUI de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

UPDATE | Comisia Europeană a aprobat astăzi, 7 mai, achiziţia de către Grupul ArcelorMittal a oţelăriei Ilva, din Italia, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei europene. În baza normelor anti-trust, CE a aprobat „pachetul de compensare” propus de ArcelorMittal, ce include scoaterea la vânzare a unor unităţi europene, printre care şi combinatul siderurgic de la Galaţi.

În mod particular, CE vine cu precizări privind viitorul combinatului siderurgic de la Galaţi. „În ceea ce priveşte unitatea de la Galaţi, ArcelorMittal s-a angajat, de asemenea, să acorde sprijin financiar extinderii producţiei de oţel laminate la cald sub un nou cumpărător”, se arată în comunicatul CE. De asemenea, CE a precizat că nu va accepta ca unităţile siderurgice să fie vândute decât unor cumpărători „care vor demonstra că au capacitatea şi determinarea de a dezvolta activităţile de producţie".

ArcelorMittal a confirmat acordul primit din partea CE privind achiziţia Ilva. „Aprobarea CE urmează concluziei Fazei II de Investigaţie a Comisiei referitoare la propunerea de achiziţie a Ilva şi a fost acordată pe baza angajamentul Companiei de a pune la vânzare unităţi din Italia, România, Macedonia, Republica Cehă, Luxemburg şi Belgia, aşa după cum s-a anunţat pe 13 aprilie 2018. Aprobarea CE este un punct semnificativ al tranzacţiei de preluare a Ilva şi reprezintă un pas important pentru finalizarea acestui acord, aşteptată să se întâmple în curând”, informează conducerea ArcelorMittal.

Ce spune Comisia Europeană

Aprobarea a venit după o analiză atentă a propunerilor înainte de ArcelorMittal menite să păstreze competitivitatea pieţei oţelului, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă.

„Oţelul este o materie primă importantă pentru multe industrii europene şi produse pe care le folosim zilnic. Decizia de azi ne dă garanţia că achiziţia Ilva de către ArcelorMittal, ce va duce la formarea celui mai mare producător de oţel din Europa, nu va genera preţuri mai mari pe piaţa oţelului şi creşterea costurilor pentru industriile europene, afectând astfel milioane de angajaţi şi consumatori. ArcelorMittal a propus să vândă o serie de unităţi pe care le are în Europa către unul sau mai mulţi cumpărători, care vor continua să concureze cu ArcelorMittal, pe o bază de competitivitate. Acest lucru va păstra un mediu concurenţial eficient pe piaţa europeană a oţelului. Acest lucru se potriveşte şi cu acţiunile UE de protejare a industriei siderurgice de distorsiunile unor practici comerciale incorecte ale unor terţe state”, a precizat Margrethe Vestager.

Calculele instituţiilor europene

Comisia Europeană a avut în vedere atât producţie de oţel laminat la cald, cât şi producţia de oţel laminat la rece şi oţel galvanizat. Strict pe segmentului oţelului laminat la cald, „pachetul de compensare” cuprinde renunţarea la combinatele de la Ostrava (Cehia) şi Galaţi, ale căror portofoliu se suprapune într-o măsură semnificativă cu cel al Ilva. „Comisia a constatat că măsura de remediere (pe acest segment – n.r.) este suficientă pentru a reduce puterea de piaţă pe care ArcelorMittal ar fi obţinut-o, luând în considerare, de asemenea, faptul că constrângerile concurenţiale legate de importuri sunt deosebit de puternice pentru produsele de mărfuri laminate la cald în Italia şi Europa de Sud”, precizează Comisia Europeană. În acest context, CE pomeneşte şi de angajamentul grupului ArcelorMittal de a sprijini financiar viitorul cumpărător combinatului de la Galaţi în vederea extinderii producţiei. În mod oficial, nu au fost oferite detalii suplimentare privind modul în care va fi acordat acest sprijin financiar, însă CE a venit cu informaţii privind procedura pe care ArcelorMittal o are de urmat în vedere vânzării unităţilor europene din „pachetul de compensare”.

