UPDATE | BREAKING NEWS: Afacerea Ilva - CE aprobă VÂNZAREA de către ArcelorMittal a COMBINATULUI de la Galaţi

UPDATE | BREAKING NEWS: Afacerea Ilva - CE aprobă VÂNZAREA de către ArcelorMittal a COMBINATULUI de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

UPDATE | Comisia Europeană a aprobat astăzi, 7 mai, achiziţia de către Grupul ArcelorMittal a oţelăriei Ilva, din Italia, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei europene. În baza normelor anti-trust, CE a aprobat „pachetul de compensare” propus de ArcelorMittal, ce include scoaterea la vânzare a unor unităţi europene, printre care şi combinatul siderurgic de la Galaţi.

În mod particular, CE vine cu precizări privind viitorul combinatului siderurgic de la Galaţi. „În ceea ce priveşte unitatea de la Galaţi, ArcelorMittal s-a angajat, de asemenea, să acorde sprijin financiar extinderii producţiei de oţel laminate la cald sub un nou cumpărător”, se arată în comunicatul CE. De asemenea, CE a precizat că nu va accepta ca unităţile siderurgice să fie vândute decât unor cumpărători „care vor demonstra că au capacitatea şi determinarea de a dezvolta activităţile de producţie".

ArcelorMittal a confirmat acordul primit din partea CE privind achiziţia Ilva. „Aprobarea CE urmează concluziei Fazei II de Investigaţie a Comisiei referitoare la propunerea de achiziţie a Ilva şi a fost acordată pe baza angajamentul Companiei de a pune la vânzare unităţi din Italia, România, Macedonia, Republica Cehă, Luxemburg şi Belgia, aşa după cum s-a anunţat pe 13 aprilie 2018. Aprobarea CE este un punct semnificativ al tranzacţiei de preluare a Ilva şi reprezintă un pas important pentru finalizarea acestui acord, aşteptată să se întâmple în curând”, informează conducerea ArcelorMittal.

Ce spune Comisia Europeană

Aprobarea a venit după o analiză atentă a propunerilor înainte de ArcelorMittal menite să păstreze competitivitatea pieţei oţelului, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă.

„Oţelul este o materie primă importantă pentru multe industrii europene şi produse pe care le folosim zilnic. Decizia de azi ne dă garanţia că achiziţia Ilva de către ArcelorMittal, ce va duce la formarea celui mai mare producător de oţel din Europa, nu va genera preţuri mai mari pe piaţa oţelului şi creşterea costurilor pentru industriile europene, afectând astfel milioane de angajaţi şi consumatori. ArcelorMittal a propus să vândă o serie de unităţi pe care le are în Europa către unul sau mai mulţi cumpărători, care vor continua să concureze cu ArcelorMittal, pe o bază de competitivitate. Acest lucru va păstra un mediu concurenţial eficient pe piaţa europeană a oţelului. Acest lucru se potriveşte şi cu acţiunile UE de protejare a industriei siderurgice de distorsiunile unor practici comerciale incorecte ale unor terţe state”, a precizat Margrethe Vestager.

Calculele instituţiilor europene

Comisia Europeană a avut în vedere atât producţie de oţel laminat la cald, cât şi producţia de oţel laminat la rece şi oţel galvanizat. Strict pe segmentului oţelului laminat la cald, „pachetul de compensare” cuprinde renunţarea la combinatele de la Ostrava (Cehia) şi Galaţi, ale căror portofoliu se suprapune într-o măsură semnificativă cu cel al Ilva. „Comisia a constatat că măsura de remediere (pe acest segment – n.r.) este suficientă pentru a reduce puterea de piaţă pe care ArcelorMittal ar fi obţinut-o, luând în considerare, de asemenea, faptul că constrângerile concurenţiale legate de importuri sunt deosebit de puternice pentru produsele de mărfuri laminate la cald în Italia şi Europa de Sud”, precizează Comisia Europeană. În acest context, CE pomeneşte şi de angajamentul grupului ArcelorMittal de a sprijini financiar viitorul cumpărător combinatului de la Galaţi în vederea extinderii producţiei. În mod oficial, nu au fost oferite detalii suplimentare privind modul în care va fi acordat acest sprijin financiar, însă CE a venit cu informaţii privind procedura pe care ArcelorMittal o are de urmat în vedere vânzării unităţilor europene din „pachetul de compensare”.

Procesul de vânzare

Potrivit informaţiilor transmise de Comisia Europeană, „ArcelorMittal s-a angajat să organizeze un proces de vânzare deschis, nediscriminatoriu şi transparent al pachetului de cesionare, deschis tuturor potenţialilor cumpărători interesaţi. ArcelorMittal va notifica ulterior Comisiei alegerea unuia sau a mai multor cumpărători pentru active. Comisia va evalua dacă cumpărătorul/cumpărătorii au capacitatea (respectiv expertiza, resursele financiare etc.) şi determinarea de a continua să opereze şi să dezvolte unităţile de producţie pentru a deveni competitori activ ai concentrării ce apare în urma achiziţiei Ilva”. „Cu alte cuvinte, vânzarea unei unităţi către un cumpărător care ar planifica închiderea ulterioară nu ar fi o soluţie acceptabilă”, subliniază Comisia Europeană.


Comisia Europeană a aprobat achiziţia de către Grupul ArcelorMittal a oţelăriei Ilva, din Italia, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei europene. CE a aprobat „pachetul de compensare” propus de ArcelorMittal, ce include scoaterea la vânzare a unor unităţi europene, printre care şi combinatul siderurgic de la Galaţi.

„Mai mult, în ceea ce priveşte Galaţiul, ArcelorMittal s-a angajat, de asemenea, să acorde sprijin financiar extinderii producţiei de oţel laminate la cald sub un nou cumpărător”, se precizează în comunicatul CE.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 27871 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2018 10:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.