Procesul de vânzare

Potrivit informaţiilor transmise de Comisia Europeană, „ArcelorMittal s-a angajat să organizeze un proces de vânzare deschis, nediscriminatoriu şi transparent al pachetului de cesionare, deschis tuturor potenţialilor cumpărători interesaţi. ArcelorMittal va notifica ulterior Comisiei alegerea unuia sau a mai multor cumpărători pentru active. Comisia va evalua dacă cumpărătorul/cumpărătorii au capacitatea (respectiv expertiza, resursele financiare etc.) şi determinarea de a continua să opereze şi să dezvolte unităţile de producţie pentru a deveni competitori activ ai concentrării ce apare în urma achiziţiei Ilva”. „Cu alte cuvinte, vânzarea unei unităţi către un cumpărător care ar planifica închiderea ulterioară nu ar fi o soluţie acceptabilă”, subliniază Comisia Europeană.


Comisia Europeană a aprobat achiziţia de către Grupul ArcelorMittal a oţelăriei Ilva, din Italia, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei europene. CE a aprobat „pachetul de compensare” propus de ArcelorMittal, ce include scoaterea la vânzare a unor unităţi europene, printre care şi combinatul siderurgic de la Galaţi.

„Mai mult, în ceea ce priveşte Galaţiul, ArcelorMittal s-a angajat, de asemenea, să acorde sprijin financiar extinderii producţiei de oţel laminate la cald sub un nou cumpărător”, se precizează în comunicatul CE.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 27394 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2018 10:37

16 comentarii

 • postat de marius
  Miercuri, 09 Mai 2018 21:50
  41.58.228.***
  dijmuire dupa dijmuire. la asta se pricep cel mai bine baietii destepti.imi si inchipui ce comisione s-au luat pentru vanzarea acestui obiectiv ecenomic national. CFR Marfa si Calatori pe cand le vindeti ?
  1
  1
  Raportează
 • postat de Un galatean curios
  Marți, 08 Mai 2018 10:47
  5.13.151.***
  Cu desecretizarea contractului de privatizare nu se mai aude nimic. Sau e secret de stat? Prin desecretizare am avea raspunsuri la intrebarile despre obiectivele care nu faceau parte din activitatea de baza a CSG .Viata libera cred ca ar putea pune aceste intrebari mai insistent celo implicati .
  2
  29
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 08 Mai 2018 10:20
  5.13.176.***
  Dej a fost iradiat de rusi pentru acest combinat! Nu a ascultat partidul...
  Numai datorita acestui fapt, nu trebuia vandut niciodata.... nu mai zic de altele
  Au dat ei gratis rusilor utilajul cel mai performant din UE pentru fabricarea de tevi de tun pe 250Ron cat au costat, actele (rusu-l vandea dupa cu 5.5mil $) dapai un colos de otel... un fleac... nani nani natiune!
  apropos... se vand si cele doua... turnuri bine ingropate?... o legenda urbana sau... nu
  6
  14
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 08 Mai 2018 01:59
  188.24.238.***
  1. Vânzarea nu are nicio legătură cu sindicatele !!

  Este doar o MARE OPORTUNITATE de afaceri a Arcelor mittal in Italia... ajutoare de la UE, statul italian, plus pensionări anticipate, tăiat jumate poate, etc


  2. Combinatul din Galaţi NU SE ÎNCHIDE care idiot bagă zeci de milioane euro ca apoi să închidă?

  Sau cine în cumpără pe sute milioane euro ca apoi să îl închidă?

  Folosiţi mintea domnii mei. Nu se închide.
  26
  15
  Raportează
 • postat de marius
  Luni, 07 Mai 2018 22:09
  5.13.158.***
  Moaca data de psd-ei , cum o recuperam? Priza , baza Siderurgistul, stadionul Otelul si multe altele pe care nu le stim, cum pot fi recuperate. DNA-ul exista si la Galati?
  6
  41
  Raportează
 • postat de Terente...de Galati
  Luni, 07 Mai 2018 21:22
  89.137.231.***
  In orice tara de pe mapamond cand construiesti un obiectiv de anvergura unui combinat siderurgic se tine cont de existenta a trei factori decisivi: 1. situarea la o distanta minimum posibil a principalei surse de materie prima, precum minereul de fier si carbunele cocsificabil, 2. existenta fortei de munca calificata si 3. situarea langa mari consumatori de (piata de desfacere) produs finit. Daca punctul 2 si 3 erau intro relativitate suficienta acoperiti, despre punctul 1 nici pe departe nu intrunea conditiile. Daca se adauga la aceasta si costurile mari pt. energia electrica si gaze, atunci vom avea imaginea exacta a celui mai mare dezastru al economiei romanesti. Sa spunem mersi ca am scapat doar cu atat. Cine va cumpara acest colos falimentar, va avea de remontat un handicap enorm. Personal nu cred ca acest combinayt va mai putea fi salvat de cineva in actuala sa configuratie.
  19
  21
  Raportează
 • postat de Ionel Ciorba
  Luni, 07 Mai 2018 20:38
  89.137.138.***
  Se închide. Toată lumea știe.
  23
  26
  Raportează
 • postat de Vasile
  Luni, 07 Mai 2018 19:27
  82.137.11.***
  Inceputul sfarsitului.
  14
  32
  Raportează
 • postat de Alex
  Luni, 07 Mai 2018 19:20
  109.166.135.***
  Sper sa dea afara toti combinistii garajisti, mai ales aia care sunt nemulțumiți de salarii si cei care au protestat
  41
  16
  Raportează
 • postat de Galatean
  Luni, 07 Mai 2018 18:52
  188.24.238.***
  Există o şansă şi de bine pentru Galaţi !!!

  Combinatul din Galaţi e mult mai bun pentru viitor decât cel din Italia,
  unde posibil Arcelor mittal o să dărâme jumate din el ca să trăiască pe fier vechi şi vor da italieni afară.

  Dacă cumpărătorul este destul de mare eu zic că o să facă treabă mai bună la Galaţi decât indienii.

  Succes!
  11
  33
  Raportează
 • postat de Un Gălățean
  Luni, 07 Mai 2018 18:42
  90.95.50.***
  Trebuia să fi făcut un document transparent și public către CE in care directorul actual al Arcelor Mittal să facă precizarea scris că timp de "n" ani cel care va cumpăra acest combinat sa nu facă nici o disponibilizare, sa investească concret și la o perioada de timp 6 luni, 12 luni sa fie formată o comisie din Romania în care sa verifice toată activitatea la sânge. Nu putem lăsa pe oricine să își bată joc de o întreagă industrie. Se pare că e prea târziu. Altfel ajungem un Valea Jiului cu ieșire la Dunăre. Parlamentari, guvernanți, cei ce conduceți TREZIȚI-VĂ.
  9
  26
  Raportează
 • postat de Suzi quatro
  Luni, 07 Mai 2018 17:53
  82.137.13.***
  O veste foarte bunâ pentru românasi nu mai face concurentâ la parteneri europeni cu otelul de la Galati Asa câ putem pleca liniștiti in concedii in Turci la Greci in Dubai Bahamas si n alte zone de refcere dupâ atâta stres si agitatie cânu mai știam unde sâ ne facem concediul de vis
  11
  20
  Raportează
 • postat de Rudibravo,1951
  Luni, 07 Mai 2018 17:25
  82.137.10.***
  Nu va fi vânzare va fi demolare Ne-am vândut o dată acum trecem la refacerea COMUNISMULUI DE CUMETRIE URA SI IN DUBAI SĂ DUCEM VIAȚA CA-N RAI
  14
  21
  Raportează
 • postat de fost combinist care stie ce-i acolo........
  Luni, 07 Mai 2018 17:03
  89.136.187.***
  atita timp cit tot timpul angajatii si mai ales "alesii lor",conducatori de sindicalisti de orice culoare s-au plins, au zbierat, au facut greva, au amenintat, si totul impotriva patronului. ARCELLOR MITTAL aceasta veste ar trebui sa fie una foarte buna pentru combinisti. daca ei au spus mereu ca nu-i bine acum poate vor venii unii sub a caror patronat le va fi mai bine......logica nu-i valabila si pentru conducerea sindicatelor carora le era bine acum si se tem ca poate nu le va mai fi la fel........
  4
  31
  Raportează
 • postat de ss
  Luni, 07 Mai 2018 15:32
  5.13.226.***
  O veste buna, vanzarea SIDEX-ului trebuie sa se faca confirm cerintei CE catre un cumparator serios!
  3
  47
  Raportează
 • postat de Suzi quatro
  Luni, 07 Mai 2018 14:54
  82.137.15.***
  Cumparati cateva tone de Tâmâie sa bagâm la plecarea indienilor in ultimul Furnal din România poate ne mai ajutâ cel de sus. A zburat puiul cu ata dentarâ
  15
  36
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